Κατά 3 δισ. ευρώ αυξάνεται ο «λογαριασμός» στον κρατικό προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης το 2021.
Κατά 3 δισ. ευρώ αυξάνεται ο «λογαριασμός» στον κρατικό προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης το 2021.
Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμισης» που κατατέθηκε στη Βουλή.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η αύξηση κατά 3 δισ. ευρώ προωθείται στο πλαίσιο των μέτρων, τα οποία ήδη εφαρμόζει ή θεσπίζει για πρώτη φορά η Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες που προκαλούνται λόγω της πανδημίας.
Βασικός στόχος είναι να καταστεί εφικτή και να διασφαλιστεί η αποτελεσματική υλοποίηση του συνόλου των κυβερνητικών μέτρων που έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και κατ΄ επέκταση στην ελληνική οικονομία.
Υπενθυμίζεται ότι στον αρχικό προϋπολογισμό προβλέπονταν για φέτος κονδύλι 7,5 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης. Ωστόσο η εξέλιξη της πανδημίας έχει διπλασιάσει πλέον το ποσό που θα διατεθεί για την χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά, το οποίο ανέρχεται σε 16 δισ. ευρώ. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΣΕΕ είχε δηλώσει ότι το σύνολο των παρεμβάσεων της κυβέρνησης ανέρχεται για τα έτη 2020-2021 στα 40 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 24 δισ. ευρώ αφορούν το προηγούμενο έτος.
Στο πεδίο των παρεμβάσεων για τη στήριξη της οικονομίας από την πανδημία περιλαμβάνονται μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί όπως :
• Η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και για το φορολογικό έτος 2020 (ίσχυε για το φορολογικό έτος 2019), των αγροτών κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ καθώς και οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων.
• Η θέσπιση της δυνατότητας χορήγησης ενίσχυσης, ως μέτρου στήριξης με τη μορφή «αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού», σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη.
• Παρατείνεται ο χρόνος αναστολής έως και τις 31-12-2021 (λήγει στις 30-6-2021), της υποχρέωσης καταβολής στο ελληνικό Δημόσιο ποσοστού 5% των νοσηλίων που εισπράττουν όλες οι ιδιωτικές Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης και ορίζεται, έως και τις 31-12-2021, ο συντελεστής ΦΠΑ σε ποσοστό 6%, για τα αναγκαία είδη (π.χ. φίλτρα αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθισης, αιμοδιαδίθησης).
Ραλλού Αλεξοπούλου