Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2007 18:09

«Όχι» ΞΕΕ στην ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των παραθεριστικών κατοικιών

Τις επιφυλάξεις του για την προωθούμενη μαζική ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών στην Ελλάδα, διατύπωσε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γεράσιμος Φωκάς, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο Real Estate «Σύγχρονες μορφές επενδύσεων στην αγορά ακινήτων».

Ο κ.Φωκάς επεσήμανε ότι η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων της πλειονότητας των ξενοδοχειακών επενδύσεων στην Ελλάδα επί χρόνια παραμένει αρνητική, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των ισολογισμών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και απέδωσε το φαινόμενο αυτό, μεταξύ άλλων, στην τιμολογιακή πολιτική των ξενοδοχείων, τις υψηλές επιβαρύνσεις των ξενοδοχείων σε φόρους, δημοτικά τέλη, ασφαλιστικές εισφορές κλπ, στο αυστηρό πλαίσιο στην αγορά εργασίας κ.α.

Όπως είπε, τα ελληνικά ξενοδοχεία έχουν το υψηλότερο εργατικό κόστος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που καλύπτει πάνω από το 50% του συνόλου των λειτουργικών τους εξόδων, ενώ και οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, επίσης, είναι οι υψηλότερες στην Ε.Ε. Ένας ακόμη σημαντικός λόγος, τόνισε, είναι η υπερπληθώρα κλινών σε όλη τη Μεσόγειο και στην Ελλάδα, γεγονός που επισημαίνεται από κορυφαίους τουριστικούς παράγοντες της Ευρώπης, όπως ο πρόεδρος της TUI, που είπε πρόσφατα ότι με το ρυθμό που αυξάνονται οι κλίνες στη Μεσόγειο, θα χρειαστούν 50 εκατ. επιπλέον τουρίστες για να καλυφθεί η προσφορά κλινών.

«Οι παραπάνω λόγοι εξηγούν γιατί οι μεγάλες πολυεθνικές ξενοδοχειακές αλυσίδες του κόσμου επιλέγουν την πολιτική του μάνατζμεντ στην Ελλάδα και δεν αγοράζουν ιδιοκτησίες. Χρόνια τώρα ακούμε για μεγάλες ξένες επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει υλοποιηθεί ούτε μια. Βλέποντας κανείς τα σχέδια αυτών των επενδύσεων, διαπιστώνει ότι ουσιαστικά το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην κατασκευή και πώληση παραθεριστικών κατοικιών και όχι στο αμιγώς ξενοδοχειακό κομμάτι, γι αυτό και αναμένουν το νομοθετικό πλαίσιο για να υλοποιηθούν», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

Για το λόγο αυτό, σημείωσε ο κ.Φωκάς, «το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, που εκπροσωπεί πάνω από 9.500 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό σε κάθε ρύθμιση που ενισχύει είτε πολεοδομικά, είτε με οικονομικά κίνητρα, οποιουδήποτε τύπου καταλύματα, που θα οδηγήσουν στον οικονομικό μαρασμό τις υφιστάμενες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις». Παράλληλα προειδοποίησε ότι η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση παραθεριστικών κατοικιών, θα στερεί τουριστική πελατεία από τα ξενοδοχεία, οδηγώντας τα σταδιακά σε οικονομικό μαρασμό.

Πηγή ΑΠΕ