Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2007 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ για δεύτερη ημέρα κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η αύξηση των επιτοκίων παγκοσμίως θα περιορίσει τις δαπάνες των καταναλωτών και τα εταιρικά κέρδη.

Και οι 10 κλάδοι που αποτελούν τον Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index κινήθηκαν πτωτικά, ωθώντας τον περιφερειακό δείκτη στις μεγαλύτερες απώλειες επτά εβδομάδων. Οι μετοχές της Toyota Motor Corp., που πραγματοποιεί περίπου τα 2/3 των συνολικών της εσόδων στο εξωτερικό, κινήθηκαν πτωτικά καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν, καταδεικνύοντας ότι οι διαπραγματευτές περιμένουν αύξηση των επιτοκίων στη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ασίας.

Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd., της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, οδήγησαν τις μετοχές των εταιρειών με υλικά χαμηλότερα, μαζί με τις τιμές των μετάλλων.

Ο MSCI απώλεσε 1,3%, φθάνοντας στις 150,85 μονάδες στις 10:51 π.μ. στο Τόκυο τοπική ώρα, τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 19 Απριλίου, μετά τη χθεσινή του υποχώρηση κατά 0,2% από τα υψηλότερα επίπεδα ρεκόρ. Αυτήν την εβδομάδα ο δείκτης έχει υποχωρήσει 0,3%, περιορίζοντας την άνοδο 2,7% των δύο εβδομάδων.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 σημείωνε απώλειες 1,7% φθάνοντας στις 17.755,70 μονάδες. Πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι μετοχές μετά τη σημερινή ανακοίνωση που ανέφερε ότι οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού τον Απρίλιο ανέκαμψαν με χαμηλότερο ρυθμό από τις προβλέψεις μερίδας οικονομικών αναλυτών.

Απώλειες σημείωσαν επίσης πλέον του 1% οι δείκτες στην Αυστραλία, τη Ν. Κορέα, τη Σιγκαπούρη, τη Ν. Ζηλανδία και τις Φιλιππίνες. Ο δείκτης CSI 300, ταλαντεύτηκε μεταξύ κερδών και απωλειών.

Πτωτικά κινήθηκα χθες οι αμερικανικές μετοχές, ωθώντας τους δείκτες Standard & Poor's 500 και Dow Jones Industrial Average (DJIA), χαμηλότερα, τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών.