Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2007 11:08

Norilsk: Διπλάσια κέρδη το 2006 από τις τιμές ρεκόρ του νικελίου

ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑ άνοδο σημείωσαν στο σύνολο της χρήσης, αποτέλεσμα των τιμών ρεκόρ του νικελίου και του διαχωρισμού των περιουσιακών στοιχείων χρυσού, τα καθαρά κέρδη της ΟAO GMK Norilsk Nickel, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής νικελίου και παλλαδίου στον κόσμο.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 5,97 δισ. δολ. ή 31,7 δολ. ανά μετοχή από 2,35 δισ. δολ. ή 11,7 δολ. ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση στο Web site της εταιρείας που εδρεύει στη Μόσχα. Οι πωλήσεις της σημείωσαν άνοδο 61%, φθάνοντας στα 11,6 δισ. δολ.

Η Norilsk ευνοήθηκε από το ράλι έξι ετών των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής παγκοσμίως, που στηρίχθηκε από την επέκταση της οικονομίας της Κίνας και της υποχώρησης των αποθεμάτων των βιομηχανικών μετάλλων. Η εταιρεία παράγει περισσότερο από το ήμισυ του παλλαδίου διεθνώς, το 1/5 του νικελίου και το 3% του χαλκού.

Οι τιμές του νικελίου υπερδιπλασιάστηκαν το 2006, φθάνοντας κατά μέσον όρο στα 24.516 δολ. ο μετρικός τόνος στο Λονδίνο, μετά την υποχώρησή του τα δύο προηγούμενα χρόνια. Η Norilsk η μεγαλύτερη μεταλλουργία της Ρωσίας, πουλά το μέταλλο κατά μέσον όρο προς 24.081 δολ. ο τόνος.

Ο χαλκός διαπραγματεύθηκε κατά μέσον όρο στα 6.757 δολ. ο τόνος και η εταιρεία πούλησε το μέταλλο στα 6.689 δολ. ο τόνος. Χαλκός και νικέλιο αποτέλεσαν το 86% της αύξησης των πωλήσεων της εταιρείας πέρυσι.

Τα κέρδη επίσης αυξήθηκαν κατά 933 εκατ. δολ. από τον διαχωρισμό του σκέλους χρυσού για τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χρυσού της Ρωσίας, της OAO Polyus Gold και της πώλησης μεριδίου 20% στην Gold Fields Ltd. της Ν. Αφρικής, προς 2 δισ. δολάρια.