Ξεδιπλώνονται τα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που θα φέρουν σημαντικές ενέσεις ρευστότητας 2 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Μετά την παρουσίαση του προγράμματος για την εστίαση, συνολικού προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, χθες δημοσιεύτηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία θα μοιράσει 1 δισ. ευρώ σε περισσότερες από 300.000 επιχειρήσεις μέχρι το Πάσχα.
Από την έντυπη έκδοση
Ξεδιπλώνονται τα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που θα φέρουν σημαντικές ενέσεις ρευστότητας 2 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Μετά την παρουσίαση του προγράμματος για την εστίαση, συνολικού προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, χθες δημοσιεύτηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία θα μοιράσει 1 δισ. ευρώ σε περισσότερες από 300.000 επιχειρήσεις μέχρι το Πάσχα.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί και το πλαίσιο για την κάλυψη των παγίων δαπανών ζημιογόνων επιχειρήσεων, ένα πρόγραμμα με προϋπολογισμό επιπλέον 500 εκατ. ευρώ. Και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί πρόγραμμα χορήγησης κεφαλαίου κίνησης -αντίστοιχο με αυτό της εστίασης- και για τον τουρισμό με προϋπολογισμό επιπλέον 300 εκατ. ευρώ.
Τα χρήματα αυτά -συνολικά άνω των 2 δισ. ευρώ- σχεδιάζεται να πέσουν στην αγορά (τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος τους) μέχρι το 2ο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Μέχρι τότε, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θα έχουν γίνει ακόμη δύο εκατομμύρια εμβολιασμοί -και ουσιαστικά θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όλων των πολιτών άνω των 60 ετών, των ευπαθών ομάδων αλλά και συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων-, εκτιμάται ότι θα μπορούν να έχουν «απελευθερωθεί» όλες οι επαγγελματικές δραστηριότητες.
Με αυτόν τον κύκλο μέτρων στήριξης θα επιδιωχθεί η αγορά να κρατηθεί «όρθια» μέσα στις επόμενες 8 εβδομάδες. Εκτός από το λιανεμπόριο, το οποίο θα επαναλειτουργήσει από τη Δευτέρα με αυστηρά μέτρα, τα επόμενα βήματα -τα οποία αφορούν εμπορικά κέντρα, γυμναστήρια, κλάδους ψυχαγωγίας κ.λπ.- αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αργά και προσεκτικά. Μόλις χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός ουσιαστικά «πάγωσε» τα σενάρια για άνοιγμα της εστίασης μέχρι τα μέσα Απριλίου, μεταθέτοντας την επαναλειτουργία του συγκεκριμένου κλάδου για μετά το Πάσχα, δηλαδή για τις αρχές Μαΐου. Το γεγονός μάλιστα ότι ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας δεν θα λειτουργήσουν ή θα υπολειτουργήσουν και για ολόκληρο τον Απρίλιο, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων για τον μήνα Απρίλιο.
Η επιστρεπτέα προκαταβολή 7
Το αργότερο έως τις 7 Απριλίου προγραμματίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να ενεργοποιήσει την πλατφόρμα my business support προκειμένου να υποβληθούν οι αιτήσεις συμμετοχής στην 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η υπουργική απόφαση-προσκλητήριο που δημοσιεύτηκε χθες, ορίζει ότι οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 19 Απριλίου.
Το ελάχιστο ποσό χρηματοδότησης για τους περίπου 300.000 επαγγελματίες που εκτιμάται ότι θα λάβουν χρηματοδότηση θα φτάσει στα 1.000 ευρώ, ενώ το μέγιστο θα ανέλθει στα 100.000 ευρώ. Τα βασικά χαρακτηριστικά της 7ης φάσης θα είναι τα εξής:
* Τα χρήματα θα δοθούν μέσα στον Απρίλιο, με βάση την πτώση τζίρου την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021. Θα συνυπολογιστεί, επομένως, και πάλι ο Ιανουάριος, με βάση τον οποίο δόθηκε η επιστρεπτέα 6, αντισταθμίζοντας στον μαθηματικό τύπο το αντίστοιχο ποσό για όσους έλαβαν ενίσχυση για τον Ιανουάριο. Στόχος είναι να καλυφθούν συνολικά για το τρίμηνο και όσοι δεν κατάφεραν να μπουν στην επιστρεπτέα 6, επειδή ενδεχομένως δεν παρουσίαζαν επαρκή μείωση εσόδων τον συγκεκριμένο μήνα, καθώς θυμίζουμε ότι το λιανεμπόριο ήταν για μέρος του Ιανουαρίου ανοικτό.
* Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου 2021, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από το 2022.
* Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
-Παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς. Η περίοδος αναφοράς θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2020 με την κατάλληλη προσαρμογή, ώστε να ληφθεί υπόψη ότι μέρος του μηνός Μαρτίου 2020 υπήρχαν περιοριστικά μέτρα.
-Έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ (που αντιστοιχεί σε 3 μήνες).
-Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Ο συγκεκριμένος όρος, που εισήχθη για πρώτη φορά στην επιστρεπτέα 6, είναι απαραίτητος, ώστε να διανεμηθούν οι πεπερασμένοι πόροι δίκαια και στοχευμένα σε όσους πλήττονται περισσότερο και για μεγαλύτερη διάρκεια. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος όρος δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ισχύουν περιοριστικά μέτρα σήμερα).
-Το μέτρο της επιστρεπτέας διευρύνεται ώστε να συμπεριληφθούν οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους που έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της επιστρεπτέας. Αυτές οι επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου.
* Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ.
* Το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.
* Θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα (οι οποίες αναφέρθηκαν ανωτέρω, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου), 1.000 ευρώ χωρίς εργαζόμενους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.
Οι ωφελούμενοι αναμένεται να ξεπεράσουν τις 300.000 επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 600.000 εργαζόμενους.