Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2007 18:29

J&P Αβαξ: Εξαγορά του 47,37% της Αθηνά ΑΤΕ

ΣΤΗΝ αγορά 23.324.453 μετοχών της Αθηνά ΑΤΕ προέβη σήμερα η J&P Αβαξ Α.Ε. έναντι τιμήματος 1,67 ευρώ ανά μετοχή και συνολικού τιμήματος 38.951.837 ευρώ σε μετρητά αποκτώντας έτσι ποσοστό 47,37% επί του μετοχικού κεφαλαίου της. Η J&P Αβαξ Α.Ε. υποχρεούται να προβεί εντός της νόμιμης προθεσμίας σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Αθηνά ΑΤΕ.

ΣΤΗΝ αγορά 23.324.453 μετοχών της Αθηνά ΑΤΕ προέβη σήμερα η J&P-Αβαξ ΑΕ, από μετόχους και στελέχη της Αθηνά, έναντι τιμήματος 1,67 ευρώ ανά μετοχή και συνολικού τιμήματος 38.951.837 ευρώ σε μετρητά, αποκτώντας έτσι ποσοστό 47,37% επί του μετοχικού κεφαλαίου της.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της J&P Αβαξ, η προσφερθείσα αξία ανά μετοχή είναι κατά 10,8% υψηλότερη από τη μέση σταθμισμένη κατ' όγκο συναλλαγών αξία ανά μετοχή, των τελευταίων έξι μηνών.

Λόγω της ανωτέρω συναλλαγής, η J&P Αβαξ Α.Ε. υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας (ν.3461/2006) να προβεί εντός της νόμιμης προθεσμίας σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Αθηνά ΑΤΕ.

Η συναλλαγή, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, αποτελεί στρατηγικής σημασίας εξέλιξη για την J&P-Αβαξ Α.Ε. και την Αθηνά ΑΤΕ, στο γενικότερο πλαίσιο ανάπτυξης του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα.

Η J&P-Αβαξ Α.Ε. «ενισχύει ουσιαστικά την παρουσία της σε λιμενικά, περιβαλλοντολογικά και ενεργειακά έργα, όπου η Αθηνά ΑΤΕ έχει μακροχρόνια παρουσία και εμπειρία, ενδυναμώνει το χαρτοφυλάκιό της σε έργα παραχώρησης που αποτελούν ουσιαστική προτεραιότητα για την J&P-ΑΒΑΞ Α.Ε., ενώ ισχυροποιεί και την παρουσία της J&P-ΑΒΑΞ Α.Ε. στο εξωτερικό με τα έργα της Αθηνά ΑΤΕ στη Ρουμανία και στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Παράλληλα, «η J&P-Αβαξ Α.Ε. αποκτά άμεση πρόσβαση στο έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό της Αθηνά Α.Τ.Ε. ενώ η συναλλαγή αναμένεται να αποφέρει συνέργιες στην εκμετάλλευση των παγίων περιουσιακών στοιχείων των δύο εταιρειών, στο πλαίσιο του ανεκτέλεστου υπολοίπου τους ύψους περίπου 2,9 δισ. ευρώ».

«Για την Αθηνά ΑΤΕ, η οποία θα συνεχίσει την αυτόνομη λειτουργία της, η προσχώρηση στον Όμιλο της J&P-Αβαξ Α.Ε., ενισχύει την παρουσία της στον κλάδο, σε μία περίοδο σημαντικών νέων έργων και βελτιώνει την διεκδίκηση νέων έργων στους τομείς της εξειδίκευσής της».

Πέρα από τη συμμετοχή της J&P-Αβαξ Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της Αθηνά ΑΤΕ, οι διοικήσεις των δύο εταιρειών βρίσκονται σε συζητήσεις για πιθανή συμμετοχή μετόχων και στελεχών της Αθηνά ΑΤΕ σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της J&P-Αβαξ Α.Ε, η οποία θα πραγματοποιηθεί με παραίτηση των υφιστάμενων μετόχων της επί των δικαιωμάτων προτίμησής τους. Το συνολικό ποσοστό συμμετοχής θα ανέρχεται σε περίπου 5% - 7% επί του κεφαλαίου.