Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2007 18:33

Το εργασιακό μοντέλο στη Δανία - Ελαστικότητα και ασφάλεια

Την εμπειρία της Δανίας, όσον αφορά στη λεγόμενη Flexicurity (συνδυασμός ευελιξίας και ασφάλειας) στις εργασιακές σχέσεις, ανέλυσε ο πρέσβης της Δανίας στην Ελλάδα Tom Norring στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα: "Διαρθρωτική ανεργία - Τάσεις απασχόλησης. Είναι το Flexicurity η μελλοντική απάντηση;".

Το σύστημα αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Norring, έγινε αποδεκτό από όλα τα πολιτικά κόμματα στη Δανία, γεγονός που συνετέλεσε στην επιτυχημένη εφαρμογή του.

Η αγορά εργασίας στη Δανία, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της ημερίδας, είναι η πιο ελαστική αγορά εργασίας στον κόσμο. Υπάρχει πλήρης ελευθερία στις προσλήψεις και στις απολύσεις και ο εργαζόμενος δεν παίρνει αποζημίωση όταν απολυθεί. Οι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο ευέλικτων και σύντομων διαδικασιών, τις οποίες συμφωνούν με τους κοινωνικούς εταίρους, μπορούν να αυξομειώσουν το ωράριο του προσωπικού τους, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Παράλληλα όμως, υπάρχει και η κάλυψη του εργαζόμενου από το κράτος σε περίπτωση που χάσει τη θέση του. Οταν απολυθεί ένας εργαζόμενος, παίρνει για τέσσερα έτη επίδομα ανεργίας. Το ύψος του επιδόματος ανεργίας εξαρτάται από το μισθό του εργαζόμενου. Στους χαμηλόμισθους αντιπροσωπεύει το 90% του μισθού, ενώ μειώνεται σταδιακά για τους υψηλόμισθους. Παράλληλα, ο άνεργος εξακολουθεί να απολαμβάνει κοινωνικές παροχές (παιδεία, ιατρική περίθαλψη κ.ά.). Αν ο εργαζόμενος αρνηθεί είτε να καλύψει μια κενή θέση εργασίας ή να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα επανεκπαίδευσης, τότε χάνει το επίδομα ανεργίας. Ποσοστό 20% του εργατικού δυναμικού της Δανίας ετησίως μετακινείται από τη μία θέση εργασίας στην άλλη.

Η Δανία δαπανά σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ σε επιδόματα ανεργίας και σε σχήματα επανεκπαίδευσης των εργαζομένων. Αυτό, σε συνδυασμό με τις άλλες κοινωνικές δαπάνες, έχει ως αποτέλεσμα ένα πολύ υψηλό φόρο εισοδήματος, όπως τονίσθηκε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ