«Οι Σέρβοι ταξιδιώτες μπορούν να εμπιστεύονται απόλυτα την Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης από τη Σερβία όπου μετέβη για μια σειρά συνομιλιών με κρατικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες του κλάδου.
«Οι Σέρβοι ταξιδιώτες μπορούν να εμπιστεύονται απόλυτα την Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης από τη Σερβία όπου μετέβη για μια σειρά συνομιλιών με κρατικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες του κλάδου.
Επίσης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα, ο κ. Θεοχάρης υπέγραψε Κοινή Δήλωση με την ομόλογό του, κυρία Τατιάνα Μάτιτς, υπουργό Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας.Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με την Κοινή Δήλωση επισφραγίζεται και επισήμως η δέσμευση Ελλάδας και Σερβίας για τη στενή μεταξύ τους συνεργασία, με στόχο την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας στον τουρισμό.
Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στο Βελιγράδι, ο κ. Χάρης Θεοχάρης είχε επίσης συνάντηση με τον διευθυντή της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Σερβίας (YUTA) κ. Αλεξάντερ Σένιτσιτς, ο οποίος και επιβεβαίωσε το μεγάλο ενδιαφέρον των Σέρβων για ταξίδια στην Ελλάδα. Ο κ. Σένιτσιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υπογραφή της Κοινής Δήλωσης και τα ειδικά πρωτόκολλα που θα επιτρέψουν τα ταξίδια στην Ελλάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τεστ θα βοηθήσουν πολύ την αγορά.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η τουριστική κίνηση σε αυτές τις ειδικές συνθήκες που βιώνουμε λόγω COVID-19 μπορεί το 2021 να ξεπεράσει το 50% της κίνησης του 2019 (πάνω από 1 εκ. τουρίστες από τη Σερβία προς την Ελλάδα)». Επίσης, συζήτησε με τον υπουργό Τουρισμού το ζήτημα των «voucher» για τα ταξίδια τα οποία αναβλήθηκαν πέρυσι ενώ επισήμανε ότι «ιδιαιτέρως σημαντικό για την κίνηση από τη Σερβία προς την Ελλάδα είναι το άνοιγμα της συνοριακής πύλης στους Ευζώνους».
Ο ίδιος ζήτησε, αν είναι εφικτό, να υπάρχει ειδική μεταχείριση για τους Σέρβους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα και δήλωσε ότι προσβλέπει «στην εποικοδομητική επικοινωνία και συνεργασία για την εξομάλυνση της κατάστασης, προς όφελος των επαγγελματιών και των δύο χωρών, αλλά και για τον κόσμο που επιθυμεί πολύ να ταξιδέψει».
Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη Σερβία, ο κ. Θεοχάρης παραχώρησε μεγάλο αριθμό συνεντεύξεων σε ΜΜΕ. Οπως ανέφερε: «Οι Σέρβοι ταξιδιώτες μπορούν να εμπιστεύονται απόλυτα την Ελλάδα. Η χώρα μας είναι πρωτοπόρος στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή πρωτοκόλλων υγειονομικής ασφάλειας, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το ότι εισήγηση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ήδη η εφαρμογή του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού έχει δρομολογηθεί».
Επίσης σημείωσε ότι «Η Σερβία ανήκει στις χώρες προέλευσης τουριστών για τις οποίες οι πύλες της Ελλάδας θα είναι ανοικτές από τα μέσα Απριλίου. Ανοίγουμε με ασφάλεια το ταχύτερο δυνατόν, εφαρμόζοντας ένα πιλοτικό πρόγραμμα, για τη Σερβία, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το Ισραήλ και τα Αραβικά Εμιράτα, σε αυτή την πρώτη φάση».
«Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταρτίσει η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Τουρισμού, θα ήθελα να ενημερώσω κάθε Σέρβο πολίτη ο οποίος σκέφτεται να έρθει στην Ελλάδα το 2021 ότι, προκειμένου να επισκεφτεί κάποιος τη χώρα μας, θα πρέπει είτε να είναι εμβολιασμένος είτε να έχει περάσει αρνητικό τεστ ή να έχει αναρρώσει από κορωνοϊό. Θα υπάρχουν επίσης δειγματοληπτικά και στοχευμένα τεστ στα σύνορά μας.
Στο βαθμό που κάποιος είναι αρνητικός, θα μπορεί να πηγαίνει στο ξενοδοχείο και να απολαμβάνει τις διακοπές του χωρίς καμία επιπλέον υποχρέωση, με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για κάθε Έλληνα πολίτη και κάθε φιλοξενούμενο. Να σημειώσω επίσης ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των ευάλωτων ομάδων στον εμβολιασμό των υπαλλήλων του τουρισμού, των ανθρώπων που κατά κύριο λόγο θα έρχονται σε επαφή και θα εξυπηρετούν τουρίστες, ώστε να δημιουργήσουμε το απαραίτητο αίσθημα της ασφάλειας», δήλωσε ο υπουργός.