Ανοδικά κινήθηκε η αγορά του ηλεκτρολογικού υλικού εγκαταστάσεων και το 2006 σύμφωνα με τη νεότερη έκδοση κλαδικής μελέτης, η οποία κυκλοφόρησε από τη Διεύθυνση Μελετών Οικονομικού Περιβάλλοντος της ICAP:
Η εν λόγω μελέτη εξετάζει τον κλάδο του ηλεκτρολογικού υλικού εγκαταστάσεων που χρησιμοποιείται κυρίως στον οικιακό εξοπλισμό και συγκεκριμένα τους πίνακες διανομής, τους πριζοδιακόπτες, τις αυτόματες ασφάλειες, τους ραγοδιακόπτες, τις ενδεικτικές λυχνίες, τους διακόπτες διαρροής και τους χρονοδιακόπτες, εξετάζοντας τη δομή, την πορεία και τις προοπτικές της αγοράς.
Η κατασκευαστική και ιδιαίτερα η οικοδομική δραστηριότητα της χώρας επιδρά άμεσα στην πορεία της αγοράς του ηλεκτρολογικού υλικού εγκαταστάσεων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης προέρχεται από νέες οικοδομές. Επίσης, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου οδηγεί στην αύξηση των δαπανών για κατοικία (συντήρηση, ανακαίνιση κλπ), ενώ ώθηση στην οικοδομική δραστηριότητα δίνει και η μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Σημειώνεται ότι, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου εμφάνισαν ανοδική πορεία κατά την περίοδο 1998-2005 με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 9,8%. Επίσης, η κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων και η ανακαίνιση των υπαρχόντων, αποτελούν ενισχυτικούς παράγοντες της ζήτησης του ηλεκτρολογικού υλικού.
Στη χώρα μας, ο παραγωγικός τομέας του κλάδου αποτελείται από μικρό αριθμό επιχειρήσεων, οι οποίες ασχολούνται με την παραγωγή κυρίως πινάκων διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και πριζοδιακοπτών. Αντίθετα στον εισαγωγικό τομέα εντάσσονται περισσότερες επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους, αρκετές εκ των οποίων ανήκουν σε πολυεθνικούς ομίλους εταιρειών. Στον κλάδο δραστηριοποιούνται επίσης μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στο λιανικό εμπόριο, ενώ περιστασιακά εισάγουν ορισμένα προϊόντα ηλεκτρολογικού υλικού. Ωστόσο, αρκετές εισαγωγικές επιχειρήσεις αναπτύσσουν και άλλες δραστηριότητες σχετικές με τον ηλεκτρολογικό και οικιακό εξοπλισμό, τον αυτοματισμό, τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, το φωτισμό κ.α.
Η αξία της συνολικής αγοράς ηλεκτρολογικού υλικού (σε τιμές χονδρικής) σημείωσε αύξηση 4,6% το 2006 σε σχέση με το 2005. Εξετάζοντας αναλυτικά την φαινομενική κατανάλωση (σε ποσότητα) κάθε κατηγορίας προϊόντων, διαπιστώνουμε τα εξής: Η αγορά των πριζοδιακοπτών κινήθηκε ανοδικά την περίοδο 2006/05 με ποσοστό αύξησης 10,4%, ενώ οι εισαγωγές κάλυψαν το 80,5% της αγοράς το 2006. Η αγορά των πινάκων διανομής (κάτω των 1000 V) αυξήθηκε κατά 2,9% το 2006 έναντι του προηγούμενου έτους και το μεγαλύτερο μέρος αυτής καλύφθηκε από τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα. Η φαινομενική κατανάλωση των αυτόματων ασφαλειών εμφάνισε αύξηση 2,9% το 2006 έναντι του 2005, ενώ η εισαγωγική διείσδυση ήταν της τάξης του 80%. Η αγορά των ραγοδιακοπτών παρουσίασε αύξηση 1,2% την εξεταζόμενη περίοδο, ενώ οι εισαγωγές κάλυψαν το 80,3% της αγοράς. Αυξημένη κατά 6,7% την περίοδο 2006/05 εμφανίζεται και η αγορά των ενδεικτικών λυχνιών, η ζήτηση των οποίων καλύπτεται από εισαγόμενα προϊόντα κατά 81,3%. Οι διακόπτες διαρροής παρουσίασαν άνοδο της κατανάλωσης κατά 12,1% το 2006 σε σχέση με το 2005, ενώ τέλος, η αγορά των χρονοδιακοπτών αυξήθηκε κατά 8,3% το ίδιο διάστημα.
Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας (βάσει έκδοσης αδειών) το 2006 ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά το μέγεθος της αγοράς ηλεκτρολογικού υλικού το 2007, καθώς συνήθως το ηλεκτρολογικό υλικό σε μια νέα οικοδομή εγκαθίσταται στο τελευταίο στάδιο ανέγερσης αυτής. Ειδικότερα σε όγκο, το μέγεθος της αγοράς αναμένεται να παρουσιάσει μείωση το 2007 σε σχέση με το 2006 κατά μέσο όρο 3%-4% στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων, ενώ σε ανάλογα επίπεδα εκτιμάται ότι θα κυμανθεί και η μείωση του μεγέθους της αγοράς σε αξία, καθώς οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες πιέσεις στις τιμές και τα περιθώρια κέρδους.
Στα πλαίσια της μελέτης έγινε και χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συντάχθηκαν ομαδοποιημένοι ισολογισμοί βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος 10 παραγωγικών και 7 εισαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ισολογισμών των χρήσεων 2004 και 2005. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα αυτά, το σύνολο του ενεργητικού των παραγωγικών επιχειρήσεων του δείγματος παρουσίασε αύξηση το 2005 κατά 2,8% σε σχέση με το 2004, ενώ των εισαγωγικών επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 3,3%. Τα ίδια κεφάλαια παρουσίασαν αύξηση 2,6% για τις παραγωγικές επιχειρήσεις και μείωση 8,8% για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις.
Οι πωλήσεις των παραγωγικών επιχειρήσεων του δείγματος μειώθηκαν κατά 11,2% το 2005 σε σχέση με το 2004. Την ίδια περίοδο το κέρδος προ φόρου εισοδήματος μειώθηκε κατά 24,6%. Αντίθετα, οι πωλήσεις των εισαγωγικών επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκαν το 2005 κατά 4,3%, ενώ το κέρδος προ φόρου εισοδήματος αυξήθηκε κατά 9% σε σχέση με το 2004.
Οι δείκτες αποδοτικότητας ιδίων και απασχολουμένων κεφαλαίων των παραγωγικών επιχειρήσεων του δείγματος παρουσίασαν επιδείνωση το 2005, διαμορφούμενοι σε 6,9% (αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων) και 4,7% (αποδοτικότητα απασχολουμένων κεφαλαίων). Οι αντίστοιχοι δείκτες των εισαγωγικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν το 2005 σε 32,6% και 26,5%, εμφανίζοντας σημαντική βελτίωση σε σχέση με το 2004. Περαιτέρω, το περιθώριο μικτού και λειτουργικού κέρδους δεν μεταβλήθηκε σημαντικά το 2005 σε σχέση με το 2004 για τις παραγωγικές επιχειρήσεις του δείγματος, ενώ για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις το μεν περιθώριο λειτουργικού κέρδους βελτιώθηκε το 2005 και διαμορφώθηκε στο 9,6%, το δε περιθώριο καθαρού κέρδους δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή.