Παρουσιάστηκε σήμερα -παρουσία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας- η μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιά, με θέμα «Πρόγραμμα συμμετοχής των εργαζομένων στο κεφάλαιο των Οργανισμών ΟΛΠ και ΟΛΘ, με χρηματοδοτικά κίνητρα και φορολογικές απαλλαγές».
Στην παρουσίαση, την οποία πραγματοποίησε ο επιβλέπων της ερευνητικής ομάδας, Επ. Καθηγητής και μέλος του δ.σ. του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ΑΕ κ. Ν. Φίλιππας, συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του ΟΛΠ ΑΕ κ. Δ. Σαμόλης, ο Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΠ ΑΕ κ. Ν. Αναστασόπουλος, εκ μέρους της ΓΣΕΕ ο κ. Σ. ΡΟΜΠΟΛΗΣ, εκ μέρους της ΟΜΥΛΕ οι κ.κ. Γ. Γεωργακόπουλος, Ευστρ. Μπαλαμπανίδης, Στ. Λάπογλου, Αν. Ρουσέτης, εκ μέρους της Ένωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών οι κ.κ. Ν. Γεωργίου και Γ. Μουχουτίδης και εκ μέρους του Συνδέσμου Εποπτών Αρχιεργατών ΟΛΠ, οι κ.κ. Κ. Χονδροκούκης, Στ. Κουλούρας και Π. Λαγάνης.
Τα σημαντικότερα σημεία που εκτέθηκαν κατά την παρουσίαση της μελέτης για την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων στο κεφάλαιο των Οργανισμών ΟΛΠ και ΟΛΘ, είναι:
1. Πρόγραμμα Συμμετοχής Εργαζομένων στο Μετοχικό Κεφάλαιο ESOPs). Το Πρόγραμμα Συμμετοχής Εργαζομένων στο Μετοχικό Κεφάλαιο, προβλέπει τη σύσταση ταμείου συσσώρευσης μετοχών της εταιρείας, που έχουν ιδρυθεί από την εταιρεία και μεταβιβάζουν τμήμα της ιδιοκτησίας της εταιρείας στους εργαζό?ενους και στα διευθυντικά στελέχη. Οι συσσωρευόμενες μετοχές μπορεί να είναι νεοεκδιδόμενες μετοχές, μετοχές που αγοράζονται με προνομιακούς όρους και μακροχρόνια χρηματοδότηση και ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση.
2. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο προωθεί την ουσιαστικότερη συμμετοχή των εργαζομένων στην ιδιοκτησία της εταιρείας. Οι κυριότεροι στόχοι είναι η παροχή οικονομικών κινήτρων στους εργαζομένους για αύξηση της αποδοτικότητας τους, την τελική αύξηση της υπεραξίας της εταιρείας και προσέλκυση ικανών στελεχών.
3. Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται για πρώτη φορά, προάγει τη συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων όλων των κατηγοριών για την επίτευξη κοινού στόχου και οράματος, προωθεί την οικονομική δικαιοσύνη και αμβλύνει τις συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών ομάδων.
4. Εναλλακτικές Μορφές Χρηματοοικονομικής Συμμετοχής, με στόχο:
- Τη Βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων και της εταιρείας.
- Τη βελτίωση της οργανωτικής απόδοσης μέσω της συμμετοχής των εργαζομένων και της λειτουργικής ευελιξίας.
- Τη βελτίωση των σχέσεων διοίκησης και εργαζομένων
Τέλος, στη μελέτη αναφέρεται ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάδειξη των λιμένων Πειραιά και Θεσ/νικης σε δύο από τα μεγαλύτερα διαμετακομιστικά κέντρα του κόσμου. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, δεν αρκεί μονάχα η κομβική θέση του λιμανιού αλλά η παροχή ικανοποιητικών υπηρεσιών, η εκπαίδευση των εργαζομένων, η συμμετοχή τους στην ανάπτυξη της επιχείρησης μέσω ουσιαστικών κινήτρων, η αναθεώρηση του οράματος της εταιρείας και η σύναψη στρατηγικών συνεργασιών, αποτελούν κλειδιά για τη μελλοντική πορεία των Οργανισμών.