Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2007 18:53

Ειδικές εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για ανεργία και απασχόληση

Δύο ειδικές εκθέσεις υπέβαλε ο Συνήγορος του Πολίτη στον πρωθυπουργό και την πρόεδρο της Βουλής (με κοινοποίηση στον αρμόδιο υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας) για τα θέματα της ανεργίας και της απασχόλησης στη χώρα μας. Οι δύο εκθέσεις συντάχθηκαν μετά από τη διερεύνηση 350 αναφορών, σχετικά με την επιδοματική πολιτική της ανεργίας και 556 αναφορών σχετικά με τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις στις οποίες καταλήγει ο Συνήγορος του Πολίτη, αφού ελήφθη υπόψη και η απάντηση του ΟΑΕΔ σε γραπτό ερωτηματολόγιο της Αρχής, αφορούν:

1. Για τις παροχές ανεργίας:

- Την ανάγκη συμπλήρωσης, τροποποίησης και εν γένει διευκρίνισης της νομοθεσίας σχετικά με τις παροχές ανεργίας.

- Την επισήμανση των πεδίων στα οποία δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία και την ανάγκη ελέγχου της εφαρμογής της.

- Την ανάδειξη σημείων, τα οποία χρήζουν βελτιώσεων προκειμένου, εφόσον υπάρχει σχετική βούληση, να εξευρεθούν και να θεσπιστούν κατάλληλες ρυθμίσεις.

2. Για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης:

- Την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και την αποφυγή συχνών τροποποιήσεων όσον αφορά τα προγράμματα προώθησης στην απασχόληση.

- Τη διασφάλιση της πληρότητας και ακρίβειας της πληροφόρησης προς τους ενδιαφερομένους (είτε άνεργους είτε επιχειρηματίες) για ένταξη σε προγράμματα και κυρίως για τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις οι οποίες απορρέουν από την ένταξή τους σε ορισμένο πρόγραμμα.

- Την αναβάθμιση των συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχουν τα ΚΠΑ και τη βελτίωση της ανταπόκρισης των δημοσίων υπηρεσιών απασχόλησης στις αυξημένες διαχειριστικές απαιτήσεις των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, επισημαίνει δε ότι αυτές οι πρώτες του διαπιστώσεις για τα θέματα ανεργίας και απασχόλησης μπορούν να τεθούν ως βάση για ένα ευρύ διάλογο στο άμεσο μέλλον.