Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2007 08:47

Κίνα: Στα ύψη οι επενδύσεις στη βιομηχανία

ΣΤΑ ΥΨΗ αναρριχήθηκαν οι επενδύσεις βιομηχανιών και ακινήτων στην Κίνα, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι επίκειται αύξηση των επιτοκίων μετά την επιτάχυνση των εξαγωγών, της βιομηχανικής παραγωγής και του πληθωρισμού.

Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία στις αστικές περιοχές αυξήθηκαν 25,9% το πρώτο πεντάμηνο του έτους σε σύγκριση με πέρυσι, φθάνοντας στα 3,2 τρισ. γιουάν (420 δισ. δολ.) σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Πεκίνο. Η αύξηση ήταν 25,5% το πρώτο τετράμηνο.

Οι δαπάνες αυξήθηκαν περισσότερο του 25,4% που προέβλεπαν κατά μέσον όρο οι 17 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία της Κίνας το πρώτο πεντάμηνο ήταν υψηλότερες του ΑΕΠ του Βελγίου.

Στο Χρηματιστήριο της χώρας ο δείκτης CSI 300 υποχωρούσε 0,3%, στις 11:30 π.μ., ώρα Σαγκάης. Ο δείκτης έχει ανακάμψει 16% από τις 4 Ιουνίου μετά τις απώλειες που σημειώθηκαν από τον τριπλασιασμό του φόρου αγοραπωλησίας μετοχών. Φέτος έχει σημειώσει σχεδόν διπλάσια άνοδο.

Στις 18 Μαΐου η Κίνα αύξησε το ετήσιο κόστος δανεισμού στο 6,57% και των καταθέσεων στο 3,06%, χαμηλότερα ωστόσο του πληθωρισμού. Επίσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας έδωσε εντολή στις τράπεζες να απαξιώσουν περισσότερα αποθέματα πέντε φορές φέτος.