Καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας «βαραίνει» επιδημιολογικά την εικόνα της Ευρώπης και ενώ οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορωνοϊού εξακολουθούν να έχουν αργό «βηματισμό», οι αναλυτές αρχίζουν να ψαλιδίζουν τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης.
Καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας «βαραίνει» επιδημιολογικά την εικόνα της Ευρώπης και ενώ οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορωνοϊού εξακολουθούν να έχουν αργό «βηματισμό», οι αναλυτές αρχίζουν να ψαλιδίζουν τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης.
Η επαναφορά των περιορισμών για τον έλεγχο της διασποράς του ιού στις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και όπως είναι πιθανό να αποφασίσουν σήμερα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια στη Γερμανία, έχει τροφοδοτεί τις ανησυχίες ότι η περιοχή θα μπορούσε να εισέλθει σε άλλη μια απογοητευτική καλοκαιρινή τουριστική περίοδο εφόσον οι εμβολιασμοί δεν επιταχύνουν αρκετά ώστε να επιτρέψουν τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών.
Η Γαλλία επέβαλε ένα νέο lockdown τεσσάρων εβδομάδων στο Παρίσι και σε πολλές άλλες περιοχές την Παρασκευή το βράδυ, αφού είδε τα επίπεδα μόλυνσης να αυξάνονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο. Η Ιταλία ανακοίνωσε νέο lockdown κατά τη διάρκεια του Πάσχα, ενώ ορισμένες γερμανικές πόλεις ανέστειλαν την άρση των περιορισμών που είχαν πρόσφατα χαλαρώσει λόγω της απότομης αύξησης των λοιμώξεων.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν οδηγήσεις αρκετούς αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων των αναλυτών της Goldman Sachs, της Barclays, της ING και του Berenberg, να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της ευρωζώνης, σε πλήρη αντίθεση με τις φωτεινές προοπτικές για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ και μεγάλου μέρους της παγκόσμιας οικονομίας.
«Μέχρι τώρα, είχαμε στηρίξει τις προβλέψεις μας για την ευρωζώνη υποθέτοντας ότι η σταδιακή χαλάρωσης των μέτρων του lockdown θα λάβει χώρα τον Μάρτιο», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι της ING. «Λοιπόν, πλέον μπορούμε να το ξεχάσουμε». Όπως είπε, η ING αναμένει τώρα ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί 1,5% το πρώτο τρίμηνο, έχοντας προηγουμένως προβλέψει πτώση 0,8%.
Ο Χόλγκερ Σμιντινγκ του Berenberg, από την άλλη, εκτίμησε ότι κάθε μήνας σε lockdown θα στερεί 0,3 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη της ευρωζώνης. Ο ίδιος υποβάθμισε την πρόβλεψή του για φέτος από 4,4 σε 4,1%, υποθέτοντας καθυστέρηση ενός μηνός για να ανοίξει ξανά η οικονομία της περιοχής.
Σήμερα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τους ηγέτες των κρατιδίων για να συζητήσουν εάν θα ενισχύσουν περαιτέρω τους περιορισμούς αφού ο επταήμερος δείκτης των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους αυξήθηκε σε 103,9 την Κυριακή. Εάν η τιμή παραμείνει πάνω από 100 για τρεις συνεχόμενες ημέρες σε μια περιοχή, στη Γερμανία προβλέπεται «φρένο έκτακτης ανάγκης» και επιστροφή στο lockdown.
Οι πόλεις του Αμβούργου και της Κολωνίας έχουν ήδη αυστηροποιήσει τους περιορισμούς. Το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να απαιτήσει από όλους τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό να έχουν υποβληθεί σε τεστ για κορωνοϊό προτού αναχωρήσουν και να επιβάλλουν καραντίνα κατά την άφιξη, σύμφωνα με σχέδιο που ανέφερε η εφημερίδα Bild.
«Φυσικά, οι κίνδυνοι παραμένουν», δήλωσε η Νάντια Γκάρμπι της Pictet Wealth Management. «Πολλά θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της ΕΕ να επιταχύνει τους εμβολιασμούς τον Απρίλιο και τον Μάιο», εξήγησε.
Μόνο περίπου 12 άτομα ανά 100 στην ΕΕ έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του Covid-19, σε σύγκριση με το 37% στις ΗΠΑ και το 43% στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το δείκτη των FT. Η πρόοδος των ευρωπαϊκών εμβολιασμών παρεμποδίστηκε από προβλήματα εφοδιασμού και το φιάσκο με το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς αρκετές χώρες ανέστειλαν προσωρινά τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου την περασμένη εβδομάδα.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η διάθεση των εμβολίων θα αυξηθεί το δεύτερο τρίμηνο, διασφαλίζοντας ότι ήταν σε καλό δρόμο να εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων «μέχρι το τέλος του καλοκαιριού».
Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley προειδοποίησαν, ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα ότι εάν συνεχιστούν οι περιορισμοί για αρκετούς ακόμη μήνες, αυτό θα οδηγούσε σε «ένα ακόμη χαμένο καλοκαίρι», με ό,τι αυτό σημαίνει για τις χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, προειδοποιώντας για πλήγμα 2-3% στο ΑΕΠ της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Οι οικονομολόγοι της Barclays δήλωσαν από την πλευρά τους ότι αναμένουν να αρθούν οι περιορισμοί της Ευρώπης στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, «κάτι που θα αποδυναμώσει την εγχώρια ζήτηση και κατά συνέπεια τις εισαγωγές». Αν και διατήρησαν την πρόβλεψή τους για φέτος στο 3,9 %, μείωσαν την πρόβλεψή τους για το επόμενο έτος από 5,3 σε 4,3%.
Αν και πολλοί αναλυτές κρατούν χαμηλά τις προσδοκίες τους για την ευρωζώνη, οι περισσότεροι είναι πεπεισμένοι ότι τελικά θα ανακάμψει έντονα μόλις αρκετοί άνθρωποι εμβολιαστούν, πράγμα που θα επιτρέψει να αρθούν οι περισσότεροι περιορισμοί αργότερα μέσα στο έτος. Άλλοι επισημαίνουν ότι η ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου θα ενισχύσει τους παραγωγούς, με εξαγωγικό προφίλ, στη Γερμανία.
Τέλος, η τόνωση της αμερικανικής οικονομίας από το πακέτο των 1,9 τρισ. δολαρίων του Τζο Μπάιντεν που έχει διευρύνει το χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης στο δρόμο προς την ανάκαμψη, θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην οικονομία της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Έρικ Νίλσεν Nielsen της UniCredit.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times