Για πρώτη φορά μέσα σε δέκα χρόνια η μεσαία τάξη συρρικνώθηκε λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, με τις αναδυόμενες οικονομίες να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παρατεταμένης πίεσης.
Για πρώτη φορά μέσα σε δέκα χρόνια η μεσαία τάξη συρρικνώθηκε λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, με τις αναδυόμενες οικονομίες να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παρατεταμένης πίεσης.
Αναλυτικότερα, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, οι ερευνητές στο Pew Research Center διαπίστωσαν ότι η μεσαία τάξη παγκοσμίως, οι άνθρωποι δηλαδή των «μεσαίων εισοδημάτων» οι οποίοι ορίζονται ως αυτοί που κερδίζουν 10-20 δολάρια ημερησίως (middle income) και 20-50 δολάρια την ημέρα (upper-middle income) μειώθηκαν κατά 90 εκατ. άτομα, σε σχεδόν 2,5 δισ. πέρυσι.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διογκωθεί η τάξη των φτωχότερων εισοδημάτων, ή εκείνων που ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα, κατά 131 εκατ. άτομα.
Τα δεδομένα του Pew Research Center, ωστόσο, για τη μεσαία τάξη υποτιμούν στην πράξη τον πραγματικό αντίκτυπο επειδή περίπου 62 εκατ. άνθρωποι με υψηλό εισόδημα, ή εκείνοι που κερδίζουν 50 δολάρια ή περισσότερα την ημέρα, έπεσαν στη βαθμίδα της μεσαίας τάξης ως αποτέλεσμα της πανδημίας, δήλωσε ο Ράκες Κόχαρ, συγγραφέας της μελέτης.
Αυτό υποδηλώνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που μπήκαν στην κρίση ως μέλη της μεσαίας τάξης και έπειτα έπεσαν στην πραγματικότητα ξεπέρασαν τα 150 εκατ. πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Pew. Ο αριθμός αυτό ξεπερνάει τον πληθυσμό της Γαλλίας και της Γερμανίας μαζί.
Εάν οι εκτιμήσεις του Pew Research Center επαληθευθούν στα πραγματικά δεδομένα εισοδήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας που εξακολουθούν να συλλέγονται, θα σηματοδοτούσαν ένα τέλος στο μοτίβο που έχει διαμορφωθεί για την παγκόσμια μεσαία τάξη και την θέλει να επεκτείνεται σταθερά από τη δεκαετία του 1990 χάρη στην ταχεία ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων οικονομιών, όπως η Κίνα και η Ινδία.
Όταν το Pew υπολόγισε τελευταία φορά τον αριθμό των ατόμων μεσαίων εισοδημάτων το 2011, αποτελούσαν το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μέχρι το 2019, είχαν αυξηθεί στο περίπου 18%, είπε ο Κόχαρ, με κατά μέσο όρο 50 εκατ. ανθρώπους ετησίως να εισέρχονται στις τάξεις μεσαίων εισοδημάτων την τελευταία δεκαετία.
Σε ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα με βάση έρευνες 47.000 νοικοκυριά σε 34 αναπτυσσόμενες χώρες με συλλογικό πληθυσμό περίπου 1,4 δισ., ερευνητές στην Παγκόσμια Τράπεζα διαπίστωσαν ότι το 36% των νοικοκυριών είδαν απώλειες θέσεων εργασίας πέρυσι και σχεδόν τα δύο τρίτα είδαν τα εισοδήματά τους να πέφτουν.
Το αποτέλεσμα ήταν η πρώτη αύξηση της παγκόσμιας φτώχειας που παρατηρήθηκε μετά την οικονομική κρίση της Ασίας το 1997-98, έγραψαν οι ερευνητές της τράπεζας.
Όπως σε πολλές πλούσιες χώρες, οι έρευνες χωρών, από τη Μπουρκίνα Φάσο έως την Κολομβία, την Ινδονησία και το Βιετνάμ δείχνουν ότι το οικονομικό πλήγμα έπεσε δυσανάλογα στις γυναίκες, τους νέους και τους αυτοαπασχολούμενους στα αστικά κέντρα.
Τέλος, επισημαίνουν επίσης τις συνέπειες που αναμένεται να έχει η βραδυκίνητη ανάκαμψη των οικονομιών τους.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg