Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2007 14:32

Στη Βουλή η ρύθμιση για τα Ταμεία

Τη ρύθμιση με την οποία το Δημόσιο θα καταβάλει έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 3.067.762,38 ευρώ στους ασφαλιστικούς οργανισμούς ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΥΦΕ και ΤΣΕΥΠ καταθέτουν σήμερα στη Βουλή οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Β. Μαγγίνας. Η ενίσχυση αυτή αντιστοιχεί στο ισόποσο των αναλογούντων τόκων στην περίοδο που οι ασφαλιστικοί οργανισμοί διακράτησαν το ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ και μέχρι την 15η Ιουνίου 2007. Σύσταση εξεταστικής επιτροπής ζητά το ΚΚΕ, συμπληρωματική κατάθεση Αγ. Σημαιοφορίδη στον Αντ. Λιόγα.

ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ με την οποία το Δημόσιο θα καταβάλει έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους ασφαλιστικούς οργανισμούς ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΥΦΕ και ΤΣΕΥΠ καταθέτουν σήμερα στη Βουλή οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Γ. Αλογοσκούφης και Β. Μαγγίνας.

Η έκτακτη αυτή ενίσχυση ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 3.067.762,38 ευρώ, που αντιστοιχεί στο ισόποσο των αναλογούντων τόκων στην περίοδο που οι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί διακράτησαν το ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ και μέχρι την 15η Ιουνίου 2007.

Η έκτακτη αυτή ενίσχυση δεν θίγει οποιεσδήποτε αξιώσεις των Ταμείων κατά τρίτων, ούτε τη δυνατότητα άσκησης παντός δικαιώματος του Δημοσίου, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθεί το κείμενο της τροπολογίας:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο Σχέδιο Νόμου

«ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ»

Αιτιολογική ΄Εκθεση

Προτείνεται η καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό προς τα ακόλουθα ασφαλιστικά ταμεία, για λόγους ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος :

- Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Ε.Α.Δ.Υ.), ύψους 1.095.629,42 €

- Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Α.Π.Ο.Κ.Α.), ύψους 876.503,54 €

- Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (Τ.Ε.Α.Υ.Φ.Ε.) ύψους 602.596,18 €

- Ταμείο Συντάξεων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων (Τ.Σ.Ε.Υ.Π), ύψους 493.033,24 €.

Η έκτακτη αυτή ενίσχυση ανέρχεται στο ισόποσο των αναλογούντων τόκων κατά την περίοδο που τα ασφαλιστικά ταμεία διακράτησαν το σύνθετο ομόλογο εκδόσεως του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 280.000.000 ευρώ, και μέχρι την 15η Ιουνίου 2007.

¶ρθρο

Καταβάλλεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό προς το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Ε.Α.Δ.Υ.), ύψους 1.095.629,42 €, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Α.Π.Ο.Κ.Α.), ύψους 876.503,54 €, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (Τ.Ε.Α.Υ.Φ.Ε.), ύψους 602.596,18 € και το Ταμείο Συντάξεων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων (Τ.Σ.Ε.Υ.Π), ύψους 493.033,24 €.

Η παροχή αυτή δεν θίγει οποιεσδήποτε αξιώσεις των Ταμείων κατά τρίτων και είναι ανεξάρτητη από τη δυνατότητα άσκησης παντός δικαιώματος του Δημοσίου.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος άρθρου.

Συμπληρωματική κατάθεση Αγάπιου Σημαιοφορίδη

Συμπληρωματική κατάθεση στον εισαγγελέα Εφετών Αντώνη Λιόγα δίνει ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ Αγάπιος Σημαιοφορίδης.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σημαιοφορίδης κλήθηκε προκειμένου να διευκρινιστεί το θέμα του τηλεφωνήματος που υποστηρίζει ότι είχε δεχτεί από τον τέως ειδικό γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης Ευγένιο Παπαδόπουλο το Σεπτέμβριο του 2006, στο οποίο ο κ. Παπαδόπουλος φέρεται να του είχε εφιστήσει την προσοχή για τις αμοιβές της «Ακρόπολις».

Υπενθυμίζεται ότι χθες σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Παπαδόπουλος αρνήθηκε ότι έγινε τέτοιο τηλεφώνημα http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/06/15/1346321.htm .

Ο κύκλος των καταθέσεων των 40 ατόμων που κάλεσε ο εισαγγελέας κλείνει σήμερα και στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται το πόρισμα, καθώς και να ασκηθούν διώξεις.

ΚΚΕ: Πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής

Τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, «ώστε να διερευνηθεί σε όλο το βάθος η υπόθεση διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων», πρότεινε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Βουλής Κ. Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή επισημαίνεται ότι «οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από την μια αναδεικνύουν την ανάγκη να προχωρήσει η διερεύνηση και η απόδοση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών όπου υπάρχουν. Από την άλλη όμως αναδεικνύουν τις σοβαρές διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την αφαίμαξη των αποθεματικών των ταμείων».