Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2007 15:56

ΔΕΗ: Ρήτρα καυσίμου στα τιμολόγια ζητά ο Τ. Αθανασόπουλος

Την επιβολή ρήτρας καυσίμου στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ώστε να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με την πορεία της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ζήτησε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Τάκης Αθανασόπουλος κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Ο κ. Αθανασόπουλος υποστήριξε ότι τα τιμολόγια πρέπει να συνδεθούν με τις τιμές των καυσίμων, ώστε να εξυγιανθεί η επιχείρηση και να επιστρέψει στην κερδοφορία.

Ο κ. Αθανασόπουλος παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ότι στην περίοδο 2005-2006 οι αυξήσεις των τιμών υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου ήταν σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες αυξήσεις των τιμών πώλησης ενέργειας. Εάν οι τιμές αυτές ήταν συνδεδεμένες, είπε, η κερδοφορία της ΔΕΗ θα είχε σημαντική αύξηση αντί μείωσης. Συγκεκριμένα η κερδοφορία σε επίπεδο EBITDA θα ήταν 1,2 δισ. ευρώ αντί 740 εκατ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνέλευσης, ο κ. Αθανασόπουλος υπογράμμισε ότι "το θέμα δεν είναι μόνο να γίνει αύξηση στα τιμολόγια. Πολλοί παράγοντες πρέπει να συντελέσουν για να είναι η επιχείρηση υγιής και κερδοφόρα. Πρέπει να εξεταστούν εσωτερικά και εξωτερικά όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τα αποτελέσματα της επιχείρησης".

Αναφερόμενος στα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης τόνισε ότι θα πρέπει να έχουν εργασιακές σχέσεις ανάλογες με αυτές των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.

Οσον αφορά στο θέμα της Tellas, ο κ. Αθανασόπουλος χαρακτήρισε "εξαιρετικό συνεργάτη και μεγάλο επενδυτή, ο οποίος επενδύει στη χώρα μας", τον Αιγύπτιο επιχειρηματία κ. Ναγκίπ Σαουίρις (με συμμετοχές σε Wind και Tellas). Οπως δήλωσε στο περιθώριο της συνέλευσης, "συνεργαζόμαστε μαζί του, ακούμε τις όποιες απόψεις και προτάσεις του, τις μελετάμε και, όταν θα έχω θέσεις τις οποίες θα είμαι έτοιμος να ανακοινώσω, θα τις θέσω υπόψη του ΔΣ και της γενικής συνέλευσης".

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η ΔΕΗ έχει θέση στις τηλεπικοινωνίες, ο κ. Αθανασόπουλος δήλωσε ότι η διοίκηση μελετά τι γίνεται στο εξωτερικό, συνυπολογίζοντας τις εσωτερικές ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς. "Μελετάμε τη θέση μας, τις δραστηριότητες που έχει ξεκινήσει και προωθεί στην ελληινική αγορά ο κ. Σαουίρις και θα λάβουμε τις σχετικές αποφάσεις".

Ο κ. Αθανασόπουλος διευκρίνησε ότι μπλακ άουτ δεν προκαλείται λόγω έλλειψης επάρκειας ρεύματος. "Είναι άλλοι λόγοι που επιδρούν στο μπλακ άουτ", τόνισε: "Εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε εξασφαλίσει την επάρκεια και, αν δεν συμβεί κανένα μεγάλο πρόβλημα, νομίζουμε ότι έχουμε εξασφαλίσει την επάρκεια και όλα θα πάνε καλά. Η αιχμή του δικτύου διανομής το 2006 ήταν 10.000 ΜW, ενώ φέτος υπολογίζουμε στις πιο δύσκολες στιγμές να ανέβει στα 10.300 MW και έχουμε καλύψει αυτή την ανάγκη. Ελπίζουμε να συντρέξουν όλες οι προϋποθέσεις που έχουμε προγραμματίσει και δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα", πρόσθεσε.