Ο στόχος της Κίνας για ανάπτυξη άνω του 6% το 2021 θεωρείται εύκολα επιτεύξιμος και το γεγονός πως η χώρας έθεσε χαμηλά τον πήχη δεν είναι απαραίτητα κακό, υποστήριξαν αναλυτές στο CNBC.
Ο στόχος της Κίνας για ανάπτυξη άνω του 6% το 2021 θεωρείται εύκολα επιτεύξιμος και το γεγονός πως η χώρας έθεσε χαμηλά τον πήχη δεν είναι απαραίτητα κακό, υποστήριξαν αναλυτές στο CNBC.
«Είναι σαν να μην έχεις αναπτυξιακό στόχο γιατί είναι τόσο εύκολο να τον πετύχεις», δήλωσε ο Μάικλ Χίρσον, επικεφαλής του Eurasia Group για την Κίνα και τη Βορειοανατολική Ασία.
Ο Σάιμον Μπάμπτιστ από την άλλη, επικεφαλής οικονομολόγος στο The Economist Intelligence Unit (EIU), συμμερίζεται την ίδια άποψη λέγοντας πως είναι ένας στόχος που θα επιτευχθεί εύκολα. «Είναι ένα είδος στόχου που θέτεις όταν δεν θες πραγματικά να έχεις έναν στόχο», είπε.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ έθεσε τον αναπτυξιακό στόχο της Κίνας πάνω από 6% για το 2021. Ο Λι υποστήριξε ότι ο στόχος της Κίνας δεν ήταν χαμηλός. Ο στόχος του 2021 πρέπει να ταιριάζει με αυτόν του 2022, προκειμένου να αποφευχθούν οι μεγάλες περιστροφές, είπε.
«Θέτοντας τον στόχο αύξησης του ΑΕΠ πάνω από 6%, έχουμε αφήσει όλες τις δυνατότητες ανοιχτές, πράγμα που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα, μπορεί να υπάρξει ακόμη ταχύτερη ανάπτυξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Το Economist Intelligence Unit προβλέπει ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα είναι περίπου 8,5% φέτος, περισσότερο από 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από τον επίσημο στόχο, όπως εξηγεί ο Μπάμπτιστ.
Εστίαση στην ποιότητα
Για να είμαστε σαφείς, ένας στόχος που είναι εύκολο να επιτευχθεί δεν είναι άσκοπος, ανέφεραν οι αναλυτές.
Ο Χίρσον του Eurasia Group εξήγησε ότι αυτός ο χαμηλός αναπτυξιακός στόχος συνάδει με την επιθυμία της Κίνας να δώσει προτεραιότητα στην ποιότητα έναντι της ποσότητας.
«Μεταφέρει ένα μήνυμα στους τοπικούς αξιωματούχους και στο υπόλοιπο σύστημα: Μην επεκτείνεστε για στόχο ανάπτυξης, επικεντρωθείτε στην ποιότητα της ανάπτυξης και νομίζω ότι πρόκειται για ακριβώς σωστό», δήλωσε.
Ο Μπάμπτιστ δήλωσε ότι οι προηγούμενοι αναπτυξιακοί στόχοι της Κίνας έχουν προκαλέσει «επικίνδυνες ανισορροπίες στην οικονομία της» στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του χρέους καθώς η χώρα ώθησε ορισμένους τομείς της να επιτύχουν αυτούς τους «πολύ υψηλούς στόχους».
Ωστόσο, δεδομένου ότι ο αριθμός για το 2021 είναι χαμηλός, είναι απίθανο να τροφοδοτήσει περαιτέρω αυτά τα προβλήματα, πρόσθεσε.
naftemporiki.gr