Δεν είναι βέβαιοι όλοι οι επαγγελματίες διαχειριστές για τις εκτιμήσεις τους σε κάθε πεδίο από εκείνα που καθορίζουν την τάση των μετοχικών αξιών και των ομολόγων μεσο-μακροπρόθεσμα. Αυτό αποτυπώνεται στην υποχώρηση των όγκων στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια, τις μέρες με τις αναταράξεις στα ομόλογα. Σήμερα λοιπόν, η απόφαση της ΕΚΤ και όσα αναφερθούν γύρω από αυτή, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην τάση από αύριο και ως την ώρα της Fed στο μέσο της επόμενης βδομάδας.
Δεν είναι βέβαιοι όλοι οι επαγγελματίες διαχειριστές για τις εκτιμήσεις τους σε κάθε πεδίο από εκείνα που καθορίζουν την τάση των μετοχικών αξιών και των ομολόγων μεσο-μακροπρόθεσμα. Αυτό αποτυπώνεται στην υποχώρηση των όγκων στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια, τις μέρες με τις αναταράξεις στα ομόλογα. Σήμερα λοιπόν, η απόφαση της ΕΚΤ και όσα αναφερθούν γύρω από αυτή, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην τάση από αύριο και ως την ώρα της Fed στο μέσο της επόμενης βδομάδας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συναντηθεί σήμερα και θα κυριαρχήσει ένα θέμα: Τί να κάνουμε για την αύξηση των αποδόσεων κρατικών ομολόγων, τα οποία, εάν αφεθούν ανεξέλεγκτα, θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για να επιστρέψει η οικονομία, που πλήττεται από τον COVID, στα επίπεδα πριν την πανδημία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ έως τον επικεφαλής οικονομολόγο Φίλιπ Λέιν εξέφρασαν πρόσφατα ανησυχία. Οι αγορές θέλουν να γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Δηλαδή τί θα κάνει η ΕΚΤ για να περιορίσει τις αποδόσεις των ομολόγων, τί παρακολουθεί για να αξιολογήσει τις οικονομικές συνθήκες, ως πιο ύψος εκτιμά ότι θα αυξηθεί ο πληθωρισμός φέτος, ποιες θεωρεί ότι είναι οι οικονομικές προοπτικές;
Ενώ οι αναλυτές αναμένουν σε μεγάλο βαθμό αύξηση του πληθωρισμού, υπάρχουν ανησυχίες ότι το πρόσθετο κίνητρο με τη μορφή ενός πακέτου ανακούφισης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα υπογραφεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, θα μπορούσε να υπερθερμάνει την οικονομία. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Τετάρτη το νομοσχέδιο, ένα από τα μεγαλύτερα μέτρα οικονομικής τόνωσης στην ιστορία των ΗΠΑ.
Το 10ετές ομόλογο αναφοράς των ΗΠΑ εμφάνισε απόδοση τελευταία σήμερα 1,5317%, σταθεροποιημένη από τα χαμηλά του 1,5060% τη νύχτα, μετά από δημοπρασία 10-ετών που δεν πήγε τόσο άσχημα όσο φοβόταν. Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τώρα μια δημοπρασία 30ετών ομόλογων σήμερα, επιδιώκοντας να καλύψουν τεράστια shorts. Μια αδύναμη δημοπρασία 7ετών στα τέλη Φεβρουαρίου βοήθησε να προκληθούν ανησυχίες για τον πληθωρισμό και να προκύψουν υψηλότερες αποδόσεις.
Άρα το κλίμα για τα χρηματιστήρια σήμερα, μετά και το νέο ρεκόρ του Dow Jones, είναι θετικό. Μπορεί να το ταράξει μια απόφαση ή κάποια δεδομένα που θα προκύψουν από την παρουσίαση των αποφάσεων του ΔΣ της ΕΚΤ.
Μπορεί να ήταν ή φήμη ή μια πραγματική προσδοκία, σχετικά με το τι θα αποφασίσει Reggeborgh σχετικά με τη συμμετοχή της στις ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά η άνοδος στη δεύτερη κατά +14,29%, μαζί με τα κέρδη της ΑΔΜΗΕ +5,45% ΜΠΕΛΑ +3,12% και ΟΠΑΠ +2,95% τονίσανε την στροφή του ενδιαφέροντος σε μετοχές που δεν παρακολούθησαν την πρόσφατη άνοδο. Επειδή όμως έγινε μέρα πιέσεων στις Τράπεζες θεωρήθηκε ως τακτική άμυνας.
Χθες το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 1,36 μονάδων, αλλά η συνέχεια ήταν καθαρά πτωτική, με πιέσεις στα τραπεζικά blue chip και όχι μόνο, καθώς τα καθοδικά ήταν 13. Συνεπώς, μαζί με τις Τράπεζες οι πιέσεις αφορούσαν στις ΑΡΑΙΓ ΜΠΕΛΑ ΕΛΠΕ ΒΙΟ ΕΕΕ ΟΤΕ ΜΥΤΙΛ ΛΑΜΔΑ, με απώλειες από -0,3% ως -1,8%, στο τέλος για το πρώτο ημίωρο. Το ερώτημα ήταν πόσο χρόνο θα απαιτούσε η εμφάνιση μιας απάντησης στην κυριαρχία της προσφοράς που κυριάρχησε ως την ώρα που εμφανίστηκαν οι 835,97 μονάδες στις 10:51. Απαιτήθηκαν επτά λεπτά για να περάσει ο ΓΔ πάλι σε θετικό πεδίο και έτσι αισίως στις 11:00, ο ΓΔ στις 838,13 μονάδες είχε μεταβολή +0,06%, όταν ο τζίρος έπιασε τα 5,2 εκατ. ευρώ, χωρίς πακέτα ως τότε. Τα χρηματιστήρια στην ευρωζώνη συντονισμένα είχαν άνοδο της τάξης του +0,1% ως +0,4%. Μια μέρα πριν η ΕΚΤ λαλήσει επί της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης.
Στην πρώτη ώρα το πλήθος των ανοδικών στο ταμπλό ήταν 40 έναντι 25 καθοδικών με 10 αμετάβλητες, υπογραμμίζοντας την αργή αφύπνιση των ενδιαφερόμενων για τίτλους εκτός των μετοχών των FTSE25 & FTSEM20. Ο τζίρος πέρασε τα 10,3 εκατ. ευρώ και ήδη είχε εμφανιστεί νέο ανώτερο έτους από τις 11:23 τις 841,79, ενώ στις 11:30 ο ΓΔ ήταν στις 840,67 μονάδες με άνοδο +0,37%. Η αναζήτηση νεώτερων υψηλών ήταν στόχος της συνόδου, καθώς στις 12:00 το ανώτερο ήταν οι 842,40 μονάδες και ο ΓΔ ήταν στις 842,01 με άνοδο +0,53%. Μια σαλιγκαρίσια άνοδος με σταθερό τζίρο ανά ημίωρο στα 5 εκατ. ευρώ. Στις 14:30, αφού η αγορά πέρασε ένα διάστημα μιας ώρας και 20 λεπτών με καθοδική δυναμική που έδωσε το χαμηλό μέρας στις 13:31,εμφάνισε οριακή πτώση με τζίρο κοντά στα 40 εκατ. ευρώ. Είχαμε συνεπώς μια σύνοδο με συνεχείς μάχες μεταξύ ταύρων, όπου ταύροι οι συμμετέχοντες προσδοκώντας σε κέρδη από την άνοδο των αποτιμήσεων, έναντι των αρκούδων, που κερδίζουν από επιβεβαίωση στοιχημάτων σχετικών με την πτώση τους.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Την Παρασκευή αναμένεται να κυρώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον νόμο για το πακέτο δημοσιονομικής στήριξης ύψους 1,9 τρις δολαρίων, προκειμένου να αποφύγει την προγραμματισμένη αναστολή έκτακτων επιδομάτων ανεργίας. Αυτή η εξέλιξη διαμόρφωσε το κλίμα στις συναλλαγές της Wall Street.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,46% ή 464,28 μονάδες στις 32.297,02 που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,6% στις 3.898,81 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε οριακά χαμηλότερα -0,04% στις 13.068,83 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (+6,6%) και Walgreens Boots (+4,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Apple (-0,9%) και Microsoft (-0,8%).
Οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν τον Φεβρουάριο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών, ωστόσο ήταν εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή κατέγραψαν άνοδο 0,4% σε μηνιαία βάση μετά από μηνιαία άνοδο 0,3% τον Ιανουάριο. Σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 1,7%. Τον Ιανουάριο είχε κινηθεί 1,4% υψηλότερα σε ετήσια βάση.
Το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1928 δολάρια. Παράλληλα καθοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά οχτώ μονάδες βάσης στο 1,51%. Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή η απόδοση του 10ετούς είχε χτυπήσει υψηλό έτους στο 1,62%. Στην αγορά των commodities, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 0,7% στα 64,44 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,3%.
ΕΥΡΩΠΗ
Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών με την προσοχή στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και στα εταιρικά αποτελέσματα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,4% στις 422,11 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα -0,07% στις 6.725,60 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +0,71% στις 14.540,25 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +1,11% στις 5.990,55 μονάδες.
Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η Adidas αναμένει ανάκαμψη στις πωλήσεις για φέτος μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 οι οποίες οδήγησαν στην πρώτη πτώση των πωλήσεων τα τελευταία 8 χρόνια. Τα καθαρά κέρδη δέχθηκαν χτύπημα 78% την περασμένη χρονιά, όπως ενημέρωσε η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία αθλητικών ειδών στον κόσμο. Επιπλέον, η Inditex, η ιδιοκτήτρια των καταστημάτων Zara, ανακοίνωσε σήμερα ότι τα καθαρά της κέρδη κατέγραψαν βουτιά 70% το 2020 στο 1,1 δισ. ευρώ, μια μείωση μεγαλύτερη της αναμενόμενης, ύστερα από ένα χρόνο αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε όλο τον κόσμο και χαμηλής ζήτησης λόγω της πανδημίας.
ΧΑ
Η άνοδος στα διεθνή, βοήθησε εδώ σε ενίσχυση κατά +0,42% με τον ΔΤΡ στο -2,23%
Την διαπραγμάτευση σφράγισε η ανάπτυξη αυξομειούμενης ζήτησης σε χαλαρό συντονισμό με την μέτρια άνοδο που επικράτησε σε όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια του ευρώ. Στην Αθήνα το αγοραστικό ενδιαφέρον στο πρώτο μέρος ήταν γενικό και αφορούσε τραπεζικά blue chip και πολλές μετοχές του 25άρη. Η διάθεση για τοποθετήσεις επέτρεψε να εμφανιστεί η κορυφή που ήταν πάνω από τις 843 μονάδες και είχε εμφανιστεί στις 12:09. Υπήρξε διάστημα μετά τις 12:10 με σοβαρή αποκλιμάκωση των τιμών που έφερε στις 13:31 το ελάχιστο στις 833,29 μονάδες. Μετά ως τις 15:08 επικράτησε μια ασθενή ανοδική αντίδραση στις ρευστοποιήσεις που ωστόσο κράτησε την αγορά σε αρνητικό πεδίο αλλά η πορεία άλλαξε από τις 15:10. Εγκαταστάθηκε άνοδος που ενίσχυσε η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου καθώς από τις 834,3 κατέληξε στις 841,12 μονάδες. Ξεχώρισαν, για την άνοδο πάνω από +2%, οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΔΜΗΕ ΜΠΕΛΑ ΟΠΑΠ ΛΑΜΔΑ και ΟΛΠ. Ωστόσο επιβάρυναν τον 25άρη οι απώλειες πάνω από -0,90% των ΠΕΙΡ ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ ΕΤΕ ΤΕΝΕΡΓ ΒΙΟ και ΑΡΑΙΓ , καθώς η φυγή από το ρίσκο αφορούσε 11 από τα blue chip.
Υπήρξε χαλαρός συντονισμός με την πορεία των ευρωπαϊκών, όπου οι συναλλαγές ξεκίνησαν από το αρνητικό πεδίο και συνέχισαν νευρικά ανοδικά και πλάγια. Συντονισμένα επίσης, διαμόρφωσαν την πορεία τους που τα κρατούσε σε θετικό πεδίο μετά την πρώτη ώρα, με αναμενόμενη μια άνοδο στη Wall Street, που δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις μετά την έναρξη, καθώς ξεκίνησαν νευρικά ανοδικά όσο λειτουργούσε η Αθήνα. Εδώ, το ανώτερο σημειώθηκε 99 λεπτά μετά το άνοιγμα της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ενώ στις δημοπρασίες αν και ήταν κοντά στις 840 μονάδες του προσέθεσαν μία. Το κατώτερο ορίστηκε επίσης στο πρώτο μέρος στις 13:31 και ήταν στις 833,3 μονάδες. Ο τζίρος οδηγήθηκε στα 69,025 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 2,521 εκατ.
Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, υπήρξαν πολλές εναλλαγές στη δυναμική με κίνηση σε θετικό και αρνητικό πεδίο εναλλάξ. Η αγορά έκλεισε με άνοδο +0,42% ενώ εμφάνισε στο πρώτο μέρος κέρδη έως +0,68% αλλά γενικότερα είχε επιδόσεις κοντά στων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ο ΓΔ στο κλείσιμο σταμάτησε στις 841,12 μονάδες, δηλαδή 7,83 μονάδες πάνω από το κατώτερο μέρας.
Περιγραφή δυναμικής
Μετά από άνοιγμα στις 838,97 με ανοδικό χάσμα (1,36 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (837,61), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί με
τάση που όρισε σε ρόλο αναχαιτιστή της ανόδου, τον ΔΤΡ. Κυριάρχησε, αμέσως μετά από την έναρξη, ζήτηση, με οδηγό τις εντολές αγοράς για μετοχές εκτός από τις τράπεζες όπως ΑΡΑΙΓ ΜΠΕΛΑ ΕΛΠΕ ΒΙΟ ΕΕΕ ΟΤΕ ΜΥΤΙΛ του 25άρη. Η εγγραφή του ανώτερου μέρας, ήρθε στις 12:09 και ήταν οι 843,33 από 840,74 μονάδες που ήταν το μέγιστο την προηγούμενη. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 13:31 ήταν οι 833,29 από 828,73 μονάδες την περασμένη σύνοδο.
Ξεχώρισαν για τα κέρδη και την ανοδική ώθηση στο ΓΔ από τα blue chip οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +14,29%, ΑΔΜΗΕ +5,45%, ΜΠΕΛΑ +3,12%, ΟΠΑΠ +2,95%, ΛΑΜΔΑ +2,48% και ΟΛΠ +2,04%. Ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι ΠΕΙΡ -3,95%, ΑΛΦΑ -2,99%, ΕΥΡΩΒ -2,29%, ΕΤΕ -1,10%, και ΤΕΝΕΡΓ -0,92%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 56,473 από 56,250 δις ευρώ την περασμένη συνεδρία.
Τη σύνοδο σφράγισε ελαφρά χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 2,521 από 10,058 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΜΠΕΛΑ και ΦΟΡΘ.
Η δε εμφάνιση απωλειών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ανοδικής δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς έπεσε στο 0,838% από 0,895% την προηγούμενη.
Επηρέασαν αρνητικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,23%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -2,99% από -1,35%, την ΕΤΕ στο -1,10% από +1,45%, ΕΥΡΩΒ στο -2,29% από +1,43% και την ΠΕΙΡ στο -3,95% από -3,80% %. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή +0,12% από +0,33%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 18) έναντι των καθοδικών (11 από 7) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,42% οδηγήθηκε στις 841,12 από 837,61 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2021,01 από 2011,33 με κέρδη +0,48%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,025 από 75,321 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,521 από 10,058 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 54 από 71, των καθοδικών 49 από 34 τη Δευτέρα και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 25 από 22.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Η μετακύληση θέσεων δυναμώνει προ της εβδομάδας τριπλής εκπνοής
Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό και αρνητικό πεδίο εναλλάξ. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 3,78 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 9,68 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 13:31 και ήταν οι 1998,53 μονάδες. Το ανώτερο, οι 2026,61, εμφανίστηκε στις 12:09. Το κλείσιμο στις 2021,01 από 2011,33 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,48% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 31,334 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Μαρτίου άλλαξαν χέρια 601 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2026,00 μονάδες και κατώτερο τις 1997,00 ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2024,00 από 2009,00 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 5539 από 5576 τα ανοικτά συμβόλαια. Στη σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 135 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 2021,25 μονάδες και κατώτερο τις 1996,50 με τιμή κλεισίματος στις 2021,00 από 2010,75 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 309 από 316.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν ανεβασμένο. Στα calls του 25άρη λήξης Μαρτίου διακινήθηκαν 102 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1900 ως τις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Απριλίου διακινήθηκαν 41 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1925 και 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαρτίου διακινήθηκαν 94 για τιμή εξάσκησης στις 1950 και 1975 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 110 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1925 ως τις 2000 μονάδες.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά ανέβηκαν αισθητά από τα επίπεδα της προηγούμενης. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 19589 για τη σειρά Ιουνίου και 8553 για τη σειρά Ιουνίου, της ΕΤΕ με 5691 και 1815 για την επόμενη σειρά, της ΕΥΡΩΒ με 5488 και 2394 για την επόμενη, της ΠΕΙΡ με 13840 συμβόλαια λήξης Μαρτίου και 8873 για τη σειρά Ιουνίου, της ΜΙΓ ήταν 4332 ενώ για την επόμενη ήταν 4162, και της ΔΕΗ με 5614 στη σειρά Μαρτίου και 5776 για την σειρά Ιουνίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 11900 συμβόλαια για την Ε£ΧΑΕ, στα 5728 για ΔΕΗ, στα 4000 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ και 1300 για ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
Οι εγχώριοι αναλυτές σχολίασαν εστιάζοντας σε τραπεζικές εξελίξεις.
Η Beta Sec. εκτιμά: “Αν και κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών είναι πιθανές, η μετακύλιση του ενδιαφέροντος σε άλλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα μπορούσε να προσφέρει στήριξη για τη συνέχεια”.
Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωσαν: “Ο συγχρονισμός του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με τον ανοδικό βηματισμό των Διεθνών Αγορών, απέτυχε στην εξ εφόδου κατάληψη της αντίστασης των 840 μονάδων. Παραμένει έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο μιας βραχυπρόθεσμης οπισθοδρόμησης του ΓΔ, πριν την υπέρβασή τους. Η αναγγελία του εταιρικού μετασχηματισμού της Alpha Bank, με τη σύσταση της ‘Νέας Alpha Bank’ δεν συνεπάγεται καμία αλλαγή για τους Πελάτες και τους Μετόχους της. Πρόκειται για εταιρικό μετασχηματισμό, ώστε να αποφύγει όσα προβλέπονται από την εφαρμογή του αναβαλλόμενου φόρου, στον οποίο στηρίζονται τα μισά ίδια κεφάλαια των Τραπεζών. Όλες οι συστημικές Τράπεζες, δηλαδή η Eurobank και η Πειραιώς (πλην της Εθνικής), έκαναν ήδη Φορέα Holding, διαφορετικά τα ίδια κεφάλαια θα εξανεμίζονταν λόγω των ζημιών από τις τιτλοποιήσεις που πραγματοποιούν, για να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους από τα παλιά ‘κόκκινα’ δάνεια. Θα υποχρεώνονταν έτσι σε ανακεφαλαιοποιήσεις υπέρ του Δημοσίου. Με το ‘εύρημα’ της ‘Εταιρείας ειδικού σκοπού’ όπου μεταβιβάζεται το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων (το 100% δηλαδή) της Τράπεζας, αυτό αποφεύγεται γιατί οι ζημιές μεταφέρονται εκεί, σε Φορέα που δεν υπόκειται στις διατάξεις του Νόμου για τον αναβαλλόμενο φόρο (γνωστός ως Νόμος Χαρδούβελη). Η δημιουργική λογιστική έδωσε τη λύση, ώστε ο Μέτοχος να έχει πάλι μετοχές της Alpha Bank, όπως και πριν τον εταιρικό μετασχηματισμό”.
Η Merit Sec. επισημαίνει: “Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 794 μονάδες. Σημεία στήριξης για τον ΓΔ οι 820 και 810 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 840 και 850 μονάδες. Το Υπουργείο Οικονομικών προσδοκά ότι έως τα τέλη της εβδομάδας θα έχει αποστείλει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρότασή του, για την επέκταση του μηχανισμού Κρατικών εγγυήσεων του ‘Ηρακλή’ κατά 18 ακόμη μήνες, δηλαδή έως και τον Οκτώβριο του 2022”.
Η Leon Depolas Sec. ανέφερε: “Το άνοιγμα της Αγοράς πλησιάζει, αλλά το χρονοδιάγραμμα είναι ακόμα αβέβαιο. Το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει σταθερά υποστηρικτικό, αλλά βραχυπρόθεσμα συστήνουμε προσοχή λόγω υψηλής μεταβλητότητας. Βαρύτητα σήμερα δίνεται στα μεγέθη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι δημοπρασίες 10ετων (σήμερα) και 30ετων ομολόγων. Στο εσωτερικό, μετά την συνεδρίαση η Eurobank δημοσιεύει τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου”.
Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο άνω των 450 μονάδων σε ρεκόρ την Τετάρτη, αφού τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν μια ένδειξη για χαμηλότερες πιέσεις και μείωσαν τους φόβους για ταχεία αύξηση των επιτοκίων. Ο δείκτης Dow Jones με άνοδο 464,28 μονάδες, ή 1,5%, έκλεισε στις 32297,02, σηματοδοτώντας το 11ο ρεκόρ του στο 2021 και το πρώτο κλείσιμο πάνω από 32000 μονάδες.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ
Η δυναμική των Ευρωπαϊκών Αγορών, έδωσε την απαραίτητη ώθηση στο Χ.Α., ώστε να καταγράψει νέα υψηλά 13 μηνών και να διασπάσει ανοδικά την αντίσταση των 827 μονάδων. Το rotation είναι εμφανές, με τα blue chip να παίρνουν την σκυτάλη από τους Τραπεζικούς τίτλους, οι οποίοι παρουσιάζουν εμφανή κόπωση σε αυτή τη φάση της Αγοράς.
Η ανοδική διάσπαση των 827 μονάδων, αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος διανύει την έκτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα. Αντιστάσεις παραμένουν οι 845 μονάδες (78,6% Fibonacci retracement) και ψηλότερα το τεχνικό όριο των 893 μονάδων (μέση Fibonacci και το πτωτικό χάσμα 21/2/20). Η αντίσταση των 827 μονάδων πλέον έχει μετατραπεί σε στήριξη, ενώ χαμηλότερα οι 800 μονάδες αποτελούν το δεύτερο επίπεδο άμυνας των αγοραστών.
Οι ενστάσεις της προηγούμενης εβδομάδας για την διατηρησιμότητα της ανόδου των Τραπεζών απεδείχθησαν δικαιολογημένες, με την αντίσταση των 538 μονάδων να λειτουργεί ανασταλτικά σε αυτή τη φάση.
Η κόπωση των Τραπεζικών τίτλων είναι εμφανής, έχοντας “τραβήξει το κουπί” της ανόδου τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τις επικείμενες ανακοινώσεις για Α.Μ.Κ. της Πειραιώς να είναι πολύ κοντά. Η υπέρβαση της αντίστασης των 538 μονάδων θα αποτελέσει πολύ θετική εξέλιξη τεχνικά, όμως όπως όλα δείχνουν οι στηρίξεις των 500 και 480 μονάδων, είναι πιθανότερο να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον.
Εφόσον το momentum στις Διεθνείς Αγορές διατηρηθεί, το σενάριο συνέχισης της ανοδικής τάσης παραμένει ισχυρό. Το rotation και οι επιλεκτικές κινήσεις παραμένουν στο τραπέζι, με μια ανάπαυλα στον Τραπεζικό κλάδο να είναι ιδιαίτερα πιθανή, έως ότου ξεδιαλύνει η κατάσταση. Παρά την ιδιαίτερα αυξητική τάση των κρουσμάτων, η Αγορά δεν φαίνεται να επηρεάζεται αρνητικά, έχοντας συμβιβαστεί με την υπάρχουσα κατάσταση”.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές επέκτειναν την ανάκαμψή τους από το χαμηλό των δύο μηνών σήμερα Πέμπτη 11/3, μετά από μια έκθεση σχετικά με τις τιμές καταναλωτή των ΗΠΑ που κατεύνασε τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και ανέβασε το Dow Jones Industrial Average σε κλείσιμο με νέο ρεκόρ.
Το 10ετές ομόλογο αναφοράς των ΗΠΑ εμφάνισε απόδοση τελευταία σήμερα 1,5317%, σταθεροποιημένη από τα χαμηλά του 1,5060% τη νύχτα μετά από δημοπρασία 10-ετών που δεν πήγε τόσο άσχημα όσο φοβόταν οι αγοραίοι. Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τώρα μια δημοπρασία 30ετών ομόλογων σήμερα, επιδιώκοντας να καλύψουν τεράστια shorts. Μια αδύναμη δημοπρασία 7ετών στα τέλη Φεβρουαρίου βοήθησε να προκληθούν ανησυχίες για τον πληθωρισμό και να προκύψουν υψηλότερες αποδόσεις.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,7%, καθοδηγούμενος από άνοδο +1,7% στο Kospi της Νότιας Κορέας, και ήταν σε καλό δρόμο για την πρώτη τριήμερη ανοδική αλυσίδα σε τρεις εβδομάδες. Αλλά στις 8:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή +1,38% με τον Kospi στο +1,75%. Ο Shanghai Composite της Κίνας σημείωσε άνοδο 1,6%, ενώ στις 8:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή +1,76%. Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας κέρδισε αρχικά +0,5% αλλά στις 8:30 δική μας ώρα είχε άνοδο +0,60%.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης E-mini για το S&P 500 ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθερά την σήμερα στην Ασία αλλά στις 8:30 εμφάνιζαν κέρδη +0,46%.
«Το reflation trade έχει επανέλθει. Είδαμε τα ομόλογα και τις μετοχές να ενισχύονται ταυτόχρονα και μια ελαφρά χαλάρωση στο αμερικανικό δολάριο, γεγονός που δείχνει επίσης βελτίωση του συναισθήματος». Δήλωσε στο Reuters ο Μάικλ Μακάρθι, της CMC Markets.
Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,4% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις προσδοκίες, μετά από αύξηση 0,3% τον Ιανουάριο. Ο δομικός CPI, ο οποίος εξαιρεί τα συστατικά τροφίμων και ενέργειας, σημείωσε άνοδο 0,1%, χαμηλότερα της εκτίμησης για 0,2%.