Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2001 21:54

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο

Με εξαίρεση το δείκτη FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο οποίος ενισχύθηκε οριακά, οι υπόλοιποι εξεταζόμενοι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, παρά το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο διάστημα των συνεδριάσεων κατέγραφαν κέρδη. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής μετά τις σημερινές προειδοποιήσεις της Alcatel και της Yahoo.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της Alcatel ανακοίνωσε, ότι οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων της εταιρείας το πρώτο οικονομικό τρίμηνο παρουσίασαν μείωση, ενώ η αμερικανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου Yahoo προειδοποίησε ότι το πρώτο οικονομικό της τρίμηνο τα κέρδη της θα είναι χαμηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 6.003,2 μονάδες ενισχυμένος οριακά κατά 0,02% σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης. Τη μεγαλύτερη άνοδο, της τάξεως του 6,57% σημείωσε ο δείκτης της Telewest Communications, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση, κατά 8,64% σημείωσε η μετοχή του ομίλου GKN, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αεροναυπηγικής. Η διοίκηση του ομίλου ανακοίνωσε σήμερα ότι η οικονομική επιβράδυνση των ΗΠΑ αναμένεται να πλήξει τα οικονομικά του αποτελέσματα.

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε στις 5.438,66 μονάδες με απώλειες 0,82%. Η μετοχή της Alcatel μετά τη σημερινή ανακοίνωση, υποχώρησε κατά 4,14%. Με πτώση της τάξεως του 4,58%, έκλεισε και η μετοχή της γαλλικής αλυσίδα σούπερ – μάρκετ Carrefour, παρά τη σημερινή ανακοίνωση ότι τα καθαρά της κέρδη ενισχύθηκαν κατά 19% το 2000 ανταποκρινόμενα στις προβλέψεις των αναλυτών.

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης XETRA DAX έκλεισε στις 6.267 μονάδες μειωμένος κατά 0,61%. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των εταιρειών Deutsche Telekom, Sap και Infineon Technologies.