Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2007 07:01

Ιαπωνία: Διπλάσια η αύξηση των εξαγωγών

ΣΧΕΔΟΝ διπλάσια αύξηση σημείωσαν τον Μάϊο οι ιαπωνικές εξαγωγές, μετά την άνοδο των εξαγωγών αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών στην Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 15,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος από 8,2% τον Απρίλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας στο Τόκυο. Η άνοδος, που υπερέβη τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, ώθησε το εμπορικό πλεόνασμα 9,3% υψηλότερα στα 389,5 δισ. γιέν (3,2 δισ. δολ.).

Η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και η ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών στην εγχώρια αγορά θα βοηθήσει στη διατήρηση της μακροβιότερης οικονομικής εδώ και 60 χρόνια. Οι εξαγωγές στην Ευρώπη αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε εννέα μήνες, αποτέλεσμα και της υποχώρησης ρεκόρ του γιέν έναντι του ευρώ και οι εξαγωγές στις ΗΠΑ ανέκαμψαν μετά την υποχώρησή τους για πρώτη φορά σε δύο έτη, τον Απρίλιο.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 123,64 ανά δολάριο στις 11:33 π.μ. στο Τόκυο τοπική ώρα από 123,54 πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για τις εξαγωγές. Το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε λιγότερο από τις προβλέψεις των 36 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτό θα είναι 462,7 δισ. γιέν.

Αύξηση 15,5% σημείωσαν οι εισαγωγές φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 6,18 τρισ. γιέν σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, καθώς το αδύναμο γιέν αύξησε το κόστος των προϊόντων που αγοράστηκαν στο εξωτερικό.