Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2007 07:34

Olam: Συμφωνία 140 εκατ. δολ. για την εξαγορά της Queensland Cotton

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της Queensland Cotton Holdings Ltd. της Αυστραλίας, προς 166,45 εκατ. δολ. Αυστραλίας (140 εκατ. δολ. ΗΠΑ) σε μετρητά έκλεισε η Olam International Ltd. μετά την αύξηση της προσφοράς της για να εξασφαλίσει τη θέση της έναντι της άλλης πλειοδότριας, Louis Dreyfus & Cie. SA.

Η Olam, που αύξησε δύο φορές την προσφορά της, θα καταβάλλει 5,90 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή για την Queensland Cotton, 24% περισσότερα από την πρώτη της προσφορά, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. Η Louis Dreyfus, η μεγαλύτερη εμπορική εταιρεία βάμβακος στον κόσμο, συμφώνησε να πουλήσει το μερίδιο 20% που κατέχει στην Queensland Cotton, προς την Olam της Σιγκαπούρης.

Αγοράζοντας την Queensland Cotton η Olam θα έχει πρόσβαση στο περίπου 1/3 της εσοδείας, της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείες εξαγωγής της ίνας. Η Olam έχει πει ότι θα χρησιμοποιήσει το απόκτημα για την επέκτασή της σε τομείς όπως τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά, καθώς οι τιμές του σταριού σημείωσαν πέρυσι αύξηση 72% και οι τιμές του γάλακτος αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι μετοχές της Queensland Cotton υποχώρησαν έως 3 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 5,87 δολ. Αυστραλίας η μία στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας. Διαπραγματεύθηκαν στα 5,88 δολ. Αυστραλίας η μία στις 12:31 μ.μ. στο Σύδνεϋ, 2 σεντς χαμηλότερα από την προσφορά της Olam. Οι μετοχές της έχουν σημειώσει άνοδο 76% από τις 6 Μαρτίου, μία ημέρα πριν από την αρχική προσφορά.

Οι μετοχές της Olam σημείωσαν άνοδο έως 18 σεντς, ποσοστό 5,5%, φθάνοντας στα 3,46 δολ. Σιγκαπούρης η μία και διαπραγματεύθηκαν στα 3,42 δολ. Σιγκαπούρης η μία στις 11:07 π.μ., τοπική ώρα. Το τελευταίο δωδεκάμηνο οι μετοχές έχουν σημειώσει υπερδιπλάσια άνοδο.