Μπαράζ αναπλάσεων πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με άμεσο και σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στην τοπική αλλά και την εθνική οικονομία βρίσκεται σε εξέλιξη ή προωθείται προς άμεση υλοποίηση στη Θεσσαλονίκη από τη δημοτική αρχή.
Από την έντυπη έκδοση
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Μπαράζ αναπλάσεων πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με άμεσο και σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στην τοπική αλλά και την εθνική οικονομία βρίσκεται σε εξέλιξη ή προωθείται προς άμεση υλοποίηση στη Θεσσαλονίκη από τη δημοτική αρχή. Αυτές οι αναπλάσεις, σε συνδυασμό με το επικείμενο μεγάλο έργο της ανάπλασης της ΔΕΘ, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ και άλλα ιδιωτικά έργα αναπλάσεων, λ.χ. στην ιστορική αγορά τροφίμων Μοδιάνο, δημιουργούν νέες προοπτικές για ενίσχυση του ιστορικού ρόλου της πόλης ως εμπορικού-οικονομικού σταυροδρομίου στη ΝΑ Ευρώπη, μαζί με τις επενδύσεις στο λιμάνι και την πρόσφατη αναβάθμιση του αεροδρομίου «Μακεδονία» από τη Fraport.
Μία ακόμη εμβληματική παρέμβαση, αναλυτικότερα, η ανάπλαση των πρώην στάβλων της Παπάφη στην περιοχή της Τούμπας, περνά στη γραμμή εκκίνησης από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνέχεια της πρόσφατης προκήρυξης διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της Πλατείας Αριστοτέλους, στην «καρδιά» του ιστορικού κέντρου της πόλης και της αγοράς της.
Πρώην Στάβλοι Παπάφη
Για το έργο της ανάπλασης των πρώην Στάβλων της Παπάφη έχει εξασφαλιστεί από τη σημερινή δημοτική αρχή χρηματοδότηση της τάξης των 13 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το έργο έχει λάβει την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης στην τελευταία συνεδρίασή της και ξεκινά πλέον η διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την ανάθεση της μελέτης του έργου στη μελετητική ομάδα που είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο στον σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που είχε διεξαχθεί. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι το έργο αυτό να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περιοχή και ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού, παιδικής χαράς, μουσείου για τους πρόσφυγες της Τούμπας, χώρων εκδηλώσεων, υπαίθριου κινηματογράφου, δημοτικού γυμναστηρίου, δημοτικής βιβλιοθήκης αλλά και κοινωνικών ιατρείων, κέντρου φροντίδας ηλικιωμένων καθώς και χώρου στάθμευσης.
Πλατεία Αριστοτέλους
Μέχρι την 1η Ιουνίου, στο μεταξύ, είναι δυνατή η συμμετοχή των ενδιαφερομένων στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της Πλατείας Αριστοτέλους, ένα έργο του οποίου ο προϋπολογισμός θα οριστικοποιηθεί από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, αλλά εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε μεγάλο διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ. Ο προϋπολογισμός του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ανέρχεται στις 150.000 ευρώ και της μελέτης εφαρμογής που θα ακολουθήσει γύρω στο 1 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να καλυφθεί από το υπουργείο Τουρισμού, ενώ για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριζίδης, θα επιδιωχθεί και πάλι από τη δημοτική αρχή η ένταξή του στο ΠΔΕ ή κάθε άλλο δυνατό πρόγραμμα. Με το έργο αυτό η δημοτική αρχή στοχεύει να αλλάξει την εικόνα της πόλης, ενισχύοντας την εξωστρέφειά της με ποιοτική και περιβαλλοντική-βιοκλιματική και αισθητική αλλά και λειτουργική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου του άξονα της Αριστοτέλους, συμπεριλαμβανομένων της ομώνυμης πλατείας, των πεζοδρομημένων τμημάτων της οδού και της ορθογωνικής διαπλάτυνσης του άξονα στη συμβολή με την οδό Εγνατία, ώστε τελικά το έργο αυτό να αναδείξει την περιοχή ως ισχυρό τοπόσημο της πόλης, να αναζωογονήσει τον δημόσιο χώρο και να τονώσει φυσικά την επισκεψιμότητά της. Η περιοχή μελέτης εκτείνεται από το παραλιακό μέτωπο έως την Εγνατία οδό και καλύπτει συνολική έκταση 32.500 τετραγωνικών μέτρων.
Ευαγγελίστριας
Παράλληλα, προχωρά η ανάπλαση της περιοχής γύρω από τα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά την έγκριση από το ελεγκτικό συνέδριο και ξεκινούν οι διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης του έργου που θα έχει διάρκεια 12 μήνες. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει την περιμετρική ανάπλαση της περιοχής των κοιμητηρίων Ευαγγελίστριας, όπως επίσης και την αντικατάσταση του οδοστρώματος της οδού Ελ. Ζωγράφου, που οδηγεί προς το νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» και της συνέχειάς της στην οδό Κάστρων, μαζί με ανάπλαση στα πεζοδρόμια που οδηγούν προς το νοσοκομείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή της εν λόγω ανάπλασης συγκεντρώνει ιδιαίτερο πολιτιστικό και τουριστικό ενδιαφέρον, με πόλους έλξης διάφορες πολιτιστικές περιόδους, όπως τα ανατολικά βυζαντινά τείχη, τα ιστορικά Κοιμητήρια Ευαγγελίστριας, Διαμαρτυρομένων και Αρμενίων, αλλά και νεότερα μνημεία, όπως οι Κήποι του Πασά και ο Πολυχώρος Πολιτισμού «Ισλαχανέ Χαμιδιέ». Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1,25 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του δήμου και θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις.
Έργα αναπλάσεων βρίσκονται σε εξέλιξη επίσης από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και στην περιοχή του Ιπποκράτειου, ύψους 1 εκατ. ευρώ, του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης επίσης ύψους 1 εκατ. ευρώ, στην Άνω Πόλη για την ανάπλαση της ζώνης πρασίνου κατά μήκος των βυζαντινών τειχών (οδός Επταπυργίου), ύψους 700.000 ευρώ, ενώ στη γραμμή εκκίνησης θα βρεθούν προσεχώς οι δραστικές αναπλάσεις για τη δημιουργία Open Malls στην αγορά τροφίμων Καπάνι και στον άξονα της Δημητρίου Γούναρη, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ εκάστη.
Κορωνίδα η κατασκευή νέου εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ
Οι αναπλάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προωθούνται προς υλοποίηση από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με την προωθούμενη από τον εθνικό εκθεσιακό φορέα ανάπλαση της ΔΕΘ, για την οποία «τρέχει» ήδη ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με αθρόα συμμετοχή ενδιαφερομένων από το εξωτερικό και την Ελλάδα με στόχο-όραμα την υλοποίηση του έργου -του οποίου ο προϋπολογισμός εκτιμάται στο επίπεδο των 200 εκατ. ευρώ- έως το 2026 με ΣΔΙΤ και πόρους και από τα Ταμεία Ανάκαμψης και Υποδομών, και το τρέχον ιδιωτικό έργο ριζικής ανακαίνισης-αναβάθμισης της ιστορικής αγοράς τροφίμων Μοδιάνο, με επενδύσεις της τάξης των 5 εκατ. ευρώ και στόχο την επαναλειτουργία της τα φετινά Χριστούγεννα (του 2021), θα φέρουν το κέντρο της Θεσσαλονίκης σε μερικούς μόνο μήνες έως και λίγα μόνο χρόνια από σήμερα σε μια νέα και κατά τα φαινόμενα ιδιαίτερα φωτεινή περίοδο της μακραίωνης ιστορίας του ως οικονομικού και πολιτισμικού σημείου αναφοράς στη ΝΑ Ευρώπη.
Αξίζει να σημειωθεί σχετικά, επίσης, ότι η κατασκευή του νέου Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού κέντρου εκτιμάται πως θα δημιουργήσει 1.500 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή, ενώ ετησίως η οικονομική ωφέλεια της πόλης όταν ολοκληρωθεί το έργο θα αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ και κατά τη διάρκεια των εργασιών θα υπάρχει επιπλέον οικονομική δραστηριότητα, πέραν της συμβατικής, με τζίρο 350 εκατ. ευρώ και περίπου 1.000 νέες θέσεις εργασίας.