Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Μαρτίου 2021 22:29

Ομόλογο «αειφορίας» 500 εκατ. ευρώ εκδίδει η ΔΕΗ

Με έναν τριπλό στόχο ξεκίνησε από χθες η διαδικασία για το ομόλογο «αειφορίας» της ΔΕΗ, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που είναι το πρώτο του είδους στη χώρα, αλλά και το πρώτο που εκδίδεται από επιχειρηματικό σχήμα της Ευρώπης που δεν ανήκει στην επενδυτική βαθμίδα «ΑΑΑ».
 

Από την έντυπη έκδοση

Με έναν τριπλό στόχο ξεκίνησε από χθες η διαδικασία για το ομόλογο «αειφορίας» της ΔΕΗ, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που είναι το πρώτο του είδους στη χώρα, αλλά και το πρώτο που εκδίδεται από επιχειρηματικό σχήμα της Ευρώπης που δεν ανήκει στην επενδυτική βαθμίδα «ΑΑΑ».

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η κίνηση αυτή της ΔΕΗ, που έρχεται επτά χρόνια μετά την τελευταία διεθνή ομολογιακή έκδοση και δύο χρόνια μετά τους αστερίσκους που είχε θέσει για την πορεία της επιχείρησης η S&P, με την αξιολόγησή της στην κατηγορία «CCC», έχει ένα πολλαπλό στοίχημα. Αφενός να στηρίξει τη ρευστότητά της με ένα ανταγωνιστικό επιτόκιο, εν όψει ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος να προσελκύσει υψηλής στάθμης επενδυτικά σχήματα, αλλά και να ανοίξει τον δρόμο για μια πολύ καλή πορεία του χρεογράφου στη δευτερογενή αγορά.

Αυτό, όπως αναφέρεται, θα δώσει ένα στίγμα για τη «θελκτικότητα» της ΔΕΗ, έναντι ποιοτικών επενδυτικών χαρτοφυλακίων, αλλά και για την αξιολόγηση της πορείας μετασχηματισμού που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια.

Με το κλίμα, λοιπόν, να είναι, όπως εκτιμάται, θετικό στις αγορές μετά και τις τελευταίες αναφορές της JP Morgan για την πορεία συνολικά των ελληνικών χρεογράφων, το βιβλίο προσφορών αναμένεται να παραμείνει ανοικτό μέχρι την Πέμπτη.

Οι εκτιμήσεις για το επιτόκιο παραπέμπουν σε «κλείσιμο» περίπου στο 4%, χωρίς να λείπουν οι αναλυτές που βλέπουν να κλειδώνει ίσως και πιο χαμηλά. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο τελευταίες εκδόσεις του ομολόγων ήταν πριν από 7 χρόνια. Επρόκειτο για 5ετούς διάρκειας με επιτόκιο στο 5,5% και διασφάλισης πόρων, συνολικής αξίας 700 εκατ. ευρώ.

Ποιο είναι το «ρίσκο»

Βέβαια, το ενδιαφέρον τού εν λόγω ομολόγου αειφορίας είναι ότι σε περίπτωση που η εταιρεία δεν καλύψει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευθεί σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης το επιτόκιο δανεισμού επιβαρύνεται με ένα ποσοστό της τάξης του 0,25% έως 0,50%.

Ουσιαστικά η ΔΕΗ, που μάλιστα δεν είναι στην υψηλή βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης, προτάσσει τη δέσμευση ότι θα επιτυγχάνει κάθε χρόνο ποσοτικοποιημένες επιδόσεις για τη μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, την αύξηση των μονάδων παραγωγής ΑΠΕ, αλλά και την υλοποίηση ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος 3,4 δισ. ευρώ. Άλλωστε, εκεί είναι και το κλειδί για τη διασφάλιση του στόχου για ένα καλό επιτόκιο.

Όπως αναφέρει, πάντως, η ανακοίνωση της ΔΕΗ για την έκδοση του ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ, χωρίς εξασφαλίσεις, που συνδέονται με στόχους βιωσιμότητας (sustainability-linked bonds) και λήγουν το 2026, τα «έσοδα από την Προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της Προσφοράς».

Επίσης η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών Βιωσιμότητας στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανάδοχοι έκδοσης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η HSBC Continental Europe και η Goldman Sachs Bank Europe SE (που εμπλέκεται και στην πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ) ενεργούν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών.

Η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών, και οι Alpha Bank Α.Ε., Ambrosia Capital Limited, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Eurobank Α.Ε., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά.

Η HSBC Continental Europe επίσης ενεργεί ως Σύμβουλος Διάρθρωσης για Ομολογίες Βιωσιμότητας (Sustainability-Linked Bond Structuring Advisor). Ήδη μάλιστα από χθες έχει ξεκινήσει το roadshow της Προσφοράς.

Τακτική βελτίωσης όρων δανεισμού

Η κίνηση της ΔΕΗ με την έκδοση ομολόγου εντάσσεται σε μια στρατηγική για βελτίωση των όρων δανεισμού της αλλά και διασφάλισης πόρων για τη μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή. Σύμφωνα, δε, με το υφιστάμενο στρατηγικό πλάνο, προτάσσεται περιορισμός σταδιακά του καθαρού χρέους σε επίπεδα κάτω από 3,5 φορές των EBITDA κερδών.

Δυνητικά, με βάση τον σχεδιασμό, αλλά και πληροφορίες της «Ν», ο «κουμπαράς» εντός του 2021 μπορεί να φτάσει και τα 2 δισ. ευρώ. Κι αυτό μόνο από τις τιτλοποιήσεις χρεών, τις «έναντι» καταβολές του Δημοσίου για πληρωμές λογαριασμών, την έξοδο στις αγορές, αλλά και την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Αναμφισβήτητα, ώθηση στο όλο εγχείρημα της εξόδου στις αγορές δίνει η βαθμολόγηση «ΒΒ-» από τη Fitch Ratings, που ανακοινώθηκε στις παραμονές των Χριστουγέννων. Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που ο οίκος εντάσσει τη ΔΕΗ στη λίστα με τις εταιρείες που αξιολογεί.