Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2007 12:43

Γερμανία: Επιδεινώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα τον Ιούνιο

Νέα ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ενδέχεται να έχει αγγίξει κορυφή παρείχε σήμερα το ινστιτούτο Ifo του Μονάχου, δίνοντας στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της με μεγάλο ενδιαφέρον αναμενόμενης μηνιαίας έρευνας του, σύμφωνα με τα οποία το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία επιδεινώθηκε, τον Ιούνιο, σε βαθμό μεγαλύτερο του προβλεπόμενου.

Ο δείκτης Ifo - που βασίζεται στις απαντήσεις 7.000 επιχειρηματικών στελεχών - υποχώρησε, τον Ιούνιο, στο 107, από 108,6 το Μάιο. Οι εκτιμήσεις 43 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε σχετική σφυγμομέτρηση του Μπλούμπεργκ έκαναν λόγο για μικρή υποχώρηση του δείκτη στο 108,4.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος κατέγραψε πτώση τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο στους κλάδους του λιανεμπορίου, του χονδρεμπορίου και των κατασκευών.

"Οι επιχειρήσεις τις οποίες κάλυψε η έρευνα αποτίμησαν τις τρέχουσες συνθήκες τρόπον τινά λιγότερο ευνοϊκά από ό,τι το Μάιο και επίσης αντιμετωπίζουν τις προοπτικές για το επόμενο εξάμηνο με κατά κάποιον τρόπο μικρότερη αισιοδοξία. Ωστόσο, και τα δύο συστατικά μέρη του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και παρέχουν ένδειξη για ρωμαλέα οικονομική δραστηριότητα", τόνισε ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo Χανς-Βέρνερ Ζιν.

Ο επί μέρους δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε τον Ιούνιο στο 111,4, από 112,5 ένα μήνα νωρίτερα. Εξάλλου, ο επιμέρους δείκτης μελλοντικών προσδοκιών κατέγραψε πτώση στο 102,8, από 104,8 το Μάιο.