Η Κομισιόν έδωσε χθες το πλαίσιο και τώρα η Ελλάδα όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη «πιάνουν δουλειά» για τη κατάρτιση του πολυετούς Προϋπολογισμού (Πρόγραμμα Σταθερότητας) που θα καθορίσει τα περιθώρια παροχών τόσο για φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια.
Η Κομισιόν έδωσε χθες το πλαίσιο και τώρα η Ελλάδα όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη «πιάνουν δουλειά» για τη κατάρτιση του πολυετούς Προϋπολογισμού (Πρόγραμμα Σταθερότητας) που θα καθορίσει τα περιθώρια παροχών τόσο για φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια.
Αυτό που ξεκαθάρισε είναι ένα μέρος της «εικόνας» : η δημοσιονομική ευελιξία θα συνεχιστεί και το 2022. Ωστόσο η οριστική απόφαση αναμένεται το Μάιο με βάση και τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν. Και τότε θα οριστικοποιηθεί το πλαίσιο κινήσεων των κρατών-μελών. Επίσης, η Επιτροπή ξεκαθάρισε πως τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα συνεχιστούν. Όμως σταδιακά οι παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν πιο στοχευμένες και οι εθνικές πολιτικές να διαφοροποιηθούν ανάλογα με την κατάσταση της οικονομίας κάθε κράτους-μέλους.
Το επόμενο βήμα θα γίνει από τα υπουργεία Οικονομικών. Η συνολική οικονομική κατάσταση κάθε χώρας-μέλους, ο βαθμός αβεβαιότητας και η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών αποτελούν τις βασικές γραμμές για τη σύνταξη των Προγραμμάτων Σταθερότητας και την κατάθεση τους στην Κομισιόν έως το τέλος Απριλίου.
Ειδικά στο σκέλος των μέτρων στήριξης, όπως τονίζει η Κομισιόν, θα πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα, να είναι προσωρινά και στοχευμένα, χωρίς να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Μια πρώτη συζήτηση αναμένεται να γίνει στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 του μηνός, «oι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα συζητήσουν τους δημοσιονομικούς προσανατολισμούς στα μέσα Μαρτίου, και στη συνέχεια η Επιτροπή θα προτείνει πιο εμπεριστατωμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των συστάσεων στα τέλη Μαΐου» δήλωσε στο Euronews ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών κ. Πάολο Τζεντιλόνι.
Ειδικά για τις χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα, αυτό που επισημαίνει η Κομισιόν είναι να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα στήριξης αλλά χωρίς αυτό να θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μεσοπρόθεσμα. «Πιθανόν φέτος στην ευρωζώνη το χρέος να φτάσει στο 100% /ΑΕΠ, το οποίο είναι πολύ υψηλό και άνευ προηγουμένου. Ωστόσο δεν αποτελεί τεράστιο πρόβλημα στις μέρες που διανύουμε όπου τα επιτόκια είναι χαμηλά και τις παρεμβάσεις από την ΕΚΤ, κ.α. Όμως το πρόβλημα του υψηλού χρέους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μεσοπρόθεσμα. Δεν είναι κάτι που μπορούν να ξεχάσουν, ειδικά οι χώρες με πολύ υψηλό χρέος» επισημαίνει ο κ. Τζεντιλόνι.
Τα μέτρα στήριξης
Στις κατευθυντήριες οδηγίες της Κομισιόν ξεκαθαρίζεται ότι τα μέτρα θα πρέπει να αποφεύγουν τη δημιουργία μόνιμης επιβάρυνσης για τα δημόσια οικονομικά. Όταν τα κράτη-μέλη προχωρήσουν σε μόνιμα μέτρα, θα πρέπει, μεσοπρόθεσμα, να είναι δημοσιονομικά ουδέτερα. Όταν η υγειονομική κρίση αρχίζει να υποχωρεί, τότε τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να γίνουν πιο στοχευμένα και να συμβάλλουν στην ανάκαμψη. Η απόσυρση τους όμως θα πρέπει να είναι σταδιακή.
Καθώς θα αίρονται τα περιοριστικά μέτρα και θα ομαλοποιείται η οικονομική δραστηριότητα, τα κράτη- μέλη θα πρέπει να στραφούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κρίση όπως η αύξηση του χρέους (δημόσιου & ιδιωτικού) και οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.
Γι αυτό το λόγο, σύμφωνα με την Κομισιόν, καθώς η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να δώσουν έμφαση στην λήψη μέτρων για την προστασία της απασχόλησης αλλά και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με ιδιαίτερη έμφαση στους ανέργους. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης, παροχή κινήτρων για αύξηση των προσλήψεων.
Στήριξη βιώσιμων επιχειρήσεων
Στο πλέγμα των στοχευμένων παρεμβάσεων που προτείνει η Κομισιόν είναι και η λήψη μέτρων στήριξης για την επαναλειτουργία των βιώσιμων, αλλά ευάλωτων λόγω της πανδημίας, επιχειρήσεις
Η παροχή ρευστότητας πρέπει να αποσυρθεί σταδιακά για να εξασφαλιστεί ότι οι υποχρεώσεις που συσσωρεύονται δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση τους στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο για όσες εταιρίες θεωρούνται βιώσιμες αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας λόγω της πανδημίας, κρίνεται απαραίτητη η διατήρηση των μέτρων στήριξης προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωπες με το κίνδυνο της πτώχευσης. Παρεμβάσεις όπως η μείωση φόρων ή η επιδότηση μισθού θα μπορούσαν να συνεχιστούν.
Ραλλού Αλεξοπούλου