Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετναίας, Ρίσι Σουνάκ, επέκτεινε τα προγράμματα έκτακτης στήριξης της οικονομίας της χώρας λόγω της κρίσης της COVID-19, αλλά ανακοίνωσε μια μελλοντική φορολογική επιβάρυνση σε επιχειρήσεις και ιδιώτες καθώς άρχισε να επικεντρώνεται στην τεράστια τρύπα στα δημόσια οικονομικά.
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετναίας, Ρίσι Σουνάκ, επέκτεινε τα προγράμματα έκτακτης στήριξης της οικονομίας της χώρας λόγω της κρίσης της COVID-19, αλλά ανακοίνωσε μια μελλοντική φορολογική επιβάρυνση σε επιχειρήσεις και ιδιώτες καθώς άρχισε να επικεντρώνεται στην τεράστια τρύπα στα δημόσια οικονομικά.
Πραγματοποιώντας ετήσια ομιλία για τον προϋπολογισμό την Τετάρτη, ο κ. Σουνάκ δήλωσε ότι η οικονομία θα ανακτήσει το μέγεθος της προ πανδημίας στα μέσα του 2022, έξι μήνες νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως, με τη βοήθεια του ταχύτερου προγράμματος εμβολιασμού της Ευρώπης.
Ωστόσο, θα παραμείνει 3% μικρότερο σε πέντε χρόνια από ό,τι θα ήταν χωρίς το σοκ της πανδημίας και απαιτείται επιπλέον υποστήριξη τώρα καθώς η χώρα παραμένει υπό περιορισμούς για τον κορωνοϊό, είπε.
«Πρώτον, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουμε τον βρετανικό λαό και τις επιχειρήσεις σε αυτή τη στιγμή της κρίσης», δήλωσε ο κ. Σουνάκ στο κοινοβούλιο.
«Δεύτερον, όταν είμαστε στον δρόμο για ανάκαμψη, θα πρέπει να αρχίσουμε να διορθώνουμε τα δημόσια οικονομικά - και θέλω να είμαι ειλικρινής σήμερα για τα σχέδιά μας να το κάνουμε αυτό. Και, τρίτον, στον σημερινό προϋπολογισμό ξεκινάμε το έργο της οικοδόμησης της μελλοντικής μας οικονομίας.»
Μεταξύ των νέων μέτρων στήριξης ήταν η επέκταση πέντε μηνών του τεράστιου σχεδίου διάσωσης θέσεων εργασίας στη Βρετανία και περισσότερη βοήθεια για τους αυτοαπασχολούμενους, τη συνέχιση της έκτακτης αύξησης των πληρωμών πρόνοιας και μια εκτεταμένη μείωση του ΦΠΑ για τον τομέα της φιλοξενίας.
Μια φοροαπαλλαγή για τις επιχειρήσεις λιανικής, φιλοξενίας και αναψυχής επεκτάθηκε μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όταν ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ελπίζει ότι θα άρει τους περισσότερους περιορισμούς COVID-19.
Μια υφιστάμενη φορολογική απαλλαγή για τους αγοραστές ακινήτων θα ισχύει επίσης έως τις 30 Ιουνίου και στη συνέχεια θα ισχύει για φθηνότερα σπίτια μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ο κ.Σουνάκ δήλωσε πως η χώρα θα δανειστεί σημαντικά περισσότερο το επόμενο οικονομικό έτος από ό,τι είχε εκτιμηθεί πριν από λίγους μήνες - 234 δισεκατομμύρια λίρες, ή 10,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σε σύγκριση με μια προηγούμενη εκτίμηση 164,2 δισεκατομμυρίων λιρών, ή 7,4% του ΑΕΠ.
«Ο υπουργός επιβεβαίωσε προηγούμενες αναφορές ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει να εισάγει ορισμένα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των δημοσιονομικών προοπτικών του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Βαλεντίν Μαρίνοφ, επικεφαλής της έρευνας συναλλάγματος της G10 στην Credit Agricole.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται λοιπόν να γίνει η πρώτη μεγάλη οικονομία που θα εξετάσει τέτοια μέτρα».
Η Βρετανία υπέστη τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από την COVID-19 στην Ευρώπη και η οικονομία της έχει πληγεί περισσότερο από τις μεγάλες πλούσιες χώρες, συρρικνωμένη κατά 10% πέρυσι, τη χειρότερη πτώση της σε τρεις αιώνες.
Πολλές εταιρείες βρίσκονται επίσης υπό πίεση από το Brexit μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πρόκληση τεράστιων επενδύσεων για να εκπληρώσει την υπόσχεσή της να δημιουργήσει μια καθαρή οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters