Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021 09:46

Η Κίνα γερνάει- Απειλή για την οικονομία της

Η δεκαετής πολιτική της Κίνας που προωθεί την γέννηση ενός παιδιού επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι αρχές έστειλαν ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με το κατά πόσο είναι κοντά στην κατάργησή του.

Η δεκαετής πολιτική της Κίνας που προωθεί την γέννηση ενός παιδιού επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι αρχές έστειλαν ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με το κατά πόσο είναι κοντά στην κατάργησή του.

Η αμφιλεγόμενη πολιτική έχει ανατραπεί τον τελευταίο καιρό επιτρέποντας στους πολίτες να  μεγαλώνουν δύο παιδιά. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι χρειάζονται και άλλες αλλαγές για την ενίσχυση της ανάπτυξης της οικονομίας καθώς οι γεννήσεις πέφτουν και ο πληθυσμός της Κίνας γερνάει γρήγορα.

«Υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος. Ο ένας τρόπος είναι να χαλαρώσετε τον έλεγχο των γεννήσεων, κάτι (που) θα βοηθήσει στο περιθώριο, αλλά ακόμα κι αν χαλαρώσει πλήρως ο έλεγχος (είναι) πιθανώς δύσκολο να αντιστραφεί η τάση », δήλωσε ο Zhiwei Zhang, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management.

 «Ο άλλος τρόπος αντιμετώπισης αυτής, από την άποψη της οικονομικής πολιτικής, είναι να κάνουμε τη βιομηχανία πιο εξαρτημένη από άλλους τομείς», συνέχισε.

Η οικονομία της Κίνας έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό σε βιομηχανίες όπως η μεταποίηση που απαιτούν φθηνή εργασία. Ωστόσο, η αύξηση των μισθών καθιστά τα κινέζικα εργοστάσια λιγότερο ελκυστικά, ενώ οι εργαζόμενοι θα χρειαστούν υψηλότερες δεξιότητες για να βοηθήσουν τη χώρα να γίνει περισσότερο καινοτόμα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Κίνα είναι ότι η γήρανση του πληθυσμού τροφοδοτεί ένα υπάρχον ζήτημα: βραδύτερη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, δήλωσε η Αλίσια Γκαρσία- Χερέρο , επικεφαλής οικονομολόγος της Natixis για την Ασία-Ειρηνικό. Η οικονομολόγος παρακολουθεί για να δει αν η Κίνα θα δει μεγαλύτερη ανάπτυξη σε τομείς έντασης κεφαλαίου, κάτι που οδηγείται περισσότερο από επενδύσεις στον αυτοματισμό.

Οι γεννήσεις έπεσαν 15% το 2020

Η Κίνα εισήγαγε την πολιτική της για ένα παιδί στα τέλη της δεκαετίας του 1970 σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την αύξηση του πληθυσμού της. Η χώρα είχε διπλασιαστεί σε μέγεθος φτάνοντας περισσότερα από 500 εκατ. πληθυσμό τη δεκαετία του 1940 σε πάνω από 1 δισ. μέχρι τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Μέσα στα επόμενα 40 χρόνια, ο πληθυσμός της αυξήθηκε μόνο κατά 40% - σε 1,4 δισ., περισσότερο από τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτόν των ΗΠΑ σήμερα.

Παρόμοια με άλλες μεγάλες οικονομίες, το υψηλό κόστος στέγασης και εκπαίδευσης στην Κίνα έχει αποτρέψει τους ανθρώπους να αποκτήσουν παιδιά τα τελευταία χρόνια.

Παρά την αλλαγή το 2016 που επιτρέπει στις οικογένειες να έχουν δύο παιδιά, οι γεννήσεις μειώθηκαν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το 2020 και μειώθηκαν κατά 15% σε 10 εκατ., σύμφωνα με ανάλυση μιας έκθεσης δημόσιας ασφάλειας.

«Γενικά, δεν νομίζω ότι η χαλάρωση της πολιτικής θα μπορούσε να έχει μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο επειδή η αργή αύξηση του πληθυσμού δεν οφείλεται στους  περιορισμούς της πολιτικής, όχι τα τελευταία 20 χρόνια», δήλωσε η Γουάνγκ Νταν, οικονομολόγος στο Hang Seng China.

Όπως είπε, με βάση την εμπειρία άλλων χωρών, η πιο αποτελεσματική πολιτική για μια χώρα με το μέγεθος της Κίνας  είναι η υποδοχή περισσότερων μεταναστών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να αλλάξει στο βραχυπρόθεσμο διάστημα.

Άλλες επιλογές που εξετάζονται είναι να αυξηθεί η απαιτούμενη ηλικία για την συνταξιοδότηση και η ενίσχυση του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού εκπαιδεύοντάς το να χρησιμοποιεί περισσότερες μηχανές και τεχνητή νοημοσύνη.

naftemporiki.gr