Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 26 Ιουνίου 2007 11:04

Στο 62,5% η απορρόφηση του Γ΄ ΚΠΣ

Στο 62,5% έφθασε η απορρόφηση του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ' ΚΠΣ), όπως ανέφεραν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υφυπουργός Χρήστος Φώλιας κατά τις εργασίες της 10ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Γ΄ ΚΠΣ. Όπως τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, οι προσπάθειες συνεχίζονται, ώστε το 2008 να επιτευχθεί ο στόχος που είναι η απορρόφηση να φθάσει το 100%.

Στο 62,5% έφθασε η απορρόφηση του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ'ΚΠΣ), σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη και τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστο Φώλια, οι οποίοι «άνοιξαν» τις εργασίες της 10ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Γ΄ΚΠΣ, που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, στο διάστημα που μεσολάβησε από το Μάρτιο του 2004 ως τώρα αντιμετωπίστηκε μια κρίσιμη κατάσταση σε ό,τι αφορά το Γ΄ ΚΠΣ, επιτεύχθηκε η επιτάχυνση υλοποίησής του και τόνισε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται, ώστε το 2008 να επιτευχθεί ο στόχος που είναι η απορρόφηση να φθάσει το 100%.

Ο κ. Αλογοσκούφης υπενθύμισε ότι υπήρξαν στο παρελθόν πολλά προβλήματα συντονισμού και ότι πολλοί προέβλεπαν απώλειες πόρων από το Γ΄ΚΠΣ, οι οποίες αποφεύχθηκαν. Είπε επίσης ότι χρειάζονται και άλλες προσπάθειες. Υπενθύμισε επίσης ότι ήδη έχει εγκριθεί το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και ότι πρέπει η Ελλάδα μετά το 2013 να βασίζεται στις δικές της δυνάμεις και να μη χρειάζεται πλέον ή να χρειάζεται σε πολύ χαμηλό βαθμό την κοινοτική συνδρομή. Και κατέληξε ότι προετοιμαζόμαστε για μετά το 2013.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστος Φώλιας είπε μεταξύ άλλων ότι οι πόροι που διατίθενται μέσω του Γ΄ΚΠΣ δεν είναι πια δαπάνες αλλά επενδύσεις και αφού αναφέρθηκε στις ως τώρα επιτυχίες σε ό,τι αφορά την απορρόφηση πόρων είπε ότι για να πετύχουμε τους στόχους έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, δεν εφησυχάζουμε και κάθε επιτυχία γίνεται σκαλοπάτι για να ανέβουμε πιο ψηλά.

Επίσης, αναφέρθηκε στο νέο κύκλο προκήρυξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ειδικά για εκείνες του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών συνολικής προβλεπόμενης δαπάνης 404 εκατομμυρίων ευρώ, που μπορεί να φθάσει και τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Στη συνεδρίαση της 10ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Γ΄ΚΠΣ μίλησε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρόνι Χόλ. Όπως είπε ο κ. Χολ η Ελλάδα διαθέτει πληθυσμό 2-3% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ, αλλά της αντιστοιχεί το 6-7% των συνολικών πληρωμών της ΕΕ προς τη χώρα. Αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί απόδειξη του ενδιαφέροντος της ΕΕ (για σύγκλιση, συνοχή κλπ).

Εξάλλου, ο κ. Χολ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα "Τζέρεμι" που αφορά τη διευκόλυνση χρηματοδοτήσεων στις ΜΜΕ. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό με συγκεκριμένο σχέδιο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ