Συνέχεια της bull market (ανοδικής αγοράς) για τουλάχιστον έξι ακόμη μήνες βλέπουν οι αναλυτές του Reuters, επικαλούμενοι το φθηνό χρήμα που κατακλύζει τις αγορές και τις προσδοκίες για πληθωρισμό από τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας, αν και η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων μπορεί να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στο άμεσο μέλλον.
Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Συνέχεια της bull market (ανοδικής αγοράς) για τουλάχιστον έξι ακόμη μήνες βλέπουν οι αναλυτές του Reuters, επικαλούμενοι το φθηνό χρήμα που κατακλύζει τις αγορές και τις προσδοκίες για πληθωρισμό από τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας, αν και η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων μπορεί να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στο άμεσο μέλλον.
Ο παγκόσμιος δείκτης των μετοχών MSCI -που παρακολουθεί 49 χώρες- εκτινάχθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά αυτό τον μήνα, έχοντας σημειώσει άνοδο 70% από τα χαμηλά του περσινού Μαρτίου εν μέσω άνευ προηγουμένων μέτρων στήριξης από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις. Στις τελευταίες συνεδριάσεις, όμως, οι μετοχές έχουν υπαναχωρήσει -ειδικά του κλάδου τεχνολογίας-, καθώς η καταιγιστική άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων σε ολόκληρο τον κόσμο εγείρει ανησυχίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αποσύρουν πιο γρήγορα τα μέτρα στήριξης, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από κεντρικούς τραπεζίτες. Τις πληθωριστικές προσδοκίες τροφοδοτούν τόσο οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου όσο και το άλμα των τιμών χαλκού σε υψηλά δεκαετίας.
Παρ’ όλα αυτά, 300 στρατηγικοί αναλυτές που συμμετείχαν στο τελευταίο poll του Reuters, από 12 έως 24 Φεβρουαρίου, προβλέπουν ότι η άνοδος «ήρθε για να μείνει» όλο το 2021 και βλέπουν τους 17 κορυφαίους χρηματιστηριακούς δείκτες που εξετάζουν να κλείνουν το έτος σε επίπεδα υψηλότερα από τα σημερινά.
Εκτιμήσεις για Wall Street
Στις ΗΠΑ, η απρόσμενα δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας και τα εταιρικά κέρδη θα ωθήσουν τον δείκτη S&P 500 σε άνοδο περίπου 6% από το σημερινό του επίπεδο μετά τα κέρδη του 16,3% το 2020. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, οι αναλυτές τον βλέπουν στις 4.000 μονάδες, ενώ έως τα τέλη του έτους στις 4.300 μονάδες. Αναφορικά με τον Dow Jones, τον βλέπουν να κλείνει το έτος με άνοδο 4,5% στις 32.970 μονάδες. Στο ερώτημα εάν τα εταιρικά κέρδη θα επιστρέψουν στα προ του κορονοϊού επίπεδα, οι αναλυτές θεωρούν ότι αυτό θα συμβεί εντός των επόμενων έξι μηνών, κάνοντας λόγο για αύξηση 23,3% για ολόκληρο το 2021 όσον αφορά την κερδοφορία των εισηγμένων στον S&P 500 επιχειρήσεων.
Στην Ευρώπη
Για τον πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη STOXX 600, οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα καταφέρει να κλείσει το έτος στις 440 μονάδες, που σημαίνει άνοδο 7% από τα σημερινά επίπεδα, καθότι, σε αντίθεση με τη Wall Street, δεν κατάφερε να συμβαδίσει έως τώρα με το ράλι των διεθνών μετοχών. Από τους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο αναμένεται να ενισχυθεί 6% από τα σημερινά του επίπεδα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο 7%, ο IBEX στη Μαδρίτη 4,8% και ο DAX 5,7%.
Στην Ιαπωνία
Συνέχιση του ράλι προβλέπεται και για τις ιαπωνικές μετοχές, με τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο να σπάει και το φράγμα των 31.000 μονάδων έως τον Ιούνιο. Μάλιστα, ο Τακάσι Χιρόκι, στρατηγικός αναλυτής της Monex Securities, ο οποίος έκανε την πρόβλεψη ότι ο Nikkei θα ξεπερνούσε το φράγμα των 30.000 μονάδων και επαληθεύτηκε, τον βλέπει τώρα να εκτινάσσεται στις 39.000 έως το τέλος του έτους, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 1989, των 38.957 μονάδων. Ζήτηση για κυκλικές Οι αναλυτές διακρίνουν επίσης μία μετατόπιση του ενδιαφέροντος από τις μετοχές αξίας, όπως οι τεχνολογικές, προς τις κυκλικές μετοχές, προς τις μετοχές δηλαδή που έμειναν πίσω στο ράλι των προηγούμενων μηνών, όπως ενέργεια και χρηματοοικονομικών. Ο υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι η συνέχιση της ανόδου των ομολογιακών αποδόσεων, που θα μπορούσε να υπονομεύσει τη bull market των μετοχών και να ανακόψει την ανάκαμψη. Η Bank of America Global Research προειδοποίησε ότι η ξαφνική άνοδος του πληθωρισμού θα απειλήσει την άνοδο των μετοχών, ενώ ακόμη ένας παράγοντας ανησυχίας ειδικά για τη Wall Street είναι και το ενδεχόμενο αύξησης των φόρων στις ΗΠΑ, καθώς η ανάκαμψη κερδίζει έδαφος.
«Ξεκαθάρισμα»
O επικεφαλής επενδύσεων της Pimco, Νταν Ιβάσκιν, χαρακτηρίζει εσφαλμένη και ψεύτικη την ανοδική κίνηση των αγορών, οι οποίες περιμένουν μία αύξηση στις τιμές καταναλωτή που ενδεχομένως να μην έρθει ποτέ πραγματικά, καθώς τη θεωρεί προσωρινή τάση. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του επενδυτικού κρατικού ταμείου της Αυστραλίας, Πίτερ Κοστέλο, θεωρεί, σε δηλώσεις του στους FT, ότι οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη έχουν δημιουργήσει μία φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας που θα οδηγήσει σε ένα «ξεκαθάρισμα» των αγορών μετοχών σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο ίδιος θεωρεί ιδιαίτερα ευάλωτες τις οικονομίες και τις αγορές σε ένα σοκ. Και ο διευθύνων σύμβουλος της Standard Chartered χαρακτηρίζει τις αγορές ιδιαίτερα υπερτιμημένες, στα όρια της φούσκας, χωρίς ωστόσο να βλέπει λόγο πανικού για αύξηση του πληθωρισμού.