Η Βρετανία θα μπορούσε να γίνει η πρώτη χώρα που θα ξαναρχίσει μαζικά τα διεθνή ταξίδια, εκτίμηση η οποία βασίζεται στην δυναμική με την οποία κινείται η χώρας στους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊο.
Η Βρετανία θα μπορούσε να γίνει η πρώτη χώρα που θα ξαναρχίσει μαζικά τα διεθνή ταξίδια, εκτίμηση η οποία βασίζεται στην δυναμική με την οποία κινείται η χώρας στους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊο.
Αυτό υποστηρίζει ο επικεφαλής του αεροδρομίου Χίθροου του Λονδίνου, σύμφωνα με το Bloomberg.
Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνει πρόοδο στην μάχη κατά του Covid-19 χαλαρώνοντας μάλιστα σταδιακά τους περιορισμούς, ενδέχεται να ανακάμψουν τα διεθνή ταξίδια μεγάλων αποστάσεων σε χώρες χαμηλού κινδύνου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Χίθροου Τζον Χόλαντ-Κέι, σε συνέντευξη την Τετάρτη.
Ανέφερε μάλιστα ποιες χώρες μπορούν να θεωρηθούν χαμηλού ρίσκου δίνοντας ως παράδειγμα την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη, ακόμη και την Κίνα.
Να σημειωθεί ότι η πανδημία εξαφάνισε σχεδόν τα δύο τρίτα των εσόδων στο κάποτε πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης και ώθησε τον κόμβο σε απώλεια 2 δισ. λιρών (2,8 δισ. δολάρια) πέρυσι, όπως ανακοίνωσε το αεροδρόμιο.
Το Χίθροου ανακοίνωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια του 2020 ο αριθμός των επιβατών συρρικνώθηκε κατά 73% στα 22 εκατ. ανθρώπους, με τους μισούς εξ αυτών να έχουν ταξιδέψει κατά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, πριν η πανδημία του COVID-19 να βάλει φρένο στις διεθνείς μετακινήσεις. Το αεροδρόμιο ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι έχει ρευστότητα 3,9 δισεκ. λιρών και ότι αυτή είναι που θα του προσφέρει στήριξη έως το 2023.
Το Χίθροου κάλεσε την κυβέρνηση να συμφωνήσει σε κοινά, διεθνή ταξιδιωτικά πρότυπα προκειμένου να μπορέσουν οι επιβάτες να αρχίσουν και πάλι να πετούν το καλοκαίρι και να παράσχει φοροελαφρύνσεις για τις εταιρίες λειτουργίας αεροδρομίων προκειμένου να τις βοηθήσει να ξεπεράσουν την κρίση.
Το σχέδιο, ωστόσο, του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να επιτρέψει τις πτήσεις ήδη από τις 17 Μαΐου δίνει στη χώρα την ευκαιρία να επαναφέρει τις πτήσεις πριν από άλλες αναπτυγμένες οικονομίες.
Το Χίθροου ελπίζει ότι θα ανακτήσει το έδαφος που έχασε από τους ευρωπαϊκούς αντιπάλους του, όπως στο Παρίσι το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ, το αεροδρόμιο Σχίπχολ στο Άμστερνταμ και το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.
Μια πρόωρη επαναφορά των διατλαντικών ταξιδιών παραμένει απίθανη, αν και θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος κάποια στιγμή αυτό το καλοκαίρι, δήλωσε ο Χόλαντ-Κέι . Οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά του Χίθροου, αντιπροσωπεύοντας το 20% των επιβατών.
Οι μετοχές των αερομεταφορέων ενισχύθηκαν αυτήν την εβδομάδα και έπειτα από την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης να απελευθερώσει σταδιακά την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου από το lockdown.
Ο Τζόνσον έχει μια μοναδική ευκαιρία να διαμορφώσει ένα κοινό διεθνές πρότυπο για τα ασφαλή ταξίδια μαζί με άλλους ηγέτες όταν θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της G7 τον Ιούνιο, δήλωσε επίσης ο Χόλαντ-Κέι.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Χίθροου υποστήριξε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να επιστρέψει στα ταξιδιού χωρίς περιορισμούς για τα έθνη με χαμηλό υγειονομικό κίνδυνο, αλλά κάνοντας τεστ γα τα ταξίδια στις υπόλοιπες χώρες και επιβάλλοντας καραντίνα για τα ταξίδια από τις χώρες της κόκκινης λίστας.
naftemporiki.gr