Στο επίκεντρο αντικρουόμενων επιχειρημάτων όσον αφορά την κατάλληλη ημερομηνία για την επαναλειτουργία του μπαίνει το λιανεμπόριο. Από τη μια οι λοιμωξιολόγοι βλέπουν τα επιδημιολογικά στοιχεία να μην υποχωρούν και τα κρούσματα να αυξάνονται, ζητώντας να περιοριστούν οι μετακινήσεις για να ελεγχθεί η κατάσταση. Από την άλλη, το οικονομικό επιτελείο μετράει ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια έσοδα και στην οικονομία, υπολογίζοντας ότι κάθε εβδομάδα που περνάει προστίθενται και περισσότερα από 400-500 εκατ. ευρώ στο πρωτογενές έλλειμμα της χώρας και για το 2021.
Από την έντυπη έκδοση
Στο επίκεντρο αντικρουόμενων επιχειρημάτων όσον αφορά την κατάλληλη ημερομηνία για την επαναλειτουργία του μπαίνει το λιανεμπόριο. Από τη μια οι λοιμωξιολόγοι βλέπουν τα επιδημιολογικά στοιχεία να μην υποχωρούν και τα κρούσματα να αυξάνονται, ζητώντας να περιοριστούν οι μετακινήσεις για να ελεγχθεί η κατάσταση. Από την άλλη, το οικονομικό επιτελείο μετράει ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια έσοδα και στην οικονομία, υπολογίζοντας ότι κάθε εβδομάδα που περνάει προστίθενται και περισσότερα από 400-500 εκατ. ευρώ στο πρωτογενές έλλειμμα της χώρας και για το 2021.
Τη στιγμή που οι αποφάσεις για την ημερομηνία επαναλειτουργίας του λιανικού εμπορίου μετατίθενται για το τέλος της εβδομάδας -το υπουργείο Ανάπτυξης θέλει επαναλειτουργία και μάλιστα με επισκέψεις εντός του καταστήματος από την 1η Μαρτίου-, οι επιδημιολόγοι φέρονται να αντιτείνουν παράταση των περιοριστικών μέτρων για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη.
Να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων εισηγείται την πλήρη επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου και των υπηρεσιών από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου στην Αττική και γενικά στις «κόκκινες» περιοχές. Η απόφαση, μάλιστα, θα ήταν δεδομένη αν δεν υπήρχε η χθεσινή έκρηξη των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων ασθενών, γεγονός που πλέον δημιουργεί επιφυλάξεις ως προς το αν είναι εφικτό να γίνει αποδεκτή μια τέτοια κίνηση από το υπουργείο Υγείας και φυσικά από την επιστημονική επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
Τον «λογαριασμό», εν τω μεταξύ, για το 2020 -έτος κατά το οποίο το λιανεμπόριο ουσιαστικά υπολειτούργησε από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο και από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι το τέλος του χρόνου- έστειλε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Κατά 8,6% υποχώρησε ο κύκλος εργασιών του λιανεμπορίου. Το lockdown του 2020 -συμπεριλαμβανομένων και των μέτρων που επηρέασαν τη χριστουγεννιάτικη αγορά- είχε ως αποτέλεσμα τα συνολικά έσοδα να πέσουν στα 47,24 δισ. ευρώ από 51,71 δισ. ευρώ το 2019. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν καταστήματα ενδυμάτων, υποδημάτων, κοσμημάτων που έχασαν τουλάχιστον το 30%-50% του τζίρου τους. Σε απόλυτο αριθμό, μεγάλη ζημιά έγινε στα βενζινάδικα, καθώς τα έσοδα υποχώρησαν από τα 6,93 δισ. ευρώ, στα 5,33 δισ. ευρώ, με τις πωλήσεις να συμπιέζονται κατά 23,1%. Διασώθηκαν, όπως αναμενόταν, όλα τα καταστήματα λιανικής που έχουν σχέση με τα τρόφιμα, ενώ αυξημένα ήταν τα έσοδα στις επιχειρήσεις που διαθέτουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή εξειδικεύονται στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
Τα κλειστά μαγαζιά λιανικής είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο καταγράφονται τόσο σημαντικές οικονομικές απώλειες μέσα στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. O συνηθισμένος τζίρος του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο ξεπερνά τα 27 δισ. ευρώ, επίδοση που καταγράφηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2020, παρά το lockdown του Μαρτίου.
Η διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι τα μαγαζιά έχουν μείνει κλειστά για το μεγαλύτερο τμήμα του πρώτου τριμήνου και πλέον, μετά τη χθεσινή «έκρηξη» των κρουσμάτων, πολύ δύσκολα θα δοθεί το «πράσινο φως» πριν από τις 8 Μαρτίου, οπότε και συμπληρώνεται ένας ολόκληρος χρόνος πανδημίας. Η μεγάλη συμμετοχή της λιανικής στο ΑΕΠ του α’ τριμήνου ήταν και ο λόγος για τον οποίο στο οικονομικό επιτελείο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Και χθες, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε τα ευρήματα από τις «προσομοιώσεις» που τρέχουν στο Γενικό Λογιστήριο: Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί αυτή την περίοδο στις «κόκκινες» περιοχές (μεταξύ των οποίων είναι και η Αττική) στοιχίζουν περίπου 2,7 δισ. ευρώ, καθώς το 67% του τζίρου της οικονομίας παράγεται σ’ αυτές τις περιοχές. Για κάθε μήνα που συνεχίζονται τα μέτρα ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρεί κατά 0,8% και το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού κατά 0,7%.
Τι κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ
Τα απογραφικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του λιανεμπορίου το 2020 αποτυπώνουν σε αριθμούς αυτό που ήταν η γενική αίσθηση όλων: «κρατήθηκε» το εμπόριο τροφίμων, εξασφαλίζοντας μάλιστα και θετικό πρόσημο μέσα στην περυσινή χρονιά, ενώ «άντεξαν» οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά και οι εξειδικευμένες στο ηλεκτρονικό εμπόριο επιχειρήσεις. Από εκεί και πέρα... απώλειες, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 50%.
Σύνολο έτους: Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το έτος 2020 σε σχέση με το έτος 2019 είναι:
* Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου, αύξηση 18,0%.
* Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 13,1%.
Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το έτος 2020 σε σχέση με το έτος 2019 είναι:
* Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 46,8%.
* Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, μείωση 39,8%.
Δ’ τρίμηνο: Στο σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το τέταρτο τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 12,47 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 10,4% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2019, όπου είχε διαμορφωθεί σε 13,92 δισ. ευρώ και μείωση 3,0% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2020 που είχε ανέλθει σε 12,86 δισ. ευρώ.
Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 είναι:
* Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου, αύξηση 25,9%.
* Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 18,8%.
Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 είναι:
* Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, μείωση 61,0%.
* Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 52,1%.
Διπλογραφικά βιβλία - Δεκέμβριος: Για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Δεκέμβριο 2020 ανήλθε σε 2,75 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 13,7% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2019 που είχε διαμορφωθεί σε 3,19 δισ. ευρώ και αύξηση 18,7% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2020 που είχε ανέλθει σε 2,32 δισ. ευρώ.
Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Δεκέμβριο 2020 σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2019 είναι:
* Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 59,8%.
* Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 36,0%.
Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο τον Δεκέμβριο 2020 σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2019 είναι:
* Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 84,4%.
* Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 73,6%.