Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2007 19:05

Δώδεκα ναυτιλιακές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ή βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση

Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, παρουσίασε, σήμερα, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, Σχέδιο Νόμου για την κύρωση συμφωνιών που αφορούν στις θαλάσσιες μεταφορές μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Κυβερνήσεων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Νιγηρίας και της Δημοκρατίας της Κορέας.

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν έχουν στόχο τη συνεργασία των συμβαλλομένων χωρών στον ναυτιλιακό τομέα, την παροχή αμοιβαίων διευκολύνσεων τόσο στα πλοία όσο και στους ναυτικούς τους, καθώς και τη συνεργασία για την εξάλειψη των εκάστοτε παρουσιαζομένων εμποδίων στο τομέα της ναυτιλίας.

Ειδικότερα, με τις συμφωνίες, μεταξύ άλλων, εξασφαλίζεται η ανεμπόδιστη και άνευ διακρίσεων πρόσβαση των πλοίων των συμβαλλομένων χωρών στις διεθνείς ναυτιλιακές μεταφορές, καθώς επίσης και η κατάργηση οποιονδήποτε ισχυουσών συμφωνιών διαφύλαξης φορτίων.

Οσον αφορά την πρόσβαση στους λιμένες τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν να παρέχουν στα πλοία τους την ίδια μεταχείριση σε ό,τι αφορά την ελεύθερη είσοδο στα λιμάνια, τη διάθεση των προβλητών και την πλήρη χρήση των λιμενικών ευκολιών τους.

Οσον αφορά στους ναυτικούς, προβλέπεται η αμοιβαία αναγνώριση αποδεικτικών ταυτότητας τους, καθώς επίσης και η ευχέρεια διακίνησης των μελών του πληρώματος των πλοίων των συμβαλλομένων μερών στις επικράτειες των κρατών.

Οι διατάξεις των εν λόγω συμφωνιών ρυθμίζουν ακόμη θέματα άσκησης ποινικής δικαιοδοσίας επί των πλοίων, παροχής συνδρομής σε περίπτωση ναυαγίου, προσάραξης και ατυχήματος, ενώ δεν επηρεάζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών που προκύπτουν από τις εν ισχύ διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες.

Κατά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο του 2004 έως σήμερα, εκτός από τις ναυτιλιακές συμφωνίες με τις Ν. Κορέα και Νιγηρία ,υπεγράφη και ναυτιλιακή συμφωνία με το Μπαχρέιν το Μάιο του 2006, η οποία επίσης βρίσκεται στο στάδιο της κύρωσης.

Επίσης, σημειώνεται ότι βρίσκονται σε ώριμο στάδιο οι διαπραγματεύσεις για σύναψη ναυτιλιακών συμφωνιών με Σιγκαπούρη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

και Μαρόκο

Συνεχίζονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις για σύναψη τέτοιων συμφωνιών με Ομάν, Ταϊλάνδη, Κουβέιτ, Αλγερία, Ινδονησία, Μαλαισία.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα σε διμερές επίπεδο έχει συνάψει 43 συνολικά συμφωνίες ναυτιλιακού περιεχομένου.