Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2007 09:46

Αύξηση 40% στις καταστροφές τροφίμων λόγω διακοπών ΔΕΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ εμπορευμάτων στα οργανωμένα δίκτυα πωλήσεων προκαλούν οι συχνές διακοπές ρεύματος που παρατηρούνται στο Λεκανοπέδιο, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, λόγω των υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών.

Aνώτατα στελέχη των σούπερ μάρκετ, μιλώντας στη «Ν», εκτίμησαν ότι οι παρατεταμένης διάρκειας διακοπές ρεύματος, καθώς και οι συχνές πτώσεις στην τάση του ρεύματος, αύξησαν το μήνα Ιούνιο τις καταστροφές τροφίμων που διατηρούνται σε ψυγείο ή στην κατάψυξη κατά 40% έναντι του περυσινού Ιουνίου, προκαλώντας σοβαρές οικονομικές ζημιές στις μεγάλες αλυσίδες, που υπολογίζονται σε μέσα επίπεδα από 250.000 έως 350.000 ευρώ το μήνα.

Όπως αναφέρουν, η απόφαση της ΔΕΗ να διακόπτει εκ περιτροπής σε διάφορες περιοχές της χώρας την παροχή ρεύματος, προκειμένου να αποφύγει το γενικό black out, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην αλυσίδα ψύξης των σούπερ μάρκετ.

Σε καθημερινή πλέον βάση, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι υπεύθυνοι καταστημάτων της οργανωμένης λιανικής υποχρεώνονται να πετούν μεγάλες ποσότητες σε προϊόντα όπως γάλατα, γιαούρτια, παγωτά, κρέμες γάλακτος, τυροκομικά, κατεψυγμένα πουλερικά και αλιεύματα κ.α. λόγω διακοπής λειτουργίας των ψυγείων ή των καταψύξεων όπου διατηρούνται.

Μάλιστα, προσθέτουν ότι οι ζημιές που προκαλούνται ανά περίπτωση δεν καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, καθότι δεν υπερβαίνουν ανά περίπτωση το όριο απαλλαγής που συνήθως προβλέπουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάθε κατάστημα μια διακοπή ρεύματος ή ακόμη και η πτώση στην τάση του ρεύματος μπορεί να προκαλέσει ζημίες της τάξης των 5.000 ή και 6.000 ευρώ, οι οποίες εξαιρούνται των συμβάσεων ασφάλισης. Όμως πολλαπλασιαζόμενες με τα καταστήματα και τις ημέρες κατά τις οποίες καταγράφονται οι διακοπές ρεύματος, και υπολογιζόμενες σωρευτικά για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, η συνολική τους αξία μπορεί να φθάσει ή και να ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ, όταν τα ετήσια καθαρά κέρδη πολλών αν όχι των περισσότερων αλυσίδων υπολείπονται του ποσού αυτού.

Στελέχη του κλάδου αναφέρουν ότι οι ποσότητες των τροφίμων που συγκεντρώνονται καθημερινά προς καταστροφή λόγω των διακοπών ρεύματος έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Τα περισσότερα προβλήματα παρουσιάζονται κυρίως στα σούπερ μάρκετ που στεγάζονται στα ισόγεια πολυκατοικιών ή πολύ κοντά σε κατοικίες, καθ΄ ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν γεννήτριες (λόγω θορύβου), στα μίνι μάρκετ που συνήθως δεν διαθέτουν γεννήτριες και στα συνοικιακά καταστήματα τροφίμων, όπου βέβαια ουδείς μπορεί να διαπιστώσει το κατά πόσο οι επιχειρηματίες αποφασίζουν να καταστρέψουν τα προϊόντα τους ή ρισκάρουν να τα διαθέσουν στην κατανάλωση με το ενδεχόμενο να προκαλέσουν προβλήματα στη δημόσια υγεία.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ