Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2007 15:16

Σε 4,5 χρόνια έτοιμος ο νέος αυτοκινητόδρομος στο Μαλιακό

Σε 4,5 χρόνια θα είναι έτοιμος ο νέος αυτοκινητόδρομος στο Μαλιακό, στο τμήμα από τις Ράχες Μαλιακού μέχρι το Κλειδί Ημαθίας.

Σήμερα υπεγράφη από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά και τους εκπροσώπους της Κατασκευάστριας Κοινοπραξίας η σύμβαση παραχώρησης για το έργο το οποίο θα αρχίσει να κατασκευάζεται το Νοέμβριο και θα έχει συνολικό κόστος 1,15 δισ. ευρώ (173 εκατ. ευρώ. η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου).

Η σύμβαση παραχώρησης που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Ιουλίου, έχει διάρκεια 30 χρόνια.

Η παραχωρησιούχος κοινοπραξία αποτελείται από τους ομίλους Hochtief, Vinci, Ελληνική Τεχνοδομική - ¶κτωρ, J&P ¶βαξ - Αθηνά και ΑΕΓΕΚ.

Στις υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου περιλαμβάνονται και η λειτουργία και συντήρηση των δρόμων της παραχώρησης, έναντι είσπραξης διοδίων. Και σε αυτό το έργο θα ισχύσει το σύστημα της χρέωσης ανάλογα με την διανυομένη απόσταση με το κόστος ανά χλμ. να ανέρχεται σε 0,04 ευρώ, εκτός των τμημάτων με τις μεγάλες σήραγγες που θα είναι 0,05 ευρώ το χλμ.

Ο κ.Σουφλιάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της σύμβασης διότι, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «ο συγκεκριμένος διαγωνισμός πέρασε πραγματικά από 40 κύματα, με προσφυγές στο ΣτΕ και την Ευρωπαϊκή επιτροπή». «Χρειάστηκε πολύς κόπος ώστε να φτάσουμε στην σημερινή υπογραφή της σύμβασης. Σε όλη αυτή τη δύσκολη διαδρομή, το ΥΠΕΧΩΔΕ επέμεινε στις θέσεις του και δικαιώθηκε για αυτές, επιτυγχάνοντας το μέγιστο οικονομικό όφελος για το ελληνικό δημόσιο και τηρώντας όσα προέβλεπε εξαρχής ο διαγωνισμός», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Εκτός από την συνολική προθεσμία ολοκλήρωσης κατασκευής των έργων σε 4,5 χρόνια προβλέπονται και ενδιάμεσες αποκλειστικές προθεσμίες:

α. Πρώτη Αποκλειστική προθεσμία: 12 μήνες

- Ολοκλήρωση κατασκευών στην Υφιστάμενη Εθνική Οδό στο Τμήμα Ευαγγελισμός-Σκοτίνα

β. Δεύτερη Αποκλειστική προθεσμία: 15 μήνες

- Ολοκλήρωση Κατασκευών τμημάτων Ράχες-Ευαγγελισμός και Σκοτίνα-Κατερίνη

γ. Τρίτη Αποκλειστική προθεσμία : 36 μήνες

- Ολοκλήρωση εργασιών διάνοιξης σηράγγων και κατασκευών τμήματος Κατερίνη-Κλειδί

δ. Τέταρτη Αποκλειστική προθεσμία : 46 μήνες

- Ολοκλήρωση εργασιών Πολιτικού Μηχανικού για τις Σήραγγες και τις Γέφυρες του έργου

Ο υπουργός εξήγησε ότι υπογράφηκαν μεταξύ του παραχωρησιούχου και τραπεζών 61 δανειακές συμβάσεις, κάτι που όπως είπε, σημαίνει ότι είναι εξασφαλισμένη από σήμερα η χρηματοδότηση του έργου.