Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2007 08:13

Ιαπωνία: Μείωση των τιμών καταναλωτή

ΜΕΙΩΣΗ 0,1% σημείωσαν τον Μάϊο οι τιμές καταναλωτή στην Ιαπωνία, ρυθμός που είναι απίθανο να αποτρέψει την Κεντρική Τράπεζα από την αύξηση των επιτοκίων, τα χαμηλότερα μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου.

Οι τιμές καταναλωτή, εξαιρουμένων των νωπών τροφίμων, μειώθηκαν για τέταρτο μήνα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο 45 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν αυτήν την εξέλιξη. Οι τιμές υποχώρησαν με τον ίδιο ρυθμό τον Απρίλιο και 0,3% τον Μάρτιο, τη μεγαλύτερη υποχώρησης σε δύο χρόνια.

Ο δείκτης ανεργίας διατηρήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα εννέα ετών του 3,8% τον Μάϊο και οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν για πέμπτο μήνα, όπως έδειξαν σήμερα διαφορετικές εκθέσεις. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Τοχισίκο Φουκούϊ, είπε τον μήνα που πέρασε, είπε ότι η πτώση των τιμών καταναλωτή δεν σημαίνει ότι θα αποτρέψει την τράπεζα από την αύξηση των επιτοκίων του 0,5%, όσο έχει εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 123,24 ανά δολάριο στις 11:23 π.μ. στο Τόκυο, από 123,13 που ήταν πριν από την ανακοίνωση για τις τιμές καταναλωτή. Η απόδοση των ιαπωνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας, υποχώρησε 1,5 μονάδα βάσης, στο 1,895%.