Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 09:34

Market Beat: Η ξαστεριά των διεθνών αγορών βοηθά στη διατήρηση της ανοδικής δυναμικής

Ανοδικά κινούνται όσα από τα ασιατικά χρηματιστήρια λειτουργούν και θετικές είναι οι μεταβολές των futures επί των δεικτών της Wall Street ακόμα και σήμερα που αργούν για την Presidents Day μετά από εβδομαδιαία άνοδο και στη δεύτερη  εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Εδώ παρέμειναν ασαφή τα φίλτρα από τα οποία θα περάσει η επενδυτική αισιοδοξία στη δυναμική των συναλλαγών.

Ανοδικά κινούνται όσα από τα ασιατικά χρηματιστήρια λειτουργούν και θετικές είναι οι μεταβολές των futures επί των δεικτών της Wall Street ακόμα και σήμερα που αργούν για την Presidents Day μετά από εβδομαδιαία άνοδο και στη δεύτερη  εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Εδώ παρέμειναν ασαφή τα φίλτρα από τα οποία θα περάσει η επενδυτική αισιοδοξία στη δυναμική των συναλλαγών.

Μπορεί στα αρνητικά από το εσωτερικό μέτωπο να έχουμε τα δεδομένα για τον COVID, που δείχνουν επιδείνωση, αλλά από την τεχνική ανάλυση που συνήθως στηρίζει τις επενδυτικές επιλογές όταν η ροή των ειδήσεων είναι φτωχή, η βελτίωση που προκλήθηκε είναι εμφανής. Ωστόσο σήμερα που οι αγορές των ΗΠΑ είναι σε αργία, το κλίμα θα διαμορφώσουν όσα από τα ασιατικά λειτουργούν και τα ευρωπαϊκά. Στην Ασία όσα χρηματιστήρια δεν αργούσαν κινήθηκαν ανοδικά και ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο +0,4% σκαρφαλώνοντας στις 736,4 μονάδες. Στην Ιαπωνία ο Nikkei ανέβηκε πάνω από +1,1%, παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι η ανάκαμψη της χώρας από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση επιβραδύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο. Ο δείκτης αναφοράς της Αυστραλίας πρόσθεσε 0,9% ενώ τα συμβόλαια E-mini για τον S&P 500 αυξήθηκαν κατά 0,3% στις αρχικές ασιατικές συναλλαγές.

Σε περίοδο επιστροφής των περιορισμών στο λιανικό εμπόριο, με παράλληλη έλλειψη ειδήσεων με περιεχόμενο καταλυτικής ισχύος που να κινητοποιεί  τους επενδυτές, η αγορά αφού ανησύχησε τους αγοραίους την Τρίτη, κατάφερε να εμφανίσει τη δεύτερη στη σειρά εβδομαδιαία άνοδο. Στο ξεκίνημα είχαμε την κορύφωση μιας ανοδικής κίνησης που πήρε τον μέσο όρο από τις 743,5 μονάδες σε κλείσιμο στις 27/1 και από το χαμηλό των 726 μονάδων στις 28 Ιανουαρίου, και τον οδήγησε σε 8 συνεδρίες στις 781 τη Δευτέρα, με κλείσιμο στις 778. Ακολούθησε η βουτιά ως τις 756,88 και οι τρεις συνεδριάσεις που ακολούθησαν  τον επανέφεραν στις 776, αναιρώντας τις απώλειες της άγριας και σκληρής Τρίτης. Ελαφρώς χαμηλότερα (2 μονάδες) από το επίπεδο της Δευτέρας, αλλά με άνοδο στη βδομάδα +1,5%. 

Ο Τραπεζικός Δείκτης όμως εμφανίζει την ίδια πορεία με τον ΓΔ από τις 27 Ιανουαρίου ως τη Δευτέρα, αλλά στην υπόλοιπη εβδομάδα, με άνοδο μόνο την Πέμπτη και την Παρασκευή, κατέληξε στις 454 μονάδες. Ενώ τη Δευτέρα, κορύφωσε στις 476,24 και έκλεισε στις 472,69 ήτοι 18 μονάδες ψηλότερα. Άρα, από το χαμηλό της εβδομάδας, εμφάνισε μικρότερη αντίδραση.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +1,50%, ενώ στον μήνα +3,55% με επίδοση για το έτος -4,07%, ο 25άρης κέρδισε +1,04%, στον μήνα +3,71% και στο 2021 -4,47%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +3,25%, ενώ στον μήνα +4,87% και υποχωρεί στο 2021 οριακά -0,30%. Η μέση αξία ημερήσιων συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 55,4 εκατ. ευρώ και των πακέτων 9 εκατ.

Με κοινό στις παρατηρήσεις των εγχώριων αναλυτών τον αστερίσκο που αφορά στους χαμηλούς τζίρους οι εγχώριοι αναλυτές αναγνωρίζουν μια σχετική βελτίωση την τεχνική εικόνα της αγοράς. Υπογραμμίζοντας παράλληλα την πιθανή συνέχεια στην εξάρτηση των διαθέσεων των συναλλασσόμενων από το διεθνές κλίμα. Η αισιοδοξία που έφερε εκτιμήσεις για υπέρβαση των 780 μονάδων, προέκυψε από την δεύτερη ανοδική εβδομάδα του Φεβρουαρίου που έφερε ανακούφιση στους ενεργούς επενδυτές. Καθώς στις τελευταίες συνεδρίες του Ιανουαρίου είχαν ανησυχήσει από την πιθανότητα να ελέγξει η αγορά τη στήριξη στις 710 μονάδες. 

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά:  “Η εναλλαγή των Δεικτοβαρών τίτλων, επιτρέπει στους αγοραστές να ανακαταλάβουν το όριο των 765 μονάδων του ΓΔ, στοχεύοντας στην υπέρβαση των 780 μονάδων. Την ίδια ώρα, η Εφορία παγώνει τις οφειλές της πανδημίας του Ιδιωτικού τομέα προς αυτήν, μέχρι το τέλος του έτους”. Από την Fast Finance ΑΕΠΕΥ παρατήρησαν: “Ακόμα μία εβδομάδα με κέρδη για τον ΓΔ. Πλέον έχει έρθει αντιμέτωπος με το πολύ σημαντικό 781 που είναι ‘stop’ και είσοδος σε ημερήσιο κλείσιμο. Ο ταλαντωτής μας έχει στηθεί για ανοδική κίνηση τις τελευταίες συνεδριάσεις. Μία κατοχύρωση του 781 μπορεί να μας δώσει και την απαραίτητη τάση”.

Η Leon Depolas Sec. σημειώνει: “Τα αποτελέσματα της ΕΕΕ ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων και ιδιαίτερα ανθεκτικά σε μία δύσκολη χρονιά, γεγονός που στήριξε την επαναφορά του ΓΔΧΑ στα προηγούμενα τοπικά υψηλά. Βραχυπρόθεσμα, οι ταλαντώσεις αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς θα ανακοινώνονται τα εταιρικά μεγέθη δ΄ τριμήνου των Εισηγμένων. Στο εξωτερικό, σε νέο ιστορικό ρεκόρ έκλεισε ο Τεχνολογικός δείκτης Nasdaq. Αναμένουμε περισσότερο σταθεροποιητικές συνεδριάσεις. Ένα πρώτο ανοδικό όριο για την Αγορά, αποτελούν οι 785 - 790 μονάδες”.

Ξεχωρίσαμε από το εβδομαδιαίο σχόλιο του Πέτρου Τσούρτη της Merit Sec.: Δεύτερη ανοδική εβδομάδα για το Χ.Α., σύμφωνα με την πορεία των Διεθνών Αγορών και με βοήθεια από τα εξαιρετικά αποτελέσματα της Coca Cola Hellenic. Ωστόσο, ο όγκος συναλλαγών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ο ΓΔ να συσσωρεύεται μεταξύ 750 και 780 μονάδων.

Ο Τραπεζικός δείκτης είναι ο “αδύναμος κρίκος” της Αγοράς, λόγω της χαμηλότερης του αναμενόμενου ανάπτυξης το 2021, της αύξησης των ΜΕΑ και των επικείμενων Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου. Ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ότι το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς θα εκδοθεί αυτό το μήνα, προκειμένου η A.M.K. να γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Σύμφωνα με το Bloomberg, το ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα είναι έως €1 δισ.

Δεν υπάρχουν εσωτερικοί καταλύτες την επόμενη εβδομάδα και επομένως η πορεία των Διεθνών Αγορών θα καθορίσει και την βραχυπρόθεσμη τάση του ΓΔ. Σημειώνεται ότι ο ΚΜΟ 20 ημερών βρίσκεται στις 770 μονάδες. Στήριξη στις 750 και 714 μονάδες (ΚΜΟ 200) και ισχυρή αντίσταση στις 800.

Παραμένουμε θετικοί για Εταιρείες με αμυντικά χαρακτηριστικά και παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών, που προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και ΟΤΕ. Είμαστε ακόμα θετικοί για Κυκλικές Εταιρείες που η απόδοσή τους είναι δυναμική σε κανονικό περιβάλλον και προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως οι Jumbo και ΟΠΑΠ, καθώς και για Εταιρείες υπό αναδιάρθρωση με θετικούς καταλύτες όπως η ΔΕΗ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Οι ανησυχίες υπάρχουν, χωρίς να αναστέλλουν την άνοδο

Ο Φεβρουάριος συνέχισε να είναι ένας σταθερά ανοδικός μήνας. Το αποδίδουμε σε όσα συνέβησαν τον Ιανουάριο, όπως θα εξηγηθεί παρακάτω. Είχαμε τη δεύτερη στη σειρά ανοδική εβδομάδα του για τους περισσότερους χρηματιστηριακούς δείκτες και καθώς καταλαγιάζει ο θόρυβος και σβήνει η λάμψη της υπόθεσης GameStop, η εικόνα της πραγματικότητας περιλαμβάνει πηγές ανησυχίας μαζί με αρκετά θετικά μηνύματα για το 2021. 

Ο ρόλος του Ιανουαρίου

Οι αριθμοί πληροφορούν για την κατάσταση συνολικά στη μεγαλύτερη οικονομία ότι η αύξηση των κρουσμάτων, όσο και οι θάνατοι, κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο και στη συνέχεια, άρχισαν να μειώνονται. Τα θετικά τεστ και οι νοσηλείες άρχισαν επίσης να μειώνονται. Ο Ιανουάριος ήταν ο μήνας που κορυφώθηκε το τρίτο κύμα στις ΗΠΑ. Η βελτίωση συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου, χωρίς σημάδια επιβράδυνσης. Στηρίζοντας την άνοδο των αποτιμήσεων και στη δεύτερη.

Αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν, όπως είναι η πιθανότητα μιας πιο μεταδοτικής παραλλαγής του ιού, που θα διογκώσει την ανάπτυξη της λοίμωξης ξανά. Ωστόσο, η βελτιωμένη τάση αυτό το μήνα φαίνεται πιθανό να συνεχιστεί με την πάροδο του χρόνου. Από ιατρική άποψη, τα νέα άλλαξαν από άσχημα σε όχι τόσο άσχημα τον Ιανουάριο και συνεχίζουν να μεταβαίνουν σε καλύτερα τον Φεβρουάριο. Τα οικονομικά νέα φαίνεται να είναι περίπου ένα μήνα πίσω από τα ιατρικά νέα. Μπαίνοντας τον Ιανουάριο, είδαμε την αγορά εργασίας να παραμένει αδύναμη. Η αύξηση της απασχόλησης ήταν αρνητική, οι απολύσεις αυξήθηκαν και τόσο η εμπιστοσύνη των καταναλωτών όσο και οι δαπάνες μειώθηκαν.

Κοιτώντας μπροστά, η διόγκωση της ζημιάς προκάλεσε μια απάντηση που εμφανίζεται τον Φεβρουάριο. Το πέρασμα ενός άλλου ομοσπονδιακού προγράμματος τόνωσης, τον Δεκέμβριο, άρχισε να εμφανίζεται στη μέτρηση της εμπιστοσύνης και των δαπανών στα τέλη Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου. Τον Ιανουάριο, η υγειονομική βελτίωση οδήγησε αρκετές Πολιτείες στην απόφαση να ανοίξουν ξανά τις οικονομίες τους. Αυτή η τάση άρχισε να μειώνει τους αριθμούς απολύσεων τον Φεβρουάριο. Αν και η ανάκαμψη είναι λιγότερο σαφής για τα οικονομικά νέα από ό, τι για τις ιατρικές ειδήσεις, φαίνεται να είναι εξίσου πραγματική.

Τα εταιρικά αποτελέσματα

Να γιατί οι αγορές άρχισαν ξανά να ανεβαίνουν. Ο Ιανουάριος ξεκίνησε καλά, αργότερα στον μήνα, είδαμε αναταραχή καθώς οι υγειονομικές και οι οικονομικές πηγές ανησυχίας άρχισαν να επιβαρύνουν το κλίμα. Στις αρχές Φεβρουαρίου, οι αγορές ανέκαμψαν και έφτασαν για άλλη μια φορά στα υψηλά όλων των εποχών. Παρά τις οικονομικές ζημιές, τους ιατρικούς κινδύνους και όλες τις αναταραχές στην ίδια την αγορά με το GameStop, οι αγορές έχουν περάσει σε άνοδο. Η υπόθεση του GameStop, καθώς μπαίνουμε τον Φεβρουάριο, έχει επίσης αλλάξει από εξέγερση των καταπιεσμένων για να ταρακουνήσουν τις αγορές, σε κάτι λιγότερο απειλητικό. Τα hedge funds παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εκεί, οι μετοχές του GameStop έχουν μειωθεί αρκετά και η αγορά είναι ανοδική.

Οι θετικές εκπλήξεις, τόσο για τα έσοδα όσο και τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500, ήταν πολύ μεγαλύτερες κατά τα τελευταία τρία τρίμηνα της Μεγάλης Κρίσης λόγω πανδημίας COVID-19 από ό, τι προέκυψαν στην έξοδο από τη Μεγάλη Χρηματοοικονομική Κρίση του 2008. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι η κρίση της Lehman είχε σαν αποτέλεσμα μια σοβαρή ύφεση που προκλήθηκε από μια παρατεταμένη πιστωτική κρίση. Η κρίση από τον  COVID-19  θα μπορούσε να εξελιχθεί με τον ίδιο τρόπο, αλλά αντιμετωπίστηκε με την άνευ προηγουμένου τεράστια ρευστότητα που παρέχεται από νομισματικές και φορολογικές πολιτικές σε όλο τον κόσμο. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει ο κίνδυνος παρατεταμένης ύφεσης αργότερα και μάλλον μετά το 2022.

 Μέχρι τη μέρα που 283 εταιρείες του S&P 500 είχαν αναφέρει τα αποτελέσματά τους για το τελευταίο τρίμηνο του 2020 η ομάδα της Yardeni Research υπολόγισαν τη συνολική ποσοστιαία απόκλιση στα έσοδα και τα κέρδη των εταιρειών ανά κλάδο του S&P 500, είτε πάνω είτε κάτω, από τη συναίνεση των αναλυτών κατά τη στιγμή της ανακοίνωσης κερδών. Ο S&P 500 συνολικά είχε +2,7% θετική απόκλιση  στα έσοδα  και 18,2% στα κέρδη, οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας (+3.7%, και +19.6), Προσωπικά καταναλωτικά αγαθά (+3.1% και 55.1%), Βασικά καταναλωτικά αγαθά  (2.6%, και 6.0%), Ενέργεια (0.1%, και 28.7%), Χρηματοοικονομικός τομέας (-0.3%, και 27.9%), Υγεία (+2.6%, και +5.0%), Βιομηχανικές (+3.2%, και 7.9%), Πληροφορική (+5.7%, και +17.9%), Πρώτες Ύλες (+4.4%, και +11.3%), Real Estate (+1.3%, και 64.1%) και Κοινής Ωφέλειας (-12.0%, και 5.7%).

Οι μισθοί του προσωπικού από τον ιδιωτικό τομέα έχουν ήδη αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ τον Δεκέμβριο και μάλλον το έκαναν ξανά τον Ιανουάριο . Πώς μπορεί αυτό να συμβαίνει με τόσους πολλούς ανθρώπους να μην εργάζονται; Μια πιθανότητα είναι τα γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας της κυβέρνησης να έχουν δυσκολέψει την προσέλκυση εργαζομένων στο εργατικό δυναμικό. Δημιουργώντας έλλειψη ατόμων που επιθυμούν να εργαστούν με τους μισθούς που προσφέρονται και απαιτούν υψηλότερους μισθούς που θα τους προσελκύσουν. Ίσως, οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται κάτω από την επιφανειακή ηρεμία του Δείκτη τιμών καταναλωτή.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, το 77,8% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε κέρδη που ήταν αρκετά ώστε να είναι για όλους, εκτός του ισπανικού, θετική η επίδοση του έτους. Ο S&P500 με εβδομαδιαία μεταβολή +1,23%, στο 2021 αποδίδει +4,68%. Ο Dow, στη βδομάδα είχε κέρδη +1,00%, με επίδοση +2,78% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή +2,74%, ενώ εμφάνισε επίδοση στο 2021 +10,32%. Ο Russell 2000 με εβδομαδιαία  κέρδη +2,51% στο 2021 εμφάνισε άνοδο +15,93%. Ο δε Nasdaq, είχε κέρδη +1,73%, ενώ στο 2021 αποδίδει +9,37%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά +1,55% στη βδομάδα ενώ στο έτος αποδίδει +2,00%. Ο DAX υποχώρησε -0,05% και στο έτος αποδίδει +2,41%, ο CAC είχε μεταβολή +0,78% αλλά στο 2021 +2,74%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε πτώση -1,94% ενώ στο έτος έχει επίδοση -0,23%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +1,42% με ετήσια επίδοση +5,30%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 κέρδισε +1,09% με ετήσια μεταβολή +3,75%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας υποχώρησε κατά -0,67% διαμορφώνοντας επίδοση έτους +0,35%, όταν ο IPC του Μεξικού εμφάνισε μεταβολή +0,13% ενώ στο 2021 αποδίδει +0,31%. Ο χρυσός με μεταβολή +0,53%, βρέθηκε στα 1824,80 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -4,04%. Άνοδος +4,66%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 59,73 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται +23,36%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,57%, έχει απόδοση στο 2021 +7,56%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε απώλειες -0,64%, ενώ η απόδοση στο 2021 είναι +7,90%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα κατά +1,60% και στο έτος κερδίζει +7,68%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά +3,02% ενώ στο έτος αποδίδει +10,81%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +4,54% κατέληξε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, στο 2021 αποδίδει +5,24%.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα

Στο πολιτικό πεδίο, ο τερματισμός της προσπάθειας από την πλευρά των Δημοκρατικών για την καταδίκη του προηγούμενου Προέδρου των ΗΠΑ, θεωρείται θετική εξέλιξη από τους διεθνείς αναλυτές. Καθώς θα τερματίσει την εσωστρέφεια στην Ουάσιγκτον και θα επιτρέψει στη νέα διοίκηση, να ασχοληθεί σοβαρά και σε βάθος σε ζητήματα που σχετίζονται με την αναδιαμόρφωση στις εμπορικές συναλλαγές και τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο. Στην Ευρώπη διατηρείται και φουντώνει η γκρίνια για την πορεία των εμβολιασμών στην ΕΕ, αλλά και την απαγόρευση από τη Γερμανία της εισόδου ευρωπαίων πολιτών, από περιοχές κοντά στα σύνορά της, των οποίων το πλήθος των κρουσμάτων δείχνει έξαρση της νόσου. 

Η φωτογραφία της παγκόσμιας ανάπτυξης μέσα από το φακό του τμήματος ανάλυσης της Barclays σε γενικές γραμμές έχει ως εξής:

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η αργή δραστηριότητα συνοδεύεται από χαμηλό πληθωρισμό. Οι λοιμώξεις από COVID-19 συνέχισαν να μειώνονται αυτήν την εβδομάδα και ο ρυθμός των νέων εμβολιασμών είναι σύμφωνος με την εκτίμηση ότι έως το τρίτο τρίμηνο θα επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού.

Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε φάση αναμονής ως ότου κατακάτσει η σκόνη που σηκώθηκε από τα μέτρα για τον έλεγχο του τρίτου κύματος. Είναι  πιθανό να επεκταθούν έως τον Μάρτιο, τα μέτρα πιθανά να χαλαρώσουν (αν και πολύ σταδιακά) καθώς τα νέα κρούσματα συνεχίζουν να μειώνονται.

Για το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούν ότι η αποτυχία στη φάση της προετοιμασίας, οδηγεί σε προετοιμασία για διαχείριση της αποτυχίας, αφού παρά την ενθαρρυντική προσπάθεια εμβολιασμού, οι προσδοκίες για την πλήρη εξάλειψη του ιού το 2021 απομακρύνονται και οι αρχές σχεδιάζουν ανάλογα.

Στην Ιαπωνία οι αναλυτές θεωρούν πως η ανοσία της αγέλης θα συμβεί έως τα τέλη του 2021, αλλά νέα στελέχη του ιού καθώς και παράγοντες προσφοράς και ζήτησης στις εμπορικές συναλλαγές παραμένουν πιθανά εμπόδια στην ανάπτυξη. Στην Κίνα η πιστωτική ανάπτυξη επιβραδύνεται,  λόγω απουσίας έκδοσης κρατικών ομολόγων. Ωστόσο, τα νέα στεγαστικά δάνεια σχεδόν διπλασιάστηκαν με τη βελτίωση των πωλήσεων κατοικιών. Αναδυόμενη Ασία: Είναι απίθανο 24 κεντρικές τράπεζες στην Ασία να μειώσουν περαιτέρω τα επιτόκια, ακόμη και αν ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρήσει, ειδικά τώρα που ενδέχεται να εμφανιστούν ανησυχίες για τον πληθωρισμό σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες και η Ινδία.

ΧΑ

Η ανοδική συσσώρευση βέλτιστη άμυνα στην απουσία κινήτρων

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, είχαμε κλιμακούμενη άνοδο στο πρώτο μέρος και πορεία μόνιμα σε θετικό πεδίο. Το μέγιστο μέρας και εβδομάδας ήταν οι 781,05 μονάδες και τελικά με άνοδο +1,75%, ο ΓΔ σταμάτησε στις 778,01 μονάδες με προηγούμενο κλείσιμο στις 764,60. Ο 25άρης έκλεισε στις 1862,07 από 1829,28 με κέρδη +1,79%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,598 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 7,684 εκατ. και επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+3,10%). Ξεχώρισαν από τα blue chip για τα κέρδη τους οι ΑΛΦΑ +6,61%, ΤΙΤC +4,29%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,10%, ΕΕΕ +3,10%, ΠΕΙΡ +2,97% και ΔΕΗ +2,74%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 52,924 δις ευρώ, μια μέρα που τα διεθνή χρηματιστήρια εμφάνισαν επίσης μέτρια κέρδη. Την Τρίτη, η καθοδική δυναμική στην Ευρώπη και οι απώλειες των futures της Wall Street προκάλεσαν μια τάση φυγής, που είχε επίκεντρο τις Τράπεζες (-5,27%). Ωστόσο οι πιέσεις γενικεύθηκαν και ο ΓΔ έκλεισε στο κατώτερο μέρας, με μεταβολή -2,72% τις 756,88 μονάδες. Ο 25άρης οδηγήθηκε στις 1803,96, με πτώση -3,12%, στην οποία συνέβαλλαν περισσότερο από τα blue chip οι ΤΙΤC -3,97%, ΜΠΕΛΑ -3,75%, ΟΠΑΠ -3,61%, ΤΕΝΕΡΓ -3,60% ΕΧΑΕ -3,33% και ΜΥΤΙΛ -3,16%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,162 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 3,251 εκατ. Η πτώση συνέπεσε με την επικράτηση καθοδικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς ανήλθε στο 0,772%, από 0,662% την προηγούμενη.

Την Τετάρτη διατηρήθηκαν οι πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές, αλλά σε πολλά blue chip επιχειρήθηκε μια αποκατάσταση των ζημιών της Τρίτης. Η αγορά έκλεισε με άνοδο +0,79%, ενώ εμφάνισε στο πρώτο μέρος κέρδη ως +1,27% και απώλειες ως -0,34% στο χαμηλό μέρας τις 753,97, που ήταν και κατώτερο εβδομάδας. Ξεχώρισαν για την ώθηση στο ΓΔ τα blue chip ΓΕΚΤΕΡΝΑ +5,90%, ΔΕΗ +5,41%, ΤΕΝΕΡΓ +2,73%, ΜΥΤΙΛ +2,51%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 56,610 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 2,844 εκατ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 762,83 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1816,93 με άνοδο +0,72%. Την Πέμπτη, η επιμονή των αγοραστών για τις 3 Τράπεζες (ΔΤΡ +1,82%) του 25άρη και την ΕΕΕ, αποτυπώθηκε στον τζίρο, που διαμορφώθηκε στα 74,516 εκατ. ευρώ με πακέτα όμως, αξίας 23,648 εκατ. Ο ΓΔ με μεταβολή +1,51% οδηγήθηκε στις 774,38 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1845,65 με άνοδο +1,58%. Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας, επηρέασαν θετικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,08%), ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 52,822 δις ευρώ ενώ στις 5/2 ήταν 52,108 δις. Η απόδοση του δεκαετούς υποχώρησε στο 0,748% από 0,752% την προηγούμενη αν και τη Δευτέρα ήταν 0,662%. Από τα blue chip την ώθηση στο ΓΔ έδωσαν οι  ΠΕΙΡ +4,28%, ΑΛΦΑ +2,60%, ΣΑΡ +2,15%, ΕΥΔΑΠ +2,13%. Ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι ΑΡΑΙΓ -3,99%, ΒΙΟ -1,31%, ΟΠΑΠ -1,30%, ΜΠΕΛΑ -1,12%  και ΔΕΗ -1,06%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 38,260 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 7,895 εκατ. και ο ΓΔ, με μεταβολή +0,22%, οδηγήθηκε στις 776,09 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1848,22 με άνοδο +0,14%.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +1,50%, ενώ στον μήνα +3,55% με επίδοση για το έτος -4,07%, ο 25άρης κέρδισε +1,04%, στον μήνα +3,71% και στο 2021 -4,47%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +3,25%, ενώ στον μήνα +4,87% και υποχωρεί στο 2021 οριακά -0,30%. Η μέση αξία ημερήσιων συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 55,4 εκατ. ευρώ και των πακέτων 9 εκατ.

Από τα blue chip ξεχώρισαν για τα κέρδη τους άνω του +3% οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +10,85%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +10,68%, ΔΕΗ +9,11%, ΑΛΦΑ +6,61%, ΕΕΕ +6,00%, και ΕΥΔΑΠ +3,23%. Στον αντίποδα με σημαντικές απώλειες εντοπίζονται οι ΠΕΙΡ -12,13%, ΕΥΡΩΒ -4,58% ΜΠΕΛΑ -3,86% και ΑΡΑΙΓ -3,21%. Με μεταβολές κοντά στου μέσου όρου βρέθηκαν οι ΜΥΤΙΛ ΣΑΡ ΤΕΝΕΡΓ TITC, ενώ άνοδο κάτω του +1% είχαν οι ΛΑΜΔΑ και ΟΠΑΠ με αποτέλεσμα τα ανοδικά  blue chip να ανέλθουν σε 12 έναντι 13 καθοδικών.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Τη βουτιά των όγκων δεν ακολούθησαν οι προσδοκίες των traders

Στην τελευταία συνεδρίαση της βδομάδας προ της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο στο μεγαλύτερο διάστημα, εκτός των 6 πρώτων λεπτών και για 20 λεπτά μετά τις 14:30. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 1,94 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 2,57 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 10:32 και ήταν οι 1840,47 μονάδες. Το ανώτερο, οι 1857,67, εμφανίστηκε στις 12:00. Το κλείσιμο στις 1848,22 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,14% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 6,548 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 417 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1852,00 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1840,0, με τελευταίες πράξεις στις 1849,00 και έπεσαν σε 4435 από 4530 οι ανοικτές θέσεις. Εμφανίστηκε μέτριο ενδιαφέρον και για την σειρά Μαρτίου με 171 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 1850,00 μονάδες και κατώτερο τις 1837,75 ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1848,75 από 1843,00 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 489 από 393 τα ανοικτά συμβόλαια.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον επανήλθε. Στα calls του 25άρη λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 30 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1825 και τις 1850 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Μαρτίου διακινήθηκαν 44 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1800 τις 1850 και τις 1875 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 7 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης τις 1775 και τις 1800 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαρτίου διακινήθηκαν 20 συμβόλαια από 1 για τιμή εξάσκησης στις 1825 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ  της ΠΕΙΡ με 10909 συμβόλαια λήξης Μαρτίου, της ΑΛΦΑ με 7597, της ΕΤΕ με 4358, της ΕΥΡΩΒ με 2114, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 753 και της ΔΕΗ με 612 για την σειρά Μαρτίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 4.213 συμβόλαια για ΠΕΙΡ,  στα 2457 για ΤΕΝΕΡΓ και στα 2000 για ΟΠΑΠ. 

Σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά με αποτέλεσμα κάποια να εμφανίσουν νέα ρεκόρ υψηλών. Παράλληλα ενώ η αργία στις ΗΠΑ λόγω της Presidents Day δεν θα φέρει συναλλαγές στο φάρο των χρηματιστηρίων τα ΣΜΕ επί των δεικτών διαπραγματεύθηκαν στην Ασία με κέρδη.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +1,50%, ενώ στον μήνα +3,55% με επίδοση για το έτος -4,07%, ο 25άρης κέρδισε +1,04%, στον μήνα +3,71% και στο 2021 -4,47%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +3,25%, ενώ στον μήνα +4,87% και υποχωρεί στο 2021 οριακά -0,30%. Η μέση αξία ημερήσιων συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 55,4 εκατ. ευρώ και των πακέτων 9 εκατ.

Τα blue chip μετά και τη δεύτερη βδομάδα του Φεβρουαρίου έχουν την ακόλουθη εικόνα:

ΑΔΜΗΕ στη βδομάδα -1,23% στον Φεβρουάριο +0,84% στο 2021 -8,88%

ΑΛΦΑ στη βδομάδα +6,61% στον Φεβρουάριο +4,64% στο 2021 -17,21%

ΑΡΑΙΓ στη βδομάδα -3,21% στον Φεβρουάριο +2,80% στο 2021 -18,16%

ΒΙΟ στη βδομάδα -0,15% στον Φεβρουάριο +1,19% στο 2021 -9,09%

ΓΕΚΤΕΡΝΑ στη βδομάδα +10,68% στον Φεβρουάριο +14,23% στο 2021 +3,93%

ΔΕΗ στη βδομάδα +9,11% στον Φεβρουάριο +12,74% στο 2021 +7,20%

ΕΕΕ στη βδομάδα +6,00% στον Φεβρουάριο +11,79% στο 2021 +2,31%

ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη βδομάδα +10,85% στον Φεβρουάριο +2,14% στο 2021 -17,10%

ΕΛΠΕ στη βδομάδα -0,56% στον Φεβρουάριο -2,91% στο 2021 -1,30%

ΕΤΕ στη βδομάδα -0,43% στον Φεβρουάριο +5,64% στο 2021 -8,85%

ΕΥΔΑΠ στη βδομάδα +3,23% στον Φεβρουάριο +2,44% στο 2021 -2,33%

ΕΥΡΩΒ στη βδομάδα -4,28% στον Φεβρουάριο +2,48% στο 2021 2,70%

ΕΧΑΕ στη βδομάδα -0,28% στον Φεβρουάριο +1,00% στο 2021 -9,37%

ΛΑΜΔΑ στη βδομάδα +0,79% στον Φεβρουάριο -0,16% στο 2021 -10,56%

ΜΟΗ στη βδομάδα -1,31% στον Φεβρουάριο -2,50% στο 2021 -4,15%

ΜΠΕΛΑ στη βδομάδα -3,86% στον Φεβρουάριο +1,93% στο 2021 -7,11%

ΜΥΤΙΛ στη βδομάδα +1,39% στον Φεβρουάριο +2,65% στο 2021 +4,03%

ΟΛΠ στη βδομάδα -0,32% στον Φεβρουάριο +0,21% στο 2021 -3,49%

ΟΠΑΠ στη βδομάδα +0,57% στον Φεβρουάριο +5,34% στο 2021 -2,65%

ΟΤΕ στη βδομάδα -1,21% στον Φεβρουάριο +2,08% στο 2021 -7,06%

ΠΕΙΡ στη βδομάδα -12,13% στον Φεβρουάριο -17,11% στο 2021 -42,62%

ΣΑΡ στη βδομάδα +1,92% στον Φεβρουάριο -0,55% στο 2021 -3,53%

ΤΕΝΕΡΓ στη βδομάδα +1,84% στον Φεβρουάριο +2,28% στο 2021 +8,94%

ΤΙΤC στη βδομάδα +1,71% στον Φεβρουάριο -1,66% στο 2021 +3,64%

ΦΡΛΚ στη βδομάδα -1,04% στον Φεβρουάριο +1,06% στο 2021 -4,75%

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Πέτρος Τσούρτης  της Merit sec.

Δεύτερη ανοδική εβδομάδα για το Χ.Α., σύμφωνα με την πορεία των Διεθνών Αγορών και με βοήθεια από τα εξαιρετικά αποτελέσματα της Coca Cola Hellenic. Ωστόσο, ο όγκος συναλλαγών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ο ΓΔ να συσσωρεύεται μεταξύ 750 και 780 μονάδων.

Ο Τραπεζικός δείκτης είναι ο “αδύναμος κρίκος” της Αγοράς, λόγω της χαμηλότερης του αναμενόμενου ανάπτυξης το 2021, της αύξησης των ΜΕΑ και των επικείμενων Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου. Ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ότι το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς θα εκδοθεί αυτό το μήνα, προκειμένου η A.M.K. να γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Σύμφωνα με το Bloomberg, το ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα είναι έως €1 δισ.

Δεν υπάρχουν εσωτερικοί καταλύτες την επόμενη εβδομάδα και επομένως η πορεία των Διεθνών Αγορών θα καθορίσει και την βραχυπρόθεσμη τάση του ΓΔ. Σημειώνεται ότι ο ΚΜΟ 20 ημερών βρίσκεται στις 770 μονάδες. Στήριξη στις 750 και 714 μονάδες (ΚΜΟ 200) και ισχυρή αντίσταση στις 800.

Παραμένουμε θετικοί για Εταιρείες με αμυντικά χαρακτηριστικά και παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών, που προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και ΟΤΕ. Είμαστε ακόμα θετικοί για Κυκλικές Εταιρείες που η απόδοσή τους είναι δυναμική σε κανονικό περιβάλλον και προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως οι Jumbo και ΟΠΑΠ, καθώς και για Εταιρείες υπό αναδιάρθρωση με θετικούς καταλύτες όπως η ΔΕΗ.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι Τραπεζικές μετοχές προσφέρονται μόνο για trading, αλλά μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα δώσουν αξία στους Μετόχους, αφού θα έχουν καθαρίσει τους ισολογισμούς τους από το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα έχουν πραγματικά και όχι λογιστικά κεφάλαια.

Όσον αφορά τις Ευρωπαϊκές Εταιρείες, πολύ καλά ετήσια αποτελέσματα ανακοίνωσαν οι ING Groep και η La Française des Jeux (Γαλλική Λοταρία). Η συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα, η ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή την Τετάρτη και του δείκτη υπεύθυνων προμηθειών της Markit την Παρασκευή, είναι τα σημαντικότερα μακροοικονομικά νέα της εβδομάδας.

Νέα ιστορικά υψηλά σημείωσαν οι Αμερικανικές Αγορές αυτή την εβδομάδα. Η ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων και των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της FED την Τετάρτη, καθώς και του δείκτη υπεύθυνων προμηθειών της Markit την Παρασκευή, είναι τα σημαντικότερα μακροοικονομικά νέα της επόμενης εβδομάδας. Σημεία στήριξης οι 3887 και 3730 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 3960 και οι 4020 μονάδες.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Η νέα καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας (Lockdown) είναι γεγονός, χωρίς να ξαφνιάσει την Αγορά η οποία διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα διαπραγμάτευσης με την προηγούμενη εβδομάδα.

Αν και ακόμα η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα είναι επιβαρυμένη, η τάση των κρουσμάτων σε Χώρες με σημαντικό οικονομικό στίγμα, έχει καθαρά πτωτική εικόνα. Όσο οι εμβολιασμοί αυξάνονται η ανοσία των Πολιτών βελτιώνεται, ειδικά στο ευαίσθητο κομμάτι του Πληθυσμού, με αποτέλεσμα τα νούμερα να παρουσιάζουν αισθητή αποκλιμάκωση.

Διεθνώς, οι Επενδυτές αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει συντελεσθεί στον τομέα των εμβολιασμών και αυτό δικαιολογεί την ανθεκτικότητα των Αγορών, παρά την καταγραφή συνεχών ιστορικών υψηλών.

Την ίδια στιγμή η ρευστότητα που διοχετεύεται στο Σύστημα, για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τις Κεντρικές Τράπεζες, λειτουργεί σαν “δίχτυ ασφαλείας” στα Χρηματιστήρια, απέναντι στις αβεβαιότητες που έχει προκαλέσει η πολύμηνη διατάραξη της δραστηριότητας σε πολλούς οικονομικούς κλάδους (Εμπόριο, Τουρισμός, Μεταφορές κλπ).

Στο εσωτερικό το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον σε πιο παραγωγικές συζητήσεις, όπως η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων και η ολοκλήρωση των νομοσχεδίων για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των Τραπεζών. Οι ζυμώσεις για τις σκοπούμενες εταιρικές πράξεις έχουν ξεκινήσει αφυπνίζοντας και τμήμα της Επενδυτικής Κοινότητας που αν και κινείται επιλεκτικά ακόμα, φαίνεται να διατηρεί επαφή με τα εγχώρια επιχειρηματικά δρώμενα.

Σε αυτούς τους Επενδυτές αποδίδεται η κινητικότητα στον Τραπεζικό κλάδο, την ΔΕΗ, την ΓΕΚΤΕΡΝΑ και φυσικά την Coca Cola, η οποία έδειξε αντοχή και προσαρμοστικότητα στις δύσκολες συνθήκες του 2020, στις πρόσφατες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων.

Ο ορίζοντας νέων σταδιακά πυκνώνει με πολλές αφορμές σε κοντινό χρονικό διάστημα, που θα δώσουν ένα διαφορετικό και πιο ενδιαφέρον στίγμα, πέρα από την μονότονη αναφορά των στατιστικών της πανδημίας.

Τεχνικά η διαγραμματική εικόνα βελτιώθηκε, αναστέλλοντας το σενάριο των 710 μονάδων, χωρίς ωστόσο ο Γενικός Δείκτης να ανακτήσει το σημείο καμπής των 780 μονάδων. Πλέον στο σημείο αυτό συναντιόνται οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών, ορίζοντας την βασική αντίσταση στο δρόμο για τις 800 μονάδες.

Στα καλά νέα για τους αγοραστές είναι η επιστροφή του MACD σε θέση αγορών, για πρώτη φορά μέσα στο 2021 και η αισθητή βελτίωση των συναλλαγών οι οποίες σταθεροποιήθηκαν πάνω από τα 55 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση (με την βοήθεια των “πακέτων”), δηλώνοντας αύξηση του ενδιαφέροντος. Σε ανοδική τροχιά επέστρεψε και ο RSI, ο οποίος κινείται σε ουδέτερα επίπεδα.

Συμπερασματικά η τεχνική εικόνα υποδηλώνει μια προσωρινή ανακωχή, καθώς ακόμα δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για κίνηση προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση. Το σπάσιμο αυτής της ισορροπίας πάνω από τις 780, ή κάτω από τις 750, θα απελευθερώσει δυνάμεις, δίνοντας περισσότερο δυναμική στην κατεύθυνση της τάσης.

Οι Αγορές της Αμερικής θα είναι κλειστές την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ το μεσημέρι θα λάβει χώρα το τακτικό Eurogroup.

Την Τρίτη οι Μέτοχοι της Ευρωπαϊκής Πίστης θα αποφασίσουν, σε έκτακτη γ.σ. της ακύρωση ιδίων μετοχών της Εταιρείας.

Την ερχόμενη Πέμπτη η Μυτιληναίος διοργανώνει παρουσίαση, με θέμα την υπεύθυνη επένδυση (ESG) στην οποία θα αναλυθούν οι στόχοι και οι προοπτικές των νέων δραστηριοτήτων της πράσινης Οικονομίας, στην οποία πλέον έχει εισέλθει ο Όμιλος.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές ανέβηκαν σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε ρεκόρ υψηλών σήμερα Δευτέρα 15/2, καθώς η επιτυχημένη διάθεση εμβολίων κατά του COVID-19 αυξάνει παγκοσμίως τις ελπίδες για ταχεία οικονομική ανάκαμψη εν μέσω νέας δημοσιονομικής βοήθειας από την Ουάσινγκτον, ενώ οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν λόγω των αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,4% σε 736,4. Στις 9:00 δική μας ώρα κέρδιζε +0,57% και ήταν στις 737,65 μονάδες.  Στην Ιαπωνία ο Nikkei ανέβηκε αρχικά +1,1%, παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι η ανάκαμψη της χώρας από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση επιβραδύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο. Στις 9:00 δική μας ώρα κέρδιζε +1,69%.

Ο δείκτης αναφοράς της Αυστραλίας πρόσθεσε +1,01% ενώ τα συμβόλαια E-mini για το S&P 500 αυξήθηκαν κατά +0,4% στις ασιατικές συναλλαγές.

Οι αγορές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ είναι κλειστές για τις διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς. Οι χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ θα είναι κλειστές σήμερα για τις διακοπές της Presidents Day.

Το αποκορύφωμα της εβδομάδας πιθανότατα θα είναι τα πρακτικά της συνάντησης της  FOMC τον Ιανουάριο, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποφάσισαν να αφήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα. Τα στοιχεία σχετικά με τον πληθωρισμό οφείλονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Ιαπωνία, ενώ την Παρασκευή θα έχουμε από τις μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, την ανακοίνωση των τιμών στους  δείκτες PMI του Φεβρουαρίου