Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2007 11:22

Περικοπές έκτακτων αμοιβών στο Δημόσιο

ΕΛΕΓΧΟΥΣ στις έκτακτες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων θα πραγματοποιήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο πλαίσιο της στενότερης πολιτικής ελέγχου των κρατικών δαπανών και κυρίως των μισθολογικών, που εμφανίζουν υπερβάσεις.

Στόχος του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα, είναι η εξοικονόμηση δαπανών, από τα κονδύλια που διατίθενται για αμοιβές έναντι συμμετοχών σε συμβούλια και επιτροπές, για οδοιπορικά κ.λπ. η καταβολή των οποίων επιβαρύνει επιπλέον το κονδύλι της μισθοδοσίας αλλά και οδηγεί σε παρεκκλίσεις από την εισοδηματική πολιτική.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καλούνται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που έλαβαν στη διάρκεια του Α' εξαμήνου του 2007 έκτακτες αμοιβές για συμμετοχές σε επιτροπές και συμβούλια ή ομάδες εργασίας, να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην υπηρεσία προσωπικού, στην οποία θα αναγράφουν αναλυτικά κατά μήνα, τα ποσά έλαβαν.

Το Γενικό Λογιστήριο, προειδοποιεί ότι οι δηλώσεις θα διαβιβάζονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για έλεγχο, ενώ η παράλειψη υποβολής της δήλωσης, θα βαρύνει αποκλειστικά τον υπάλληλο, με όλες τις κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο. Η αναγραφή των έκτακτων και των κύριων αποδοχών, αποσκοπεί στο να διαπιστωθεί αν οι έξτρα αμοιβές, υπερβαίνουν ένα ορισμένο όριο, καθώς ο νόμος θέτει πλαφόν ως προς το ποσό των έκτακτων αμοιβών.

Στη σχετική εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τονίζεται ότι τα στοιχεία τρων εξαμηνιαίων δηλώσεων, πρέπει να συμφωνούν με αυτά των μηνιαίων υπεύθυνων δηλώσεων που υποβάλλει ο υπάλληλος για το ίδιο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, η υπηρεσία του κάθε υπαλλήλου που λαμβάνει πρόσθετες αμοιβές, θα αναγράφει και τις αποδοχές κύριας απασχόλησης του υπαλλήλου, για κάθε μήνα που λαμβάνει πρόσθετες αμοιβές. Οι κατά τόπους υπηρεσίες, οφείλουν να προωθήσουν έγκαιρα τις σχετικές δηλώσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για περαιτέρω επεξεργασία.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των έκτακτων αμοιβών στο Δημόσιο ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ ετησίως εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ, αφορούν υπερωρίες, αμοιβές σε συμβούλια και επιτροπές, και διάφορες άλλες παροχές και τα 300 εκατ. ευρώ δαπάνες για μετακινήσεις-οδοιπορικά.

Τα όρια των έκτακτων αμοιβών

Με βάση τη νομοθεσία, καθορίζονται ανώτατα όρια αμοιβών, για κάθε κατηγορία υπαλλήλων και συγκεκριμένα:

Υπερωρίες: Η υπερωριακή εργασία των υπαλλήλων του Δημοσίου των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ επιτρέπεται μόνο για την αντιμετώπιση εποχικών, εκτάκτων ή επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών. Με υπουργική απόφαση καθορίζεται ο αριθμός των υπαλλήλων, το χρονικό διάστημα υπερωριακής απασχόλησης και οι λόγοι που δικαιολογούν τις υπερωρίες. Οι ώρες απογευματινής υπερωριακής εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις εξήντα (60) ανά υπάλληλο μηνιαίως. Η υπερωριακή εργασία με αμοιβή κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες ή κατά τις νυχτερινές ώρες, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δεκαέξι (16) ώρες κατά περίπτωση το μήνα.

Επιτροπές: Σε υπαλλήλους ή ιδιώτες που συμμετέχουν σε μόνιμα ή προσωρινά συλλογικά όργανα, που λειτουργούν πέραν του κανονικού ωραρίου εργασίας των ανωτέρω υπαλλήλων και σε χρόνο που δεν καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση, με την ιδιότητα προέδρου, μέλους ή γραμματέα καταβάλλεται κατά συνεδρίαση ή μηνιαία, αποζημίωση. Η κατά συνεδρίαση αποζημίωση δεν μπορεί να είναι ανώτερη των επτά εκατοστών (7/100) του βασικού μισθού του 18ου Μ.Κ. της Υ.Ε. κατηγορίας και σε καμία περίπτωση, η αμοιβή, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πενήντα (50) συνεδριάσεις ετησίως, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων. Η μηνιαία αμοιβή αυτή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη, για μεν τους προέδρους από το βασικό μισθό του 18ου Μ.Κ. της Δ.Ε. κατηγορίας, για δε τα μέλη και τους γραμματείς από το ποσό που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αμοιβής του προέδρου με τους συντελεστές 0,85 και 0,65 αντίστοιχα. Η ανωτέρω μηνιαία αποζημίωση καταβάλλεται με την προϋπόθεση συμμετοχής σε τέσσερις συνεδριάσεις το μήνα.