Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 09:03

Market Beat: Τα διεθνή επιτρέπουν την αφομοίωση του αποτελέσματος των πρόσφατων αναταράξεων

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα την Τετάρτη, καθώς η υποχώρηση της Wall Street από τα ρεκόρ υψηλών έσυρε την Ευρώπη στο κόκκινο μετά από μια αρχική άνοδο που στηρίχθηκε στις αναφορές κερδών από εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της SocGen που τροφοδοτούσαν αισιοδοξία γύρω από μια ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη. Τα κέρδη από τις μετοχές πρώτων υλών και τις τράπεζες αντισταθμίστηκαν από τις απώλειες στους περισσότερους άλλους τομείς, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να είναι 0,23% χαμηλότερα. Οι κύριοι δείκτες μετοχών της Wall Street υποχώρησαν αφού σημείωσαν ρεκόρ στο άνοιγμα, με το τεχνολογικό Nasdaq Composite να πέφτει -0,4% μετά από μια σειρά ανοδικών κλεισιμάτων. Οι μετοχές τεχνολογίας οδήγησαν σε απώλειες την Ευρώπη, σημειώνοντας τη χειρότερη συνεδρία τους σε δύο εβδομάδες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα την Τετάρτη, καθώς η υποχώρηση της Wall Street από τα ρεκόρ υψηλών έσυρε την Ευρώπη στο κόκκινο μετά από μια αρχική άνοδο που στηρίχθηκε στις αναφορές κερδών από εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της SocGen που τροφοδοτούσαν αισιοδοξία γύρω από μια ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη. Τα κέρδη από τις μετοχές πρώτων υλών και τις τράπεζες αντισταθμίστηκαν από τις απώλειες στους περισσότερους άλλους τομείς, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να είναι 0,23% χαμηλότερα. Οι κύριοι δείκτες μετοχών της Wall Street υποχώρησαν αφού σημείωσαν ρεκόρ στο άνοιγμα, με το τεχνολογικό Nasdaq Composite να πέφτει -0,4% μετά από μια σειρά ανοδικών κλεισιμάτων. Οι μετοχές τεχνολογίας οδήγησαν σε απώλειες την Ευρώπη, σημειώνοντας τη χειρότερη συνεδρία τους σε δύο εβδομάδες.

Η Αθηναϊκή αγορά όμως έκλεισε πριν κοκκινίσουν οι δείκτες μετοχών της Wall Street και μετά από μια μεγάλη βουτιά την Τρίτη και παρά τις πιέσεις στα τραπεζικά blue chip (-1,48%) τα κέρδη των ΓΕΚΤΕΡΝΑ +5,90%, ΔΕΗ +5,41%, ΤΕΝΕΡΓ +2,73%, ΜΥΤΙΛ +2,51%, ΟΠΑΠ +2,31%, και ΕΛΠΕ +2,08% επέτρεψαν να κλείσει ο ΓΔ ανοδικά κοντά στις 763 μονάδες. 

Από καιρό τονίζουμε πως οι τράπεζες δεν είναι επενδυτικό πεδίο κατάλληλο για μικροεπενδυτές με διάθεση για κέρδη, μέσα από βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις. Μπορεί να εντυπωσιάζει το φαινόμενο, η μεταβλητότητα, στις τιμές των μετοχών που αποτελούσαν τις Rolls Royce της Σοφοκλέους, να θυμίζει τις βουτιές και τα άλματα θυγατρικών της Κλωνατέξ. Αλλά δεν δικαιώνει εύκολα τους ιδιώτες επενδυτές. Η εποχή αυτή βάζει σαν προτεραιότητα το να μην καούν κεφάλαια, παρά το να φέρουν κέρδη.

Η είδηση πως έχει ωριμάσει η διαδικασία για την ΑΜΚ της ΠΕΙΡ, η οποία προέκυψε μέσα από τη συνέντευξη του Μάρτιν Τζούρντα του επικεφαλής του ΤΧΣ στο Bloomberg, δεν προκαλεί αντιδράσεις ανακούφισης αλλά στρες. Κρίνοντας από την εικόνα των μεταβολών των τραπεζικών blue chip ενδοσυνεδριακά αντιμετωπίστηκαν ενιαία και κυρίως με βάση τον υπολογισμό της επιπλέον επιβάρυνσης που θα φέρει στα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους ο νέος κύκλος μέτρων περιορισμού του λιανικού εμπορίου. Στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 58,7 δις ευρώ ή το 35,8% των δανείων τους και ο κ Τζούρντα ανέφερε ως στόχο την υποχώρηση της αναλογίας στο 10%, έως το τέλος του 2021. Κανένας δεν υποστηρίζει να σβήσουν οι επενδυτές τις ΑΛΦΑ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ από τον επενδυτικό τους χάρτη. Η υπομονή και το ταπεινό μάζεμα μετοχών στις πολύ κόκκινες μέρες, ας αποτελέσει ζεσταματάκι πριν τις αποφασιστικές κινήσεις, όταν ξεκαθαρίσει το τραπεζικό τοπίο. 

Η σταθερότητα με την οποία διατηρήθηκε η τιμή της ΔΕΗ στο +5% και πάνω, μια μέρα που την έκαναν δύσκολη οι πιέσεις στις τράπεζες του 25άρη, υπογραμμίζει την ύπαρξη επενδυτικών αντανακλαστικών, όταν σαν αρωγός της ανόδου υπάρχει χειροπιαστός λόγος. Μπορεί αρκετές μέρες να ήταν παραμελημένες οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά χθες η εικόνα τους ήταν καλύτερη από των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Κάτι γίνεται από την πλευρά ορισμένων εγχώριων θεσμικών στη μεσαία  και αρκετά πιο διακριτική στις ταλαντώσεις κεφαλαιοποίηση. Η εποχή απαιτεί δράση και αντιδράσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα αναλόγως των “κυβικών” ενός εκάστου. Μακριά από ότι λάμπει, αν δεν ξέρουμε καλά το γιατί τελικά λάμπει.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Στη Wall Street παρά τα καλά αποτελέσματα τριμήνου στις ΗΠΑ και την καθησυχαστική δήλωση του Τζέρομ Πάουελ για τον πληθωρισμό φάνηκε πως επιστρέφει η επενδυτική επιφύλαξη. Ισχυρά  αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσε το Twitter (+13,5%). Παράλληλα, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γνωστοποίησε η Cisco Systems (-2,5%) στο τρίμηνο.

Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός κινήθηκε 0,3% υψηλότερα τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Η άνοδος ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός αύξησης του δείκτη παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,4%. Ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υποστηρίζοντας πως ο πληθωρισμός δεν θα δημιουργήσει προβλήματα.

Στη Wall Street ο Dow Jones έπιασε νέο ιστορικό υψηλό καθώς ενισχύθηκε +0,20% ή 61,97 μονάδες, στις 31.437,80, ο S&P 500 σημείωσε πτώση μόλις -0,03% στις 3.909,88 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,25% στις 13.972,53 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walgreens Boots (+3,1%) και Dow Inc (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Cisco Systems (-2,5%) και Boeing (-1,6%).

Το  δολάριο υποχώρησε οριακά έναντι του ευρώ στα 1,2122 δολάρια και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε χαμηλότερα στο 1,13%.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι ήπιες πιέσεις που ασκήθηκαν προς το τέλος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την επιδείνωση της εικόνας των αγορών στη Wall Street, οι αγορές εμφάνισαν μέτριες απώλειες, με τους επενδυτές για άλλη μια μέρα να επικεντρώνονται στα εταιρικά αποτελέσματα και στα μακροοικονομικά στοιχεία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,23% στις 409,47 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,11% στις 6.524,36 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -0,56% στις 13.932,97 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,36% στις 5.670,80 μονάδες.

Τις πρώτες απώλειες εδώ και δεκαετίες, τουλάχιστον από το 1987, κατέγραψε η Société Générale το 2020, υπήρξαν ωστόσο ενδείξεις για ανάκαμψη, καθώς τα κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Μειώνει κατά 8.000 τις θέσεις εργασίας η Heineken, με στόχο να εξοικονομήσει 2 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια. Η ζυθοποιία των Amstel, Tiger, Moretti ανακοίνωσε καθαρή ζημιά 204 εκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά, καθώς το κλείσιμο παμπ και μπαρ λόγω πανδημίας οδήγησαν τα έσοδα 17% χαμηλότερα.

Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 1,6%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,4%.

Το ευρώ κινείται υψηλότερα +0,1% σε σχέση με το δολάριο αγοράζοντας 1,2130 δολάρια.

ΧΑ

Με απώλειες του κλάδου των Τραπεζών (-1,48%) ανακούφισε το τελικό +0,79%

Την διαπραγμάτευση σφράγισε η επιμονή των πιέσεων στις Τράπεζες αλλά η φυγή από το ρίσκο αφορούσε σε λιγότερα blue chip από την Τρίτη. Υπήρξε χαλαρός συντονισμός με την πορεία των ευρωπαϊκών, όπου οι συναλλαγές άνοιξαν και συνέχισαν νευρικά και επίσης συντονισμένα ελαφρά ανοδικά, διατηρήθηκαν σε τιμές της τάξης του +0,3% πριν την ανοδική έναρξη στη Wall Street. Εδώ, στα πρώτα 30 λεπτά τα κέρδη του μέσου όρου κατά +1,27% τον πέρασαν πάνω από τις 766,5 μονάδες. Αμέσως μετά εμφανίστηκαν πιέσεις και αναζητώντας πυθμένα μετά την επίδραση τριών κυμάτων προσφοράς μετοχών πέρασε σε αρνητικό πεδίο. Ορίζοντας πυθμένα στις 12:42 η αντίδραση που ακολούθησε τον πέρασε πάλι σε θετικό πεδίο μόνιμα μετά τις 12:59. Ο τζίρος ξεπέρασε τα 53,2 εκατ. ευρώ της προηγούμενης συνόδου φθάνοντας τα 67,5 εκατ. ευρώ.. Ξεχώρισαν για την ημερήσια πτώση τους σε μέρα επιστροφής της τάσης για ανάκτηση θέσεων με εξαίρεση τις πρώτες σε πτώση ΠΕΙΡ ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ, με απώλειες ακολούθησαν   ΜΟΗ ΑΔΜΗΕ ΒΙΟ ΟΛΠ και ΣΑΡ. Ενώ στον αντίποδα, με κέρδη μεγαλύτερα του +2% έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΔΕΗ ΤΕΝΕΡΓ ΜΥΤΙΛ ΟΠΑΠ ΕΛΠΕ.

Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, είχαμε δυναμική πολλών κατευθύνσεων σε θετικό κυρίως πεδίο. Στο πρώτο μέρος  από την υπεροχή της ζήτησης μετοχών έναντι της προσφοράς, στα 27 πρώτα λεπτά ο ΓΔ χτύπησε στις 766,5  μονάδες, υποχώρησε ως τις 753,97, αλλά στις 15:36 και στις 16:01 έπιασε τις 763 περίπου. Στις 17:00, σταμάτησε στις 762,28 μονάδες.

Η αγορά έκλεισε με άνοδο +0,79% ενώ εμφάνισε στο πρώτο μέρος κέρδη ως +1,27% και απώλειες ως -0,34% στο χαμηλό μέρας  που ήταν  μεταβολές μεγαλύτερες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.  Ο ΓΔ στο κλείσιμο σταμάτησε στις 762,83 μονάδες, δηλαδή 8,86 πάνω στο κατώτερο μέρας.

Περιγραφή δυναμικής

Μετά από άνοιγμα στις 756,51 με πτωτικό  χάσμα  (0,37 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (756,88), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί νευρικά με

τάση που όρισε ο ΔΤΡ. Κυριάρχησε μετά από 40 λεπτά από την έναρξη έντονη προσφορά, με οδηγό τις εντολές πώλησης για τις τράπεζες και για λιγοστές μετοχές του 25άρη. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 12:42 και ήταν οι 753,97 από 756,88 μονάδες την περασμένη σύνοδο. Η εγγραφή του ανώτερου μέρας, ήρθε στις 10:57 και ήταν οι 766,51 από 776,37 μονάδες που ήταν το μέγιστο την προηγούμενη. Η αγορά σφραγίστηκε από το ενδιαφέρον των θεσμικών για ρευστοποίηση θέσεων τραπεζικά blue chip και σε μικρή ομάδα εκ των μετοχών του 25άρη, ενώ στα τραπεζικά η μεταβολή  στο μεγαλύτερο διάστημα δεν διέφερε ανά μετοχή ως τις 16:00 που η επιλεκτικότητα των πιέσεων μεγάλωσε την πτώση στην ΠΕΙΡ και την μάζεψε στα υπόλοιπα τρία.

Το αποτέλεσμα στην Αθήνα

Στην Αθήνα αυτή τη φορά, είχαμε χαλαρό συντονισμό με την παγκόσμια δυναμική όπου επικράτησε, με  δοκιμασίες και αναταράξεις πλάγια και ελαφρά ανοδική κίνηση για τους δείκτες του ευρώ. Στις δημοπρασίες εδώ, είχαμε υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 2,68 μονάδες κάτω από ανώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε με 8 από τα blue  chip με πτώση. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 51,936 από 51,609 δις ευρώ την περασμένη συνεδρία.

Ξεχώρισαν για τα κέρδη και την ώθηση στο ΓΔ από τα blue chip οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +5,90%, ΔΕΗ +5,41%, ΤΕΝΕΡΓ +2,73%, ΜΥΤΙΛ +2,51%, ΟΠΑΠ +2,31%, και ΕΛΠΕ +2,08%.

Ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν τρεις Τράπεζες και οι ΜΟΗ -0,96%, ΑΔΜΗΕ -0,83%, ΒΙΟ -0,58%, ΟΛΠ -0,53% και ΣΑΡ -0,11%.

Τη σύνοδο σφράγισε σχετικά ψηλότερο  έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με  πακέτα αξίας 2,844 από 3,251 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΔΕΗ και ΕΥΡΩΒ.

Η δε εμφάνιση απωλειών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση καθοδικής δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς ανήλθε στο 0,782% από 0,772% την προηγούμενη.

Επηρέασαν αρνητικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,48%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,99% από -5,72%, την ΕΤΕ στο +0,15% από -5,11% ΕΥΡΩΒ στο -1,58% από -4,91% και την ΠΕΙΡ στο -5,85% από -6,20%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +1,16% από -1,58%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (15 από 1) έναντι των καθοδικών (8 από 23) και δυο ΟΤΕ και ΑΡΑΙΓ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,79% οδηγήθηκε στις 762,83 από 756,88 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1816,93 από 1803,96 με ¨ανοδο +0,72%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 56,610 από 53,162 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,844 από 3,251 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 55 από 18, των καθοδικών 40 από 85 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 28 από 20.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Τα ΣΜΕ του 25άρη δεν δείχνουν προσδοκία για βαθειά διόρθωση

Στην τρίτη συνεδρίαση της βδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο για μικρό σχετικά διάστημα (από τις 11:25 ως τις 13:01) και σε θετικό στο υπόλοιπο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 1,80 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 12,97μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο, οι 1828,41, εμφανίστηκε στις 10:55.Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 12:42 και ήταν οι 1794,41. Το κλείσιμο στις 1816,93 από 1803,96 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,72% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 14,143 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 800 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1826,00 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1792,50, με τελευταίες πράξεις στις 1817,00 από 1797,25 και ανήλθαν σε 4601 από 4532 οι ανοικτές θέσεις. Εμφανίστηκε μέτριο ενδιαφέρον και για την σειρά Μαρτίου με 262 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 1826,00 μονάδες και κατώτερο τις 1794,50 ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1815,00 από 1806,50 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 342 από 412 τα ανοικτά συμβόλαια.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν χαμηλό. Στα calls του 25άρη λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 43 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1775 ως 1850 μονάδες σποραδικά. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Μαρτίου δεν διακινήθηκαν  συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 9 συμβόλαια την Τρίτη, για τιμή εξάσκησης τις 1800 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαρτίου διακινήθηκαν 23 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1775 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά ενισχύθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ  της ΑΛΦΑ με 14148 συμβόλαια λήξης Μαρτίου, της ΕΤΕ με 5791, της ΕΥΡΩΒ με 8217, της ΠΕΙΡ με 19534, της ΔΕΗ με 4379, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 316 για την τρέχουσα σειρά, και του ΟΤΕ με 552. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 25.841 συμβόλαια για ΠΕΙΡ,  στα 4754 για ΕΛΠΕ, στα 4100 για ΔΕΗ, στα 1362 για ΤΕΝΕΡΓ , στα 500 για ΜΠΕΛΑ,  στα 400 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ και στα 300 για ΑΡΑΙΓ. 

Οι εγχώριοι αναλυτές ζυγίζοντας τις αντιδράσεις των θεσμικών θεωρούν απίθανο να συνεχίσει ανοδικά η αγορά χωρίς τον προσανατολισμό των διαθέσεων με βάση τις κινήσεις των αποτιμήσεων στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Όσο για τη ζημία από το αυστηρότερο lockdown η αγοραία συναίνεση θεωρεί πως έχει σχεδόν πλήρως ενσωματωθεί στις τιμές πριν την εξαγγελία του. Η πιθανότερη κίνηση για την αγορά θεωρούν ότι είναι αυτή της συσσώρευσης. 

Από την Beta Sec. παρατήρησαν: “Πιστεύουμε πως το γενικό lockdown είναι αποτυπωμένο στις τιμές, με τον αντίκτυπο να μην είναι ‘ομόφωνος’, αλλά να καλύπτει τις περισσότερες μεγάλες Εισηγμένες του Χ.Α. Η προηγούμενη εμπειρία δείχνει πως επηρεάζει συγκεκριμένες Εταιρείες, ειδικά Τράπεζες, Ακίνητα, Λιανικό Εμπόριο, Μεταφορές και Διυλιστήρια. Από την άλλη πλευρά Εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Πληροφορικής και Εταιρείες Κοινής Ωφέλειας είναι πιο ανθεκτικές”. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ  επισημαίνει: “Το lockdown που επιβλήθηκε μετέθεσε τις προσδοκίες για επανεκκίνηση της Οικονομίας σε αβέβαιο μελλοντικό χρόνο, υποβαθμίζοντας τον πήχη της ορατότητας. Σαν αποτέλεσμα η διάθεση για ανάληψη επενδυτικών κινδύνων ελαττώθηκε δραστικά”. 

Η Fast Finance ΑΕΠΕΥ εκτιμά: Η Αγορά μπορεί βραχυπρόθεσμα να κινηθεί αρνητικά, λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων, ωστόσο αυτό δεν θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα, παρά μόνο την ψυχολογία, από την στιγμή που αναστολές, επιδοτήσεις και επιστρεπτέες συνεχίζονται. Το Χρηματιστήριο γνωρίζει πολύ καλά τα δεδομένα. Ότι και να συμβεί στην παρούσα φάση, οι κλάδοι που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα είναι οι ίδιοι που επλήγησαν από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού και πιθανότατα όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Η Αγορά άλλωστε, από τα χαμηλά του περυσινού Μαρτίου έχει αποτιμήσει την εικόνα τους στο ταμπλό, ενώ η μεγάλη διαφορά είναι ότι φέτος έχουμε αρχίσει να βλέπουμε ‘φως στο τούνελ’. Η Ενέργεια, η Βιομηχανία, η Πληροφορική και οι Κατασκευές, δεν θα δουν μεγάλη διαφορά. Ο FTSE25 έχει χωριστεί σε δύο ‘στρατόπεδα’, το Τραπεζικό και τους Άλλους. Ο Τραπεζικός ετεροχρονισμένος, προσπαθεί να πάρει μαζί του την Αγορά. Ότι βλέπουμε και θα δούμε στις επόμενες συνεδριάσεις μοιάζει να είναι το τέλος της ταλαιπωρίας, πριν την ουσιαστική κίνηση που φαίνεται να είναι ανοδική”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Στον απόηχο των αυστηρότερων μέτρων του lockdown, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά επέστρεψε στην βάση των 755 μονάδων, μετά από την αναιμική προσπάθεια των τελευταίων ημερών. Τα γρήγορα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης, όσον αφορά το υγειονομικό σκέλος, είναι προς την σωστή κατεύθυνση, όμως δεν επιτρέπουν στην Οικονομία να λειτουργήσει με ομαλό τρόπο.

Ελάχιστες οι αλλαγές στην χθεσινή ανακοίνωση του MSCI, ενώ καμία δεν αφορούσε την Ελλάδα, παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για ακόμη μία φορά. Οι όποιες αλλαγές σε σταθμίσεις, θα τεθούν σε ισχύ από τον επόμενο μήνα και θα ολοκληρωθούν στην δημοπρασία της 26ης Φεβρουαρίου, όπως και συνηθίζεται.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης επανήλθε στο σημείο εκκίνησης της περασμένης εβδομάδας και την στήριξη των 755 μονάδων, όπου και βρίσκεται ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 55 ημερών. Η συνεδρίαση της Δευτέρας και τα ψηλά των 781 μονάδων αποτελούν πλέον την κοντινότερη αντίσταση, με τον ΚΜΟ των 30 ημερών να εφάπτεται αυτών, ενισχύοντας την σημαντικότητα της. Απώλεια των 755 μονάδων θα επαναφέρει τους πωλητές στο προσκήνιο, με τις 725 - 720 μονάδες, να αποτελούν το επόμενο “ανάχωμα” της Αγοράς.

Αντιστοίχως και για τον δείκτη Τραπεζών, η επαναφορά στην βάση των 440 μονάδων αποτελεί αρνητική εξέλιξη, με την αδυναμία να είναι εμφανής. Τα υψηλά της Δευτέρας στις 476 μονάδες, σε συμβολή με τον ΚΜΟ των 30 ημερών, αποτελούν την σημαντικότερη αντίσταση. Στον αντίποδα απώλεια των 440 μονάδων, θα “στρέψει τα βλέμματα” στην στήριξη των 415 μονάδων, με την μεσοπρόθεσμη τάση, πλέον, να είναι πτωτική.

Όπως όλα δείχνουν, τα σκληρότερα μέτρα θα διατηρηθούν προς το άνω εύρος των τεσσάρων εβδομάδων που εξαγγέλθηκαν, καθιστώντας δύσκολη την “αναρρίχηση” του Γενικού Δείκτη σε ψηλότερα επίπεδα. Η πορεία των Διεθνών Αγορών θα είναι καθοριστική για την συνέχεια, με τον Γενικό Δείκτη να ισορροπεί, διαγραμματικά, σε λεπτό πάγο”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές κρατήθηκαν κοντά στα  ρεκόρ υψηλών σήμερα Πέμπτη 11/2, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα πρόσφατα άφθονα κέρδη, ενώ διατηρήθηκαν οι αισιόδοξες προσδοκίες από την υπόσχεση για ατελείωτα δωρεάν χρήματα μετά από μια ανάγνωση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που ανέδειξε την αύξησή του.

Οι αγορές στην Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν ήταν όλες κλειστές για διακοπές.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας πρόσθεσε +0,1%, έχοντας ήδη ανέβει για τέσσερις συνεδρίες για να είναι πάνω από 10% ψηλότερα μέχρι στιγμής φέτος.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αργεί αφού τελείωσε στην κορυφή των 30 ετών την Τετάρτη, ενώ ο κύριος δείκτης της Αυστραλίας διατηρήθηκε κοντά στην κορυφή των 11 μηνών.

Με την Κίνα κλειστή, υπήρξε μικρή αντίδραση στις ειδήσεις ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα εξετάσει την προσθήκη «νέων στοχευμένων περιορισμών» στον ασιατικό γίγαντα για ορισμένες ευαίσθητες εξαγωγές στον τομέα της τεχνολογίας και θα διατηρήσει τους δασμούς για τώρα.

Τα συμβόλαια για τα S&P 500 και NASDAQ ήταν και τα δύο αμετάβλητα, έχοντας σημειώσει ιστορικά υψηλά την Τετάρτη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον EUROSTOXX 50 και τα συμβόλαια FTSE δεν σημείωσαν άνοδο.