Με αναβάθμιση των υποδομών των κεντρικών αγορών της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας απαντά, όπως αναφέρει, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε μια χρονική συγκυρία όπου το εμπόριο πλήττεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Με αναβάθμιση των υποδομών των κεντρικών αγορών της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας απαντά, όπως αναφέρει, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε μια χρονική συγκυρία όπου το εμπόριο πλήττεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, θετικά αξιολογήθηκαν και εντάχθηκαν με χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ (από 10 εκατ. ευρώ η κάθε μία) οι αιτήσεις χρηματοδότησης για τη Δράση με τίτλο «Αναβάθμιση υποδομών ΟΚΑΑ Α.Ε. και ΚΑΘ Α.Ε. για την υποστήριξη της σύγχρονης επιχειρηματικότητας», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020, με Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Βιομηχανίας, Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (ΕΥΔΕ- ΒΕΚ).
Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑA Α.Ε.) και η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ Α.Ε.) αποτελούν δημόσιες επιχειρήσεις με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας). Εποπτεύονται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και δραστηριοποιούνται στην τροφοδοσία του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού με φρούτα, λαχανικά, κρέατα και αλιεύματα.
Η οργάνωση του εμπορίου και οι σύγχρονες μορφές διοίκησης που ακολουθούν οι δύο οργανισμοί έχει, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ως αποτέλεσμα περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα να έχουν επιλέξει να αναπτύξουν την επαγγελματική δραστηριότητά τους στις εγκαταστάσεις που διαθέτουν. Η ανάγκη εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού τους αποτελεί βασική προτεραιότητα, σημειώνει κι εξηγεί πως οι εγκεκριμένες παρεμβάσεις αφορούν στη συνολική αναβάθμιση των υποδομών τους στις εγκαταστάσεις τους στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Αποτελούν μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της χώρας για τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε οργανωμένους υποδοχείς, με στόχο αφ ενός την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με υποστηρικτικές, για τη λειτουργία τους, υποδομές, τη μεταφορά τεχνογνωσίας, τη δημιουργία αλυσίδων αξίας και οικονομιών κλίμακας, αφετέρου την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών στο πλαίσιο της εφαρμογής του εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού.
Με την υλοποίηση των δύο έργων επιδιώκεται να επιτευχθεί η βελτιστοποίηση των κτηριακών υποδομών του Ο.Κ.Α.Α και της Κ.Α.Θ., καθώς και των υποδομών αποθήκευσης και συντήρησης (ψυγείων), η αποτελεσματική διαχείριση της εσωτερικής κυκλοφορίας με την αναδιοργάνωση του δικτύου κυκλοφορίας και στάθμευσης στον χώρο των εγκαταστάσεων τους, η αναβάθμιση των συστημάτων ασφάλειας μέσω της αξιοποίησης σύγχρονου συστήματος φύλαξης και εποπτείας και η ριζική αναβάθμιση υποδομών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.