Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Ιουλίου 2007 12:01

Kraft: 5,3 δισ. ευρώ για τα μπισκότα LU της Danone

ΠΟΣΟΝ 5,3 δισ. ευρώ (7,2 δισ. δολ.) για τη δραστηριότητα μπισκότων LU της Groupe Danone SA, για να προωθήσει την επέκτασή της στην Ευρώπη, προσέφερε η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής μπισκότων στον κόσμο, Kraft Foods Inc.

Η Danone, με έδρα το Παρίσι, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής γιαουρτιού στον κόσμο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι βρίσκεται στο στάδιο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Kraft και πως ενδέχεται να επιτευχθεί μία συμφωνία έως το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Η Kraft εδρεύει στο Νόρθφιλντ στο Ιλλινόϊς των ΗΠΑ.

H LU, που παράγει τα μπισκότα Petit Ecolier και Crème Roulee και είχε πωλήσεις 2,2 δισ. ευρώ πέρυσι, δίνει στην Kraft μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στη Γαλλία, την Ιταλία ακι την Πολωνίας καθώς η επικεφαλής της εταιρείας, Irene Rosenfeld, επιδιώκει την ανάπτυξη εκτός των ΗΠΑ. Η Danone επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην επέκταση των γιαουρτιών, της Activia και Danacol και στα ποτά στις αναδυόμενες αγορές, που αναπτύσσονται ταχύτερα από το σκέλος των μπισκότων της.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Danone ανεστάλη πριν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης σήμερα στη Γαλλία. Οι μετοχές της σημείωναν άνοδο για τρεις ημέρες μετά τα δημοσιεύματα στις γαλλικές εφημερίδες ότι η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Kraft, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέλθει σε 31,9 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές της Kraft σημείωσαν άνοδο 28 σεντς, φθάνοντας στα 35,53 δολ. χθες η μία στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.

H LU έχει περίπου 15.000 υπαλλήλους διεθνώς και οι παγκόσμιες πωλήσεις αυξήθηκαν 3,1% πέρυσι. Η Γαλλία, όπου η εταιρεία απασχολεί 2.900 υπαλλήλους, αποτέλεσε πέρυσι πωλήσεις μπισκότων ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Πέρυσι η Kraft αγόρασε τα σκέλη μπισκότων της βρετανικής United Biscuits Group στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Η εξαγορά συμπεριλάμβανε τα δικαιώματα των σημάτων Ritz και Oreo στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και μετέτρεψε την Ε.Ε. την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά της Kraft.

Τα έσοδα στις χώρες της Ε.Ε. σημείωσαν αύξηση 19,3%, φθάνοντας στο 1,75 δισ. ευρώ το τρίμηνο έως και τον Μάρτιο και αποτέλεσαν το 20% των πωλήσεων της Kraft. Χωρίς την εξαγορά και την άνοδο των νομισμάτων, τα έσοδα σημείωσαν αύξηση 2,9%, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας στις 18 Απριλίου.

Τα έσοδα της Kraft κατά μέσον όρο αυξήθηκαν 3,3% τα πέντε τελευταία χρόνια, υστερώντας της ανόδου 7,6% της Kellogg Co. και 16% της General Mills Inc., της εταιρείας παραγωγής των δημητριακών Cheerios.

H γαλλική Danone έχει μερίδια σε εταιρείες παραγωγής γαλακτοκομικών και ποτών σε αναδυόμενες αγορές, από το Μεξικό έως την Κίνα. Εχει στην κυριότητά της το 20% της China Huiyuan Juice Group Ltd. στο Χονγκ Κονγκ, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγή χυμών της Κίνας και πέρυσι δημιούργησε ventures με την China Mengniu Dairy Co., τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής γάλακτος της χώρας.

Την εβδομάδα που πέρασε αύξηση το μερίδιό της στη μεγαλύτερη εταιρεία γαλακτοκομικών της Ρωσίας, OAO Wimm-Bill-Dann, στο 18,4%.