Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2021 11:01

Talk of the market: Αποφάσεις με δημοσιονομικό κόστος ενόψει

Οι φόβοι για lockdown τύπου Μαρτίου εγείρουν νέες ανησυχίες στην αγορά. 

Οι φόβοι για lockdown τύπου Μαρτίου εγείρουν νέες ανησυχίες στην αγορά. 

Την ίδια ώρα εξανεμίζονται οι προσδοκίες για συνέχεια της ανόδου στο Χρηματιστήριο, μετά την θετική εκκίνηση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, εν μέσω θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε χθες κατά 1,75%, με την αξία συναλλαγών να παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 55 εκατ. ευρώ ενώ υπενθυμίζεται ότι και την περασμένη εβδομάδα κινήθηκε κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ. 

Το ενδιαφέρον σήμερα εστιάζεται στις αλλαγές που θα ανακοινώσει η MSCI για τον ελληνικό δείκτη. Πρόκειται για την τακτική τριμηνιαία αναθεώρηση.

Για την αυριανή κινητοποίηση στην πλατεία Συντάγματος προετοιμάζονται οι επαγγελματίες της εστίασης, με συμβολική παράδοση των κλειδιών των επιχειρήσεων τους στην κυβέρνηση. Η δράση, που θα λάβει χώρα στην πλατεία Συντάγματος 10.00 - 14.00, συντονίζεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) αλλά υποστηρίζεται από πολλά σωματεία επαγγελματιών. Οι επαγγελματίες, αν και χαρακτήριζαν βελτιωμένο το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε χθες, σε σχέση με προηγούμενα, διεκδικούν εξειδίκευση των παροχών ώστε να καλύπτουν όλο το φάσμα των επιχειρηματιών, καθώς κι ένα πλέγμα προστασίας για την επανεκκίνηση.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως τονίζουν ότι ήδη ο κλάδος της εστίασης έχει στηριχθεί με συνολικό κονδύλι 1,9 δισ. ευρώ ενώ δεσμεύονται ότι θα λάβουν περαιτέρω μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας μετά το τέλος της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι χθες ο υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε μέτρα για τον περιορισμό του αντίκτυπου της πανδημίας που ανεβάζουν το συνολικό δημοσιονομικό κόστος στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε 5,9 δισ. ευρώ, πάνω από την εκτίμηση του προϋπολογισμού που προέβλεπε 7,5 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους. 

Ενισχύεται η συμβολή της Μytilineos στην ενεργειακή μετάβαση και απολιγνιτοποίηση της Ιταλίας, στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και στη βελτίωση της σταθερότητας της συχνότητας του ιταλικού δικτύου. Η εταιρεία, μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) απέκτησε συνολική χωρητικότητα 26 MW για δύο συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία (Battery Energy Storage System - BESS) με σκοπό την παροχή υπηρεσιών δικτύου Fast Reserve για λογαριασμό της Terna, του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας της Ιταλίας. Ανέλαβε δύο συμβάσεις και συγκεκριμένα στη Νότια Ιταλία (Μπρίντιζι 20 MW) και στη Σαρδηνία (Σάσαρι 6 MW). Παράλληλα, θα συμμετέχει στην εγκατάσταση ηλεκτροχημικών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας κοντά στους υποσταθμούς του Δικτύου του Διαχειριστή. 

Η Intralot ανακοίνωσε δεσμευτική συμφωνία με τον όμιλο Nexus στο Περού για την πώληση του συνόλου της συμμετοχής της ύψους 20% στην Intralot de Peru SA, η οποία είναι συγγενής εταιρεία του ομίλου που ενοποιείται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης. To τίμημα ανέρχεται σε 21 εκατ. δολ. σε μετρητά ενώ επιπλέον υπέγραψε επέκταση για τρία χρόνια του ισχύοντος συμβολαίου της με την Intralot de Peru SA μέχρι το 2024 για να συνεχίσει την παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας και υποστήριξης.

H Τεχνική Ολυμπιακή ανακοίνωσε ότι το πόρισμα για την πώληση του Πόρτο Καρράς θα παραδοθεί στις 5 Μαρτίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εταιρεία, οι πωλήτριες εταιρείες του ομίλου έχουν παράσχει όλα τα απαιτούμενα οικονομικά στοιχεία για την οριστικοποίηση του τιμήματος της συναλλαγής και συνεχίζουν να παρέχουν διευκρινίσεις που αιτείται ο ΙΑ (Independent Advisor). Σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΙΑ το πόρισμά του θα παραδοθεί στην εισηγμένη εταιρεία στις 5/3/2021.

naftemporiki.gr