Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Ιουλίου 2007 16:47

ΕΕΤΤ: Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός για το roaming

Μειώνονται σημαντικά τα τέλη διεθνούς περιαγωγής για τις φωνητικές κλήσεις (roaming), σε συνέχεια του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού διεθνούς περιαγωγής που τέθηκε σε ισχύ στις 30 Ιουνίου 2007. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας οφείλουν, ως τα τέλη Ιουλίου 2007, να αρχίσουν να παρέχουν στους Έλληνες που ταξιδεύουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Eurotariff με τις εξής χρεώσεις:

- Έως 0,49 € /ανά λεπτό (χωρίς ΦΠΑ) για την πραγματοποίηση κλήσεων.

-Έως 0,24 € /ανά λεπτό (χωρίς ΦΠΑ) για την λήψη κλήσεων.

Ειδικότερα, ο νέος κανονισμός προβλέπει τα ακόλουθα:

1. Οι συνδρομητές που επιθυμούν να λαμβάνουν τις χρεώσεις Eurotariff, πρέπει να υποβάλουν σχετικό αίτημα στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, η οποία οφείλει να ενεργοποιήσει την υπηρεσία μέσα σε ένα μήνα.

2. Εάν οι συνδρομητές δεν αιτηθούν τις χρεώσεις Eurotariff εντός δύο μηνών από τη διάθεση της υπηρεσίας και δε διαθέτoυν κάποιο ειδικό πακέτο περιαγωγής, εντάσσονται αυτόματα στο Eurotariff.

3. Εάν οι συνδρομητές δεν αιτηθούν τις χρεώσεις Eurotariff και διαθέτουν ειδικό πακέτο περιαγωγής, θα παραμείνουν σε αυτό μέχρι την υποβολή αιτήματος στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για παροχή της υπηρεσίας Eurotariff.

Eπισημαίνεται ότι από τις αρχές Οκτωβρίου 2007 οι Έλληνες συνδρομητές που φτάνουν σε ένα κράτος μέλος, θα ενημερώνονται από τον πάροχό τους μέσω SMS για το κόστος πραγματοποίησης και λήψης κλήσεων.

Η εφαρμογή του νέου κανονισμού αναμένεται να οδηγήσει σε μειώσεις της τάξεως του 50% στις τιμές διεθνούς περιαγωγής για τους Έλληνες συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας και να ενισχύσει τη διαφάνεια ως προς τις χρεώσεις αυτές καθώς οι καταναλωτές αποκτούν τη δυνατότητα να ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή για τα τέλη roaming που ισχύουν στη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ταξιδεύουν.

Η ΕΕΤΤ, όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της, θα παρακολουθεί και θα εποπτεύει την ορθή εφαρμογή του νέου κανονισμού περιαγωγής, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα προβεί σε περαιτέρω ενημερωτικές ενέργειες με σκοπό την πληρέστερη πληροφόρηση των καταναλωτών για θέματα roaming.