Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2001 21:38

Eυρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν σήμερα οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών μετά τη σημερινή προειδοποίηση της διοίκησης της σουηδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Ericsson, ότι το πρώτο οικονομικό τρίμηνο του 2000 η εταιρεία θα εμφανίσει ζημίες.

Το κλίμα για τις μετοχές των εταιρειών του ευρύτερου τεχνολογικού τομέα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο η σημαντική υποχώρηση του Nasdaq στην άλλη όχθη του Ατλαντικού (αυτή την ώρα βρίσκεται στις 1.1973,07 μονάδες μειωμένος κατά 3,88%).

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ειδικότερα, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.826,5 μονάδες μειωμένος κατά 1,53% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Βαριές απώλειες, της τάξεως του 13,94%, κατέγραψε η τιμή της μετοχής του βρετανικού ασφαλιστικού ομίλου Prudential Plc μετά τη σημερινή ανακοίνωση ότι προχώρησε στην εξαγορά της American General Corp. Σύμφωνα με αναλυτές, το τίμημα της εξαγοράς κρίθηκε υπερβολικό από τους επενδυτές. Με πτώση 8,90% έκλεισε η μετοχή της κατασκευάστριας εταιρείας ημιαγωγών ARM Holdings.

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε στις 5.242,4 μονάδες με πτώση κατά 2,36%. Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής της σημερινής συνεδρίασης με τις μετοχές των εταιρειών Alcatel και France Telecom να υποχωρούν κατά 7,67% και 4,35% αντίστοιχα. Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών Stmicroelectronics και Cap Gemini.

Πτωτικά κινήθηκε σήμερα και ο δείκτης Xetra DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο οποίος έκλεισε στις 6.046,56 μονάδες μειωμένος κατά 2,54%. Σοβαρές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές κορυφαίων εταιρειών από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας, όπως οι: SAP, Siemens, Infineon Τechnologies και Deutsche Telekom. Με απώλειες της τάξεως του 3,89% έκλεισε και η μετοχή της Deutsche Telekom.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στις συνεδριάσεις των υπόλοιπων χρηματιστηρίων. Στο Αμστερνταμ, ο δείκτης AEX έκλεισε στις 582,99 μονάδες (-2%), στο Μιλάνο ο δείκτης MIB 30 στις 38.193 μονάδες (-2,67%), στη Μαδρίτη ο δείκτης ΙBEX 35 στις 9.494,8 μονάδες (-2,38%) και, τέλος, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 7.399,8 μονάδες (-1,80%).

Δυσοίωνες, πάντως, είναι οι προβλέψεις αναλυτών και για τις επόμενες συνεδριάσεις, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αγορά δείχνει να μην έχει προεξοφλήσει, όπως αρχικά είχε θεωρηθεί, τα μειωμένα, σε σχέση με τις εκτιμήσεις, κέρδη των εταιρειών.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Khuram Chaudhry, αναλυτή της Merrill Lynch, οι προειδοποιήσεις εταιρειών σχετικά με τη μελλοντική τους κερδοφορία αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η μία μετά την άλλη διαπιστώνουν στην πράξη την αρνητική επίδραση που ασκεί η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας στα οικονομικά τους αποτελέσματα.