Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2007 09:54

Διακρατική συμφωνία με Αζερμπαϊτζάν

ΓΙΑ ΤΗΝ εξασφάλιση ποσοτήτων φυσικού αερίου, συζητά σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, με τον Αζέρο ομόλογό του Heydar Babayev, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προοπτική δημιουργίας του Ελληνο-Ιταλικού αγωγού και η ανάγκη για ποσότητες φυσικού αερίου προέλευσης Αζερμπαϊτζάν, οδηγούν τόσο την ελληνική, όσο και την ιταλική κυβέρνηση, σε σκέψεις για τη σκοπιμότητα της υπογραφής διακρατικής συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν, η οποία θα διασφάλιζε τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Με δεδομένο ότι ο χρόνος για τις πρώτες εξαγωγές αζέρικου αερίου προς την Ευρώπη, έχει μετατεθεί για το 2012, κρίνεται ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω συζητήσεις που θα διασφαλίσουν ποσότητες αερίου, για τα σχέδια μεταφοράς τα οποία σχεδιάζονται.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί, ότι Τουρκία, Ελλάδα και Ιταλία, πρόκειται να υπογράψουν τριμερή διακρατική συμφωνία, για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού μεταφοράς αερίου προς Ιταλία.

Εξάλλου χθες ο κ. Σιούφας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι εξελίξεις στα θέματα του υπουργείου και τα θέματα των αγωγών.

Τέλος ο υπουργός Ανάπτυξης, αναφορικά με την επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στο Κέντρο Κατανομής Φορτίου του ΔΕΣΜΗΕ, στον Αγιο Στέφανο, εξέφρασε με δηλώσεις του τη δυσαρέσκειά του για το ότι δεν ενημερώθηκε για την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις εγκαταστάσεις φορέα που εποπτεύεται από το ΔΕΣΜΗΕ και όχι από τη ΔΕΗ, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος τέλος αναφέρθηκε στα έργα ενίσχυσης του συστήματος, χάρις στα οποία διαχειρίστηκε ο ΔΕΣΜΗΕ φορτία 10.500 MW.

Μ.Κα.