Πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο ισχύει για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις των κλάδων του λιανεμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και των μεταφορών, που έχουν μισθωμένα τα ακίνητα των επαγγελματικών τους εγκαταστάσεων και υποχρεώθηκαν, με κρατική εντολή, να παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον έως και τις 15 Ιανουαρίου.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
[email protected]
Πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο ισχύει για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις των κλάδων του λιανεμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και των μεταφορών, που έχουν μισθωμένα τα ακίνητα των επαγγελματικών τους εγκαταστάσεων και υποχρεώθηκαν, με κρατική εντολή, να παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον έως και τις 15 Ιανουαρίου.
Η απαλλαγή αυτή προβλέπεται και για τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα βιβλιοπωλεία. Η σχετική διάταξη, η οποία περιελήφθη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, τίθεται άμεσα σε ισχύ από την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με άλλη διάταξη του ιδίου υπό ψήφιση νομοσχεδίου, οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητά τους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα λάβουν από τον κρατικό προϋπολογισμό αποζημίωση, η οποία θα είναι ίση με το 80% των συμφωνηθέντων μισθωμάτων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα. Επιπλέον, στα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές θα καταβληθεί αποζημίωση από το κράτος ίση με το 60% του μηνιαίου μισθώματος τόσο για τον μήνα Ιανουάριο όσο και για τον μήνα Φεβρουάριο.
Το μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, καθώς και όσες υπολειτουργούν έχοντας σε αναστολή μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους. Όπως διευκρίνισε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο μέτρο συμπεριλαμβάνονται:
* Όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.
* Οι επιχειρήσεις της εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, καφετέριες, σνακ μπαρ κ.λπ.), ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα.
* Τα κομμωτήρια.
* Τα κέντρα αισθητικής.
* Οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι, χώροι μουσικών εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική) και του αθλητισμού (επιχειρήσεις εκμετάλλευσης αθλητικών χώρων-εγκαταστάσεων κ.λπ.).
* Τα γυμναστήρια.
* Τα βιβλιοπωλεία.
* Λοιπές επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, για ολόκληρη την περίοδο από τον Νοέμβριο ή από τον Δεκέμβριο του 2020 έως και τις 15 Ιανουαρίου 2021 ή παραμένουν μέχρι και σήμερα κλειστές.
* Οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.
* Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών μεταφορών, οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.
Με βάση τα παραπάνω, ιδιοκτήτης που είναι φυσικό πρόσωπο και έχει συμφωνήσει με επιχειρηματία μισθωτή να λαμβάνει κάθε μήνα ενοίκιο ύψους 3.000 ευρώ, θα λάβει -για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021- αποζημίωση συνολικού ύψους 4.800 ευρώ από το κράτος (2.400 ευρώ για τον Ιανουάριο και 2.400 ευρώ για τον Φεβρουάριο) εάν η επιχείρηση του μισθωτή έχει παραμείνει κλειστή με κρατική εντολή τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.
Πιθανή επέκταση του μέτρου και για τον μήνα Μάρτιο
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης των παραπάνω ευνοϊκών διατάξεων και για τον Μάρτιο. Στην περίπτωση αυτή, όλες οι παραπάνω κατηγορίες επιχειρήσεων δεν θα πληρώσουν ούτε 1 ευρώ ενοίκιο και τον μεθεπόμενο μήνα, ενώ οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα λάβουν και πάλι ως αποζημίωση το 80% του συμφωνηθέντος μισθώματος του μηνός Μαρτίου.
Προς το παρόν, μετά την κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή των παραπάνω διατάξεων, το τοπίο όσον αφορά τις αναγκαστικές μειώσεις ενοικίων και τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών διαμορφώνεται ως εξής στο πρώτο δίμηνο του 2021:
1. Μείωση μισθωμάτων μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021. Τα μισθώματα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου 2021 διακρίνονται ως προς τη μείωσή τους σε τρεις κατηγορίες:
Μείωση 100%: Ισχύει μόνο για τα επαγγελματικά μισθώματα συγκεκριμένων κατηγοριών επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου 2020 και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021. Στις κατηγορίες αυτές συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών.
Μείωση 40%: Ισχύει για τα επαγγελματικά μισθώματα των επιχειρήσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενες και για τα μισθώματα της κύριας (και φοιτητικής) κατοικίας των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεπώς, στις περιπτώσεις αυτές οι μισθωτές πρέπει να καταβάλουν το 60%.
Μηδενική μείωση: Δεν προβλέπεται καμία μείωση:
α) Για τα μισθώματα των επιχειρήσεων που συνεχίζουν ακώλυτα τη λειτουργία τους, όπως τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία κ.λπ.
β) Για τα μισθώματα κύριας κατοικίας που καταβάλλουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα (όσοι απασχολούνται σε μη πληττόμενες επιχειρήσεις), οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι επιχειρηματίες, οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι εισοδηματίες και κάθε άλλη κατηγορία ενοικιαστών κύριας κατοικίας.
γ) Για τα μισθώματα δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής, προσωρινής διαμονής και για μισθώσεις που αφορούν κάθε άλλο είδος χρήσης, πλην της κύριας κατοικίας εργαζόμενου του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί λόγω της αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας της επιχειρήσεως στην οποία εργάζεται.
2. Αποζημίωση εκμισθωτών για τις μειώσεις μισθωμάτων:
* Για τους μήνες Μάρτιο - Οκτώβριο 2020 η αποζημίωση είχε τη μορφή συμψηφισμού του 30% της εισοδηματικής απώλειας λόγω μείωσης του ενοικίου με τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. Για όσους φορολογούμενους ιδιοκτήτες δικαιούνταν συμψηφισμό με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αλλά πριν αυτός γίνει είχαν ήδη εξοφλήσει πλήρως τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ έτους 2020, ο συμψηφισμός θα γίνει πλέον με τις φορολογικές υποχρεώσεις του 2021.
* Η αποζημίωση προς τους ιδιοκτήτες για τις μειώσεις κατά 40% των ενοικίων των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2020, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021 στις περιπτώσεις των απλώς «πληττόμενων» επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους αυξήθηκε πλέον, καθώς ισούται με το 50% της απώλειας λόγω μείωσης του ενοικίου.
* Ειδικά για τις περιπτώσεις στις οποίες μισθώτριες είναι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή ή υποχρεώθηκαν σε δραστικό περιορισμό των δραστηριοτήτων τους και οι οποίες απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση καταβολής ενοικίων, η αποζημίωση των ιδιοκτητών για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 θα φτάσει σε ποσοστό 80% της εισοδηματικής απώλειας (που είναι πλέον ολόκληρο το ενοίκιο).
* Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος.
Τελευταία παράταση
Παρατείνεται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2021 η προθεσμία για την υποβολή των «Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», αρχικών ή τροποποιητικών, για παλιές και νέες μισθώσεις που ήταν σε ισχύ μέχρι και τη 12η Ιουνίου 2020. Την παράταση προβλέπει απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γεωργίου Πιτσιλή. Η παράταση αυτή περιλαμβάνει και τις μισθώσεις που είχαν συναφθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2014, για τις οποίες δεν υπήρχε υποχρέωση υποβολής «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας». Η ΑΑΔΕ σημειώνει ότι η παράταση αυτή είναι η τελευταία που δίνεται.