Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 10 Ιουλίου 2007 09:14

T.T.: Πωλείται το 15%-25% σε αναζήτηση 600 εκατ. €

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ χθες οι προετοιμασίες πώλησης ποσοστού 15% έως 25% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, προς Ελληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές κίνηση που αναμένεται να ολοκληρώσει για φέτος το βασικό κορμό του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Οι διεθνείς ανάδοχοι, η Goldman Sachs και η Citigroup και οι ανάδοχοι για την Ελλάδα, η Εθνική και η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησαν χθες τον τελικό γύρο επαφών με θεσμικά χαρτοφυλάκια προκειμένου να ανοίξει σήμερα το βιβλίο προσφορών.

Το χτεσινό κλείσιμο

Η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έκλεισε χθες στα 18 ευρώ που θα αποτελέσει και τιμή αναφοράς για τη διάθεση των μετοχών. Σε ό,τι αφορά το ακριβές ποσοστό του ΤΤ που θα διατεθεί θα εξαρτηθεί οπό το στόχο που τίθεται από το οικονομικό επιτελείο για τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων. Στο κείμενο του προϋπολογισμού έχει συμπεριληφθεί ποσό ύψους 1,7 δισ. ευρώ το οποίο θα αποτελεί έσοδα αποκρατικοποιήσεων και το οποίο θα διατεθεί για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Η διάθεση του 10,7% του ΟΤΕ απέφερε έσοδα ύψους 1,15 δισ. ευρώ. Με δεδομένο λοιπόν ότι δεν υπάρχει άλλη μεγάλη αποκρατικοποίηση στο πρόγραμμα του ΥΠΟΙΟ, το ποσοστό από το ΤΤ που θα πρέπει να διατεθεί μπορεί να φτάσει το 25% και η τιμή διάθεσης τα 18 ευρώ ώστε τα έσοδα να φτάσουν αντίστοιχα περίπου τα 600 εκ. ευρώ.

Το ενδεχόμενο διάθεσης ενός τέτοιου ποσοστού άφησε ανοιχτό ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας. Ο κ. Γιώργος Αλογσκούφης ερωτώμενος πρόσφατα για το θέμα της αποκρατικοποίησης του ΤΤ είχε δηλώσει ότι αποτελεί πρόθεση του υπουργείου το ποσοστό του δημοσίου στην Τράπεζα να μειωθεί κάτω από το 50% από το 65,1% που διαθέτει σήμερα προκειμένου να φύγει από τον άμεσο έλεγχο του δημοσίου.

Με τη διάθεση συνεπώς 35,2 εκατ. μετοχών, δηλαδή το 25% του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΤ, η συμμετοχή του Δημοσίου μειώνεται στο 40%. Αν αφαιρεθεί και το 10% που ανήκει στα ΕΛΤΑ τότε η άμεση συμμετοχή του Δημοσίου θα βρεθεί στο 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΤ.

Οι δύο πιθανές τιμές

Αν το δημόσιο διαθέσει ποσοστό περίπου 20% δηλαδή περίπου 28,1 εκ. μετοχές και η τιμή διάθεσης παραμείνει κοντά στα 18 ευρώ του χθεσινού κλεισίματος τα έσοδα θα προσεγγίσουν τα 500 εκ. ευρώ ενώ αν επιλεγεί η πιο συντηρητική λύση της διάθεσης ποσοστού 15-16% τότε τα έσοδα θα είναι περίπου 400 εκ. ευρώ.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι του placement της Τράπεζας έχουν προηγηθεί περιορισμένης έκτασης Roadshow σε επιλεγμένα θεσμικά χαρτοφυλάκια θα οποία και θα συμμετέχουν στη σημερινή επίσημη διάθεση μετοχών.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ


Κινητοποιήσεις των εργαζομένων

ΜΕ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ απεργιακές κινητοποιήσεις απειλούν οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αντιδρώντας στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού. «Η κυβέρνηση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου των εργαζομένων στο ΤΤ, «έχει επιλέξει τη διάθεση πακέτου μετοχών μόνο σε θεσμικούς επενδυτές και όχι στο ευρύ επενδυτικό κοινό». Οι προειδοποιητικές κινητοποιήσεις αφορούν 4ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 11/7 από 12.00 έως 16.00, 4ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 13/7 από 12.00 έως 16.00, 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 16/7 και 48ωρη απεργία την Πέμπτη και Παρασκευή 19-20/7.