Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 09:35

Market Beat: Η δυναμική των διεθνών αγορών δεν ευνοεί την άνοδο στην Αθήνα  

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν από τα ρεκόρ υψηλών σήμερα Παρασκευή 22/1, καθώς οι επενδυτές απέσυραν κάποια χρήματα από τον πάγκο της αγοράς, μετά από το πρόσφατο ράλι που οδήγησε στην ελπίδα ότι ένα τεράστιο σχέδιο οικονομικής τόνωσης των ΗΠΑ από τον εισερχόμενο Πρόεδρο Joe Biden, θα βοηθήσει να μετριασθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του COVID-19.

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν από τα ρεκόρ υψηλών σήμερα Παρασκευή 22/1, καθώς οι επενδυτές απέσυραν κάποια χρήματα από τον πάγκο της αγοράς, μετά από το πρόσφατο ράλι που οδήγησε στην ελπίδα ότι ένα τεράστιοσχέδιο οικονομικής τόνωσης των ΗΠΑ από τον εισερχόμενο Πρόεδρο Joe Biden, θα βοηθήσει να μετριασθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του COVID-19.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την κορυφαία προτεραιότητα της διοίκησής του, ένα σχέδιο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και ορισμένοι αντιτίθενται στην τιμή. Οι Δημοκρατικοί ανέλαβαν τον έλεγχο της Γερουσίας των ΗΠΑ την Τετάρτη, αν και θα χρειαστούν ακόμη υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους για να περάσουν το πρόγραμμα.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ΗΠΑ αυξήθηκε έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων μετά από τρεις συνεχόμενες ημέρες απώλειας. Το ενιαίο νόμισμα ήταν σταθερό ακόμη και όταν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε για μια νέα αύξηση των μολύνσεων COVID-19 και την προοπτική παρατεταμένων περιορισμών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τις οικονομικές προοπτικές της περιοχής. Η ΕΚΤ, η οποία διατήρησε σταθερά τα επιτόκια την Πέμπτη, δεσμεύθηκε επίσης να παράσχει περισσότερη υποστήριξη στην οικονομία εάν χρειαστεί.

Σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι τιμές στην έναρξη ήταν πολύ ψηλότερα από τα επίπεδα στα οποία οδηγήθηκαν, μετά από την πρώτη ώρα της διαπραγμάτευσής τους. Ωστόσο αυτή η βουτιά από το άνοιγμα, δεν έφερε σε όλους αρνητικό πρόσημο μεταβολής. Θα λέγαμε λοιπόν πως οι επενδυτές και στην Αθήνα μια παρόμοια δυναμική έδωσαν στους δείκτες. Μόνο που εδώ είχαμε για τον ορισμό του πυθμένα πέρασμα σε αρνητικές μεταβολές και διατήρηση των απωλειών, αν και πάλι ήταν μικρές. Παρόμοια εικόνα είχαν τα χρηματιστήρια της Ιταλίας και της Γαλλίας. Η πορεία ήταν πλάγια ανάμεσα στις 797 και τις 800 μονάδες από τις 12:20 ως τις 15:15 που ο τζίρος έπιασε τα 30 εκατ. ευρώ με τον ΓΔ τότε στις 799,03 με πτώση -0,22%. Τελικά η ζώνη τιμών δεν άλλαξε και πολύ ως το κλείσιμο.

Η εξήγηση για αυτή ήταν πως οι θεσμικοί περίμεναν την απόφαση της ΕΚΤ και κυρίως τις εκτιμήσεις για το μέλλον της οικονομίας του ευρώ, πριν κινηθούν αποφασιστικά. Τελικά ούτε η ΕΚΤ της κ Λαγκάρντ, με το γνωστό μαντήλι στον ένα ώμο, κατάφερε να αλλάξει τη διάθεση των συναλλασσόμενων, η οποία στην αρχή ήταν βασισμένη στην αισιοδοξία και αργότερα την ψαλίδισε η επιφύλαξη για την οικονομία της χώρας, στο πρώτο τρίμηνο. Το βασικό στην παρουσίασης της εικόνας από την ΕΚΤ ήταν η παραδοχή πως η ευρωζώνη έκλεισε το 2020 με πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η ανάπτυξη στο πρώτο του τρέχοντος έτους.

Εδώ η εστίαση του ενδιαφέροντος στις τράπεζες ήταν ξεκάθαρη και σταθερές πιέσεις ασκήθηκαν, σε ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ, μετά από την ενθουσιώδη έναρξη (όταν ο ΔΤΡ έφθασε να κερδίζει +1,6% με τον ΓΔ στο +1%). Για την ΕΤΕ οι θεσμικοί επέτρεπαν στο μεγαλύτερο διάστημα άνοδο +1,4% περίπου, ενώ τα κέρδη της είχαν ξεπεράσει αρχικά το +3%. Έκλεισε στο +1,9%. Με τα παραπάνω θέλουμε να υποστηρίξουμε ότι η τρέχουσα δραστηριότητα στον κλάδο λαμβάνεται υπόψη και η γνώση της σημασίας της συνάντησης της Τράπεζας με το CVC για την Εθνική Ασφαλιστική ήταν η αιτία για την διαφορετική αντιμετώπιση.

Η εικόνα της αγοράς σύμφωνα με εγχώριους παράγοντες οφείλεται στο ότι σταδιακά όλοι, δεν περιμένουν εδώ ανάκαμψη στο πρώτο τρίμηνο. Μια πιο απαιτητική συνθήκη έθεσαν οι αναλυτές της Citigroup, αναφέροντας στην τελευταία τους έκθεση ότι η μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό προκάλεσε την μεγάλη ύφεση από την πανδημία και ενώ χρονικά βλέπουν ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο, θέτουν έναν ποιοτικό όρο. Αφορά στο ότι θα χρειαστεί να τεθεί πρώτα υπό έλεγχο η πανδημία και μετά, οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι όντως άνω του μέσου για την ευρωζώνη.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Στις 900.000 έφτασαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Ιανουαρίου. Είναι κατά 26.000 λιγότερες σε εβδομαδιαία βάση. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσουν τις 925.000, σύμφωνα με την έρευνα του Dow Jones. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα το οποίο προβλέπει την έναρξη της διαδικασίας για την επανένταξη της χώρας στη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Στο εταιρικό μέτωπο, ισχυρά αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Travelers. Επίσης, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γνωστοποίησε η Intel. Έτσι στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -0,04% ή 12,37 μονάδες, στις 31.176,01, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,03% στις 3.853,07 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,55% στις 13.530,91 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+6,5%) και Apple (+3,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Chevron (-3,2%) και Walgreens Boots (-2%).

Το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα στο 1,10%. Στα commodities, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 0,3% και η τιμή του χρυσού σημείωσε οριακή πτώση.

ΕΥΡΩΠΗ

Μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ξέσπασαν πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Αμετάβλητα θα παραμείνουν τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει το έκτακτο πρόγραμμα αντιμετώπισης της πανδημίας (PEPP), συνολικού ύψους 1,85 τρις  ευρώ, έως τον Μάρτιο του 2022. Θα επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτώνται στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023. Η νέα αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού και τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε πολλά κράτη μέλη της ευρωζώνης διαταράσσουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, επισήμανε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε οριακά +0,01% στις 410,89 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,37% στις 6.715,42 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -0,11% στις 13.906,67 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,67% στις 5.590,79 μονάδες.

ΧΑ

Η ρητορική της ΕΚΤ δεν ευνόησε τις ελληνικές αξίες

Την διαπραγμάτευση σφράγισε η εναλλαγή στην υπεροχής της ζήτησης έναντι της προσφοράς στην διάρκεια  της συνεδρίασης, σε συντονισμό με την πορεία των ευρωπαϊκών που ήταν με κέρδη αρχικά αλλά μετά την εμφάνιση στη συνέντευξη τύπου της επικεφαλής της ΕΚΤ  κ Λαγκάρντ, γύρισαν  πτωτικά. Ο τζίρος πάλι πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ χωρίς να ξεπεράσει τα 54. Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους οι ΕΥΔΑΠ +2,37% και ΑΡΑΙΓ +2,27% και για τις ημερήσιες απώλειες τους ΑΛΦΑ ΠΕΙΡ ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΒΙΟ με πτώση πάνω από -2%.

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, είχαμε δυναμική δύο όψεων. Στο πρώτο μέρος  από την υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς μετοχών εμφανίστηκε άνοδος έστειλε τον ΓΔ οριακά κάτω από τις 809 μονάδες για λίγο αλλά από τις 10:30 ως τις 11:00 παρέμεινε πάνω από τις 804 μονάδες. Ο μέσος όρος μετά  κινήθηκε σε θετικό πεδίο, αλλά καθοδικά ως τις 11:30. Πέρασε κατόπιν σε αρνητικό πεδίο και σταμάτησε  στις 796 μονάδες δύο φορές στις 12:0 και στις 16:46. Η μετατροπή της πτωτικής δυναμικής σε πλάγια μετά τις 12:00, κράτησε τον μέσο όρο σε αρνητικό πεδίο και στις 17:00 σταμάτησε στα επίπεδα των 798,3 μονάδων.

Η αγορά έκλεισε με πτώση -0,50% ενώ εμφάνισε στο πρώτο μέρος κέρδη +1%,  που ήταν τότε καλύτερα από αυτά των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εκείνη την ώρα.  Ο ΓΔ στο κλείσιμο σταμάτησε στις 796,77 μονάδες, δηλαδή 0,78 περίπου μονάδες πάνω από το κατώτερο μέρας. Υπήρξε ένα μεγάλο διάστημα στο δεύτερο μέρος  με πλάγια πορεία των τιμών από τις 13:00 ως τις 16:15 μεταξύ 797 και 799,5 μονάδων.

Περιγραφή δυναμικής

Μετά από άνοιγμα στις 805,27 με ανοδικό  χάσμα  (+4,51 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (800,76), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί νευρικά ανοδικά με τάση που όρισε ο ΔΤΡ. Κυριάρχησαν οι ανοδικές τάσεις με οδηγό τις εντολές για τις τράπεζες και αρκετές μετοχές του 25άρη μετά τις 10:30. Η εγγραφή του ανώτερου μέρας, ήρθε στις 10:33 και ήταν οι 808,84 από 806,74 μονάδες που ήταν το μέγιστο την προηγούμενη. Μακράς διάρκειας ήταν ωστόσο η αναζήτηση του κατώτερου μέρας. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 16:46 και ήταν οι 795,99 από 796,12 μονάδες την περασμένη σύνοδο. Η αγορά σφραγίστηκε από το ενδιαφέρον των θεσμικών για βελτίωση των αποτιμήσεων με εντολές αγοράς για το 1/5 των μετοχών του 25άρη, ενώ στα τραπεζικά blue chip η άνοδος στις περασμένες συνεδρίες, δεν είχε την συνέχειά μετά την κάμψη της ζήτησης για ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ ΠΕΙΡ.

Το αποτέλεσμα στην Αθήνα

Στην Αθήνα αυτή τη φορά, είχαμε χαλαρό συντονισμό με την παγκόσμια δυναμική στο πρώτο μέρος που ήταν αρχικά ανοδική ενώ έξω μετά από δοκιμασίες και αναταράξεις σε θετικό πεδίο εκτός της Γαλλικής και Ιταλικής αγοράς  επικράτησε μετά τις 15:30 η πτώση για τους δείκτες του ευρώ. Στις δημοπρασίες εδώ, είχαμε υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 12,07 μονάδες κάτω από ανώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε με 14 από τα blue  chip με απώλειες. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 53,575 από 53,841 δις ευρώ την περασμένη συνεδρία.

Ξεχώρισαν από τα blue chip για τα κέρδη τους άνω του +2%, εκτός των τραπεζών, οι ΕΥΔΑΠ +2,37%, ΑΡΑΙΓ +2,27%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,49%, και ΤΕΝΕΡΓ +1,42%. Στον αντίποδα υπέρ της καθόδου, με πτώση μεγαλύτερη του -1,5% οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,44%, ΒΙΟ -2,09%, ΑΔΜΗΕ -1,59%, και ΛΑΜΔΑ -1,59%.

Τη σύνοδο σφράγισε σχεδόν ίδιο έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με  πακέτα αξίας 5,490 από 4,436 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΜΟΗ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Η δε εμφάνιση απωλειών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση πτωτικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς ανήλθε στο 0,649% από 0,638% την προηγούμενη.

Επηρέασαν αρνητικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,89%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -2,45% από +1,35%, την ΕΤΕ στο +1,93% από +4,83%, ΕΥΡΩΒ στο -1,36% από +0,77% και την ΠΕΙΡ στο -2,82% από -2,62%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +0,19% από +0,46%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε αρκετά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (8 από 11) έναντι των καθοδικών (14 από 14) και τρία ΕΛΠΕ ΕΧΑΕ ΤΙΤC στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0.50% οδηγήθηκε στις 796.77 από 800,76 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1903.70 από 1914,85 με κέρδη -0.58%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,061 από 52,914 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,490 από 4,436 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 40 από 58, των καθοδικών 61 από 45 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 20 από 19.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Επανεμφάνιση ελαφρώς δυσοίωνων στοιχημάτων

Στην προτελευταία συνεδρίαση της βδομάδας με νέες κυρίαρχες σειρές αυτές του Φεβρουαρίου , οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό και αρνητικό πεδίο εναλλάξ αλλά του προσέδωσαν μέτρια πτώση στο μεγαλύτερο διάστημα του δεύτερου μέρους. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 6,53 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 11,15 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο, οι 1935,26 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:33. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 16:46 και ήταν οι 1901,48. Το κλείσιμο στις 1903,70 από 1914,85 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,58% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε  στα 9,222 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 553 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1930,00 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1900,00, με τελευταίες πράξεις στις 1900,00 από 1913,00 και ανήλθαν σε 4432 από 4366 οι ανοικτές θέσεις. Εμφανίστηκε στοιχειώδες ενδιαφέρον για την σειρά Μαρτίου με 9 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 1907,50 μονάδες και κατώτερο τις 1900,00 ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1902,00 από 1911,25 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 111 από 109 τα ανοικτά συμβόλαια.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν πολύ χαμηλό. Στα calls του 25άρη λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 12 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1900 ως τις 1950 μονάδες σποραδικά. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Μαρτίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 19 συμβόλαια την Τετάρτη, για τιμή εξάσκησης στις 1900 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαρτίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo περιορίστηκε στα 3.000 συμβόλαια για ΟΠΑΠ. 

Οι  μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να δίνει κυριαρχία της προσφοράς στην ΑΛΦΑ  -2,45%, ΕΥΡΩΒ -1,36%, και ΠΕΙΡ -2,82% με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας. Ανοδικά έκλεισε η ΕΤΕ +1,93%, με τον ανώτερο ημερήσιο τζίρο στα blue chip, τα 9,4 εκατ. ευρώ. Ο ΔΤΡ άλλαξε πρόσημο μεταβολής κινούμενος μεταξύ 509,29 (+1,64%) και 493,49 μονάδων (-1,52%). Στις 17:00 βρέθηκε στις 495,97 (-1,02%) μονάδες και μετά τις δημοπρασίες έκλεισε στις 496,61 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες -0,89%. Ο τζίρος παρέμεινε πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ, αλλά δεν ξεπέρασε τον μέσο όρο των δυο προηγούμενων συνόδων, ωστόσο, δεν περιορίστηκε σε επίπεδα που θα σχολίαζαν αρνητικά οι εγχώριοι αναλυτές.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: “Η νέα αποτυχημένη προσπάθεια για κίνηση πάνω από τις 800 μονάδες, δεν ακυρώνει τη βραχυπρόθεσμη προοπτική μια ανοδικής κίνησης του ΓΔ. Όμως, ταυτόχρονα, αυξάνει την πιθανότητα πλαγιοκαθοδικής κίνησης, ενόσω συντηρείται η συσσώρευση, με τις 784 μονάδες να συνιστούν κρίσιμο τεχνικό όριο στήριξης. Εν αναμονή των πρώτων αποφάσεων του Τζο Μπάιντεν ως Προέδρου, πλέον, των ΗΠΑ, με τη νέα Υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν να είναι υπέρμαχος της αύξησης των Δημόσιων δαπανών”.

Η Merit Sec. εκτιμά:“Η βραχυπρόθεσμη τάση θα παραμείνει ανοδική, όσο ο ΓΔ κινείται πάνω από τις 795 μονάδες και ο Τραπεζικός δείκτης πάνω από τις 488 μονάδες. Σημεία στήριξης για τον ΓΔ οι 795 και 770 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 810 και 820 μονάδες”.

Η Leon Depolas Sec. παρατηρούσε: “Στο ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον, δεν μπορεί να αποκλειστεί η επαναπροσέγγιση των τοπικών υψηλών των 830 μονάδων, για τον ΓΔΧΑ, αν και μεγαλύτερη άνοδο θα περιμέναμε μόνο στην περίπτωση που παρατηρηθεί ότι ο ιός είναι υπό έλεγχο”.,

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η Ελληνική Αγορά, συνεχίζει την παραμονή της πέριξ των 800 μονάδων, εμφανώς αδύναμη και με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, ειδικά αν αφαιρεθούν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές, Αντιθέτως οι Διεθνείς Αγορές συνεχίζουν να καταγράφουν νέα ιστορικά (ΗΠΑ), ή πολυετή υψηλά (Ιαπωνία), σε ένα συνεχιζόμενο περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων και προγραμμάτων τόνωσης της Παγκόσμιας Οικονομίας, με παροχή ρευστότητας τρισεκατομμυρίων Δολαρίων και Ευρώ.

Η ανησυχία εντείνεται λόγω της απόκλισης που παρουσιάζει η Ελληνική Αγορά, σε σχέση με τις Διεθνείς, αλλά και από τα πρόσφατα επιβαρυμένα μακροοικονομικά στοιχεία, λόγω της πανδημίας.

Μεσομακροπρόθεσμα η τάση συνεχίζει να παραμένει ανοδική και δεν απειλείται προς το παρόν, αλλά βραχυπρόθεσμα διάφορα τεχνικά εργαλεία εμφανίζουν αδυναμία, τόσο σε δείκτες όσο και στην πλειοψηφία των μετοχών, αυξάνοντας τις πιθανότητες συνέχισης της διορθωτικής κίνησης από τα πρόσφατα υψηλά. Οι 850 μονάδες του ΓΔ και οι 1975 του FTSE25, θα χρειαστούν ισχυρούς νέους καταλύτες και όγκους συναλλαγών, για να διασπαστούν έγκυρα στην παρούσα φάση και να αλλάξουν την εικόνα, ενώ ο ΔΤΡ δείχνει παγιδευμένος μεταξύ των 540 και 466 μονάδων.

Παρά τις ανταλλαγές ομολόγων μεταξύ Ελληνικών Τραπεζών και Δημοσίου και εγγραφής λογιστικών κερδών, οι Ξένοι δεν ξεχνούν την μεγάλη διάρκεια των νέων ομολόγων (30 έτη) σε ένα αβέβαιο επιτοκιακό μέλλον, ενώ οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη για νέα, μη εξυπηρετούμενα, δάνεια 10 δισ. €, δεν βοήθησαν ιδιαιτέρως την συνέχιση της ανοδικής κίνησής τους.

Επιπλέον η σημερινή έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Τραπέζης Ελλάδος, αναδεικνύει για άλλη μια φορά τα χρόνια και άλυτα προβλήματα των Πιστωτικών Ιδρυμάτων. Το συνεχιζόμενο μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων και η χαμηλή οργανική κερδοφορία τους, συνεχίζουν να ταλανίζουν τις ίδιες, τους Μετόχους τους και την Ελληνική Οικονομία.

Παρά ταύτα, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι συνέχεια της διορθωτικής κίνησης, θα αποτελέσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων για όσους πούλησαν, ή δεν επιβιβάστηκαν στο 1ο ανοδικό κύμα.

Συστήνουμε υπομονή, γιατί διάσπαση των 794 μονάδων του ΓΔ και 1890 μονάδων του FTSE25 πιθανά να επιταχύνει την διορθωτική κίνηση της Αγοράς, δημιουργώντας καταλληλότερες συνθήκες για τοποθετήσεις.

Σε συνεννόηση πάντα με τους Επενδυτικούς μας Συμβούλους, καταστρώνουμε τις αντίστοιχες στρατηγικές, επιλέγοντας τα επίπεδα τιμών, αλλά κυρίως τις μετοχές που πληρούν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, διοικούνται δε ιστορικά από αξιόπιστο management.

Επισημαίνουμε ότι μετά την ανάληψη εξουσίας από τον J. Biden, οι Αγορές θα αρχίσουν να ασχολούνται με το πρόγραμμα του νέου Προέδρου, αλλά και τα συνεχιζόμενα σοβαρά γεωπολιτικά και οικονομικά προβλήματα του Πλανήτη.

Τo σημαντικότερο πρόβλημα, η ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα μετά από μια πανδημία, φαίνεται ότι δεν εξελίσσεται όσο ομαλά επιθυμούν Πολίτες, Κυβερνήσεις και κεντρικοί τραπεζίτες.

Η σημερινή επισήμανση της C. Lagarde, υπενθύμισε σε όλους ότι η πανδημία εξακολουθεί να θέτει σοβαρούς κινδύνους στην Δημόσια Υγεία και στην Οικονομία, σε όλη την Υφήλιο… Συνεπώς παραμένουμε σε εγρήγορση, με σαφείς στρατηγικές, αναλογιζόμενοι ότι η βασικότερη είναι η διατήρηση των κεκτημένων.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν από τα ρεκόρ υψηλών σήμερα Παρασκευή 22/1. Ο ευρύτερος δείκτης της MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας ήταν αρχικά στο -0,2% στις 722,49 μονάδες, ελάχιστα μακριά από το υψηλό όλων των εποχών των 727,31 που άγγιξε την Πέμπτη. Αλλά στις 9:00 δική μας ώρα έχανε -0,81% και ήταν στις 718,75 μονάδες. Ο δείκτης έχει σημειώσει άνοδο 3,0% μέχρι στιγμής αυτήν την εβδομάδα, αντανακλώντας ανακούφιση από την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και ισχυρές προσδοκίες ότι το κίνητρο των ΗΠΑ θα παρέχει συνεχή υποστήριξη για τα περιουσιακά στοιχεία παγκόσμια.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την κορυφαία προτεραιότητα της διοίκησής του, ένα σχέδιο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και ορισμένοι αντιτίθενται στην τιμή. Οι Δημοκρατικοί ανέλαβαν τον έλεγχο της Γερουσίας των ΗΠΑ την Τετάρτη, αν και θα χρειαστούν ακόμη υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους για να περάσουν το πρόγραμμα.

Ο δείκτης αναφοράς της Αυστραλίας μειώθηκε -0,2%. Αλλά στις 9:00 δική μας ώρα έχανε -0,35%. Ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -0,4%. Αλλά στις 9:00 δική μας ώρα έχανε -0,44%. Οι κινεζικές μετοχές ξεκίνησαν με τον δείκτη των blue-chip CSI300 κάτω κατά -0,1%. Αλλά στις 9:00 δική μας ώρα κέρδιζε +0,86%  και ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ήταν στο  -1,53%.