Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 10 Ιουλίου 2007 17:04

Πού «κλείδωσε» η ισοτιμία του ευρώ με την κυπριακή λίρα

Τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το «κλείδωμα» της ισοτιμίας του ευρώ με την κυπριακή λίρα, χαιρέτισε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας. Σύμφωνα με την απόφαση ένα ευρώ αξίζει 0,585274 λίρες Κύπρου.

Όπως είπε ο κ. Πάλμας, «το "κλείδωμα" της ισοτιμίας του ευρώ με την κυπριακή λίρα αντανακλά την υγιή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και την ευρωστία της κυπριακής οικονομίας».

Tην ικανοποίησή της για την επίσημη απόφαση που έλαβε σήμερα το Συμβούλιο Ecofin, με την οποία επιτρέπεται στην Κύπρο και τη Μάλτα να υιοθετήσουν το ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2008, εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά από πρόταση της Επιτροπής, το Συμβούλιο καθόρισε στα 0,585274 την ισοτιμία μετατροπής της κυπριακής λίρας σε ευρώ. Η αντίστοιχη ισοτιμία για τη λίρα της Μάλτας θα είναι 0.429300 για ένα ευρώ.

Κατά τους προσεχείς 5½ μήνες οι δύο χώρες θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις κρίσιμες πρακτικές προετοιμασίες τους ώστε να εξασφαλισθεί η ομαλή μετάβαση στο ευρώ, όπως έγινε ήδη φέτος στη Σλοβενία.

«Είμαι ευτυχής διότι η Κύπρος και η Μάλτα θα υιοθετήσουν το ευρώ, αυξάνοντας έτσι σε 15 τον αριθμό των χωρών και σε περίπου 320 εκατ. τον αριθμό των ατόμων που χρησιμοποιούν ένα νόμισμα προοπτική του οποίου είναι να αποτελέσει κάποια μέρα το μοναδικό νόμισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Joaquín Almunia, Ευρωπαίος Επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.