Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 14:10

ΕΚΤ: Αυστηρότεροι πιστωτικοί κανόνες και μείωση της ζήτησης δανείων στο δ' τρίμηνο του 2020

Πιο αυστηροί έγιναν οι πιστωτικοί κανόνες των τραπεζών της Ευρωζώνης για όλες τις κατηγορίες δανείων στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, ενώ η ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις συνέχισε να μειώνεται, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). 

Πιο αυστηροί έγιναν οι πιστωτικοί κανόνες των τραπεζών της Ευρωζώνης για όλες τις κατηγορίες δανείων στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, ενώ η ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις συνέχισε να μειώνεται, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). 

Το καθαρό ποσοστό των τραπεζών που ανέφεραν πιο σφιχτούς πιστωτικούς κανόνες για δάνεια ή πιστωτικές γραμμές προς επιχειρήσεις ήταν κάπως υψηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Οι πιστωτικοί κανόνες --δηλαδή οι εσωτερικές κατευθυντήριες γραμμές των τραπεζών ή τα κριτήρια έγκρισης δανείων-- για δάνεια προς τα νοικοκυριά έγιναν επίσης πιο σφιχτοί, αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα του 2020.

Οι τράπεζες αναφέρθηκαν στην επιδείνωση των γενικών οικονομικών προοπτικών, τον αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο των δανειοληπτών και μία μικρότερη ανοχή στον κίνδυνο ως τους παράγοντες που οδήγησαν στη σύσφιξη των πιστωτικών κανόνων τους για δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Για το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι τράπεζες αναμένουν ότι οι πιστωτικοί κανόνες θα συνεχίσουν να γίνονται πιο αυστηροί για τις χορηγήσεις δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Οι συνολικοί όροι των τραπεζών, που έχουν συμφωνηθεί στις συμβάσεις δανείων, έγιναν πιο σφιχτοί στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 για νέα δάνεια σε επιχειρήσεις, με πιο αυστηρές απαιτήσεις ενεχύρων και μεγαλύτερα επιτοκιακά περιθώρια, ιδιαίτερα για τα πιο επικίνδυνα δάνεια. Οι γενικοί όροι έγιναν αυστηρότεροι και για τα δάνεια προς τα νοικοκυριά.

Η ζήτηση δανείων ή χρήσης πιστωτικών γραμμών από τις επιχειρήσεις μειώθηκε περαιτέρω στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, με ένα μεγαλύτερο ποσοστό τραπεζών να αναφέρει μείωση παρά αύξησή τους. 

Η ζήτηση για αποθέματα και κεφάλαια κίνησης συνέχισε να συμβάλλει σε μία αύξηση της ζήτησης, αν και η συμβολή αυτή ήταν μικρότερη σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τα αποθεματικά ρευστότητας που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα τρίμηνα.  

Η ζήτηση για επενδυτικά δάνεια μειώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια συνέχισε να αυξάνεται στο τέταρτο τρίμηνο του 2020. Για τις καταναλωτικές πιστώσεις και τα άλλα δάνεια σε νοικοκυριά, ένα καθαρό ποσοστό των τραπεζών κατέγραψε μείωση της ζήτησης μετά από μία περιορισμένη αύξησή της στο προηγούμενο τρίμηνο. Η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια και καταναλωτική πίστωση στηρίχθηκε από το χαμηλό γενικό επίπεδο επιτοκίων, ενώ η χαμηλότερη καταναλωτική εμπιστοσύνη συνέχισε να περιορίζει τη ζήτηση. 

Για το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι τράπεζες αναμένουν αύξηση της καθαρής ζήτησης επιχειρηματικών δανείων και καταναλωτικών πιστώσεων, ενώ αντίθετα αναμένουν μείωση της καθαρής ζήτησης στεγαστικών δανείων. Οι τράπεζες ανέφεραν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) συνέβαλαν στο να γίνουν πιο αυστηροί οι πιστωτικοί κανόνες και οι όροι για τα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Πηγή: ΑΜΠΕ