Η Τζάνετ Γέλεν, θα παρουσιάσει την πρόταση Μπάιντεν για το πακέτο βοήθειας, κατά τη σημερινή της ακρόαση στη Γερουσία, για την επκύρωση της ανάληψη των καθηκόντων της ως γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών. Η κ. Γέλεν υποστηρίζοντας ότι «το πιο έξυπνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρέμβουμε».
Η Τζάνετ Γέλεν, προτεινόμενη υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, θα παρουσιάσει την πρόταση Μπάιντεν για το πακέτο βοήθειας, κατά τη σημερινή της ακρόαση στη Γερουσία, για την επκύρωση της ανάληψη των καθηκόντων της ως γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών. Η κ. Γέλεν υποστηρίζοντας ότι «το πιο έξυπνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρέμβουμε».
Σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις που ελήφθησαν από τους Financial Times πριν από την εμφάνισή της ενώπιον της επιτροπής οικονομικών της Γερουσίας την Τρίτη, η κ. Γέλεν είπε ότι οι ΗΠΑ διακινδύνευαν «μια μακρύτερη, πιο οδυνηρή ύφεση» και «μακροχρόνιες πληγές» εάν δεν κινούνταν γρήγορα για να εγκρίνουν περισσότερα κυβερνητικές δαπάνες στην οικονομία.
Η πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) υποστήριξε επίσης ότι οι ανησυχίες σχετικά με την αύξηση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ πρέπει να καταλαγιάσουν. «Ούτε ο εκλεγμένος πρόεδρος, ούτε εγώ, προτείνω αυτό το πακέτο ανακούφισης χωρίς εκτίμηση για το χρέος της χώρας», είπε η κ. Γέλεν. «Αλλά τώρα, με τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, το πιο έξυπνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να προβούμε σε μεγάλες ενέργειες. Μακροπρόθεσμα, πιστεύω ότι τα οφέλη θα ξεπεράσουν κατά πολύ το κόστος, ειδικά αν ενδιαφερόμαστε να βοηθήσουμε ανθρώπους που αγωνίζονται για πολύ καιρό».
«Στόχος είναι η εξισορρόπηση της οικονομίας», θεωρεί η κ. Γέλεν.
«Πρέπει να ανοικοδομήσουμε την οικονομία μας έτσι ώστε να δημιουργήσει περισσότερη ευημερία για περισσότερους ανθρώπους και να διασφαλίσει ότι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι μπορούν να σταθούν σε μια όλο και πιο ανταγωνιστική παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε.
Το προτεινόμενο πακέτο ενισχύσεων περιλαμβάνει 415 δισεκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών και την εκτέλεση του προγράμματος των εμβολιασμών όσον αφορά στην πανδημία, περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για άμεσες ενισχύσεις στα νοικοκυριά και περίπου 440 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενισχύσεις σε μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία.
Πολλοί Αμερικανοί θα λάβουν άμεσες χρηματικές ενισχύσεις 1.400 δολαρίων, πέραν των επιταγών των 600 δολαρίων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο τον περασμένο μήνα. Η συμπληρωματική ασφάλιση ανεργίας θα αυξηθεί επίσης στα 400 δολάρια την εβδομάδα και θα παραταθεί έως τον Σεπτέμβριο.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters και τους Financial Times